Op verschillende plekken in Nederland wordt de afschaffing van de slavernij gevierd. In het Afrika Museum herdenken we elk jaar onze gedeelde slavernij geschiedenis en vieren we de afschaffing van slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen op 1 juli 1863.
Keti Koti betekent letterlijk 'ketenen gebroken'. Gehuld in traditionele kleding vieren Surinamers en Antilianen dat op 1 juli 1863 de ketenen van hun tot slaaf gemaakte voorouders zijn gebroken.
Keti Koti betekent "ketenen gebroken" in de Surinaamse taal Sranantongo. Op 1 juli 1863 kwamen met de afschaffing van de slavernij ruim 45.000 oorspronkelijk Afrikaanse tot slaaf gemaakte mensen vrij. In Suriname is 1 juli een nationale feestdag. Daar heet de dag officieel Dag der Vrijheden.
Keti Koti betekent 'verbroken ketenen', verwijzend naar de boeien waarmee de tot slaafgemaakten vastgezet werden.
Tijdens Keti Koti ('keten gebroken') wordt jaarlijks op 1 juli de afschaffing van de slavernij in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen gevierd en herdacht. Nederland was gedurende drie eeuwen zeer actief in de slavernij, omdat onder meer de West Indische Compagnie arbeidskrachten nodig had voor hun plantages.
Keti Koti betekent letterlijk 'de ketenen verbroken'. Op deze feest- en herdenkingsdag wensen mensen elkaar Wan Switi Maspasi Dey (een fijne emancipatiedag). Ze branden een kaarsje voor hun voorouders om stil te staan bij het leed wat hun is aangedaan.
Keti Koti: Herdenking en Viering van Afschaffing Slavernij
Op die dag in 1863 werd de Emancipatiewet van kracht en werd slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen afgeschaft. Keti Koti, spreek uit: [kittie'kottie], betekent letterlijk Ketenen Gebroken.
Keti Koti wordt al sinds 2002 georganiseerd in de grote steden, en is vanaf 2009 ook in Noord-Nederland. Alleen al in de steden Leeuwarden, Groningen en Assen wonen ruim 17.500 mensen van Surinaamse, Antilliaanse of Afrikaanse afkomst.
Hoezo is 1 juli nog geen nationale feest- en herdenkingsdag?! Op 1 juli wordt de afschaffing van de slavernij in 1863 in Suriname en op de voormalige Nederlandse Antillen herdacht en gevierd, namelijk tijdens Keti Koti of Dia di Abolishon.
Free Heri Heri
Hét gerecht dat gegeten wordt tijdens Keti Koti is heri heri, een traditioneel gerecht van cassave, banaan, zoete aardappel, ei en zoute vis, dat gegeten werd door de tot slaaf gemaakte mensen van toen en symbool staat voor verbinding met de voorouders en dus met de geschiedenis.
Op verschillende plekken in Nederland wordt de afschaffing van de slavernij gevierd. In het Afrika Museum herdenken we elk jaar onze gedeelde slavernij geschiedenis en vieren we de afschaffing van slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen op 1 juli 1863.
De gebruikelijke naam is Keti Koti wat 'gebroken ketenen', of manspasi (emancipatie) betekent. Op 1 juli 1863 schafte Nederland de slavernij af in Suriname en op de Nederlandse Antillen. De dag wordt sindsdien als feestdag gevierd. Er kwamen circa 40.000 (Afrikaanse) slaven vrij.
In het Wijkpark wordt het Keti Koti Festival gevierd vanaf 12.00. Tijdens dit festival wordt de emancipatie en de verbondenheid na de slavernij met elkaar gevierd. Met livemuziek, een kleurrijke exotische markt en veel gezelligheid.
'Keti Koti' betekent 'ketenen doorbroken' en slaat op de afschaffing van de slavernij. Hoewel dit een historische dag is voor Nederland, is dit geen officiële feestdag. Het wordt wel jaarlijks gevierd met een herdenking en festival in het Oosterpark, maar het staat niet in het rijtje Kerstmis, Pasen en Hemelvaart.
Hoe lang duurde de slavernij? De slavernij duurde zo'n tweehonderd jaar en in die tijd werden meer dan 12 miljoen Afrikanen uit hun land verscheept naar Curaçao, Suriname en Brazilië. Om te vergelijken: Nederland heeft 17 miljoen inwoners.
Op 1 juli 1863 schaft Nederland de slavernij af in zijn koloniën. Naar schatting 45.000 slaven, waaronder zo'n 34.000 mensen in Suriname, worden op die dag vrij man of vrouw. In 1848 had Nederland al besloten dat de slavernij zou worden afgeschaft.
Surinamers staan erom bekend dat ze van lekker eten en drinken houden en dit geldt natuurlijk in het bijzonder voor de Kerstdagen. De gevulde kalkoen begint langzaam aan ingeburgerd te raken in het land, maar kip blijft toch de topper tijdens de Kerstdagen.
National Women's Day (Nationale Dag van de Vrouw) is sinds 1994 een feestdag in Zuid-Afrika die jaarlijks op 9 augustus wordt gevierd. De nationale feestdag van Singapore wordt jaarlijks op 9 augustus gevierd ter herinnering aan de onafhankelijkheid van Maleisië in 1965.
1 JULI 2022 OOSTERPARK | NATIONALE HERDENKING EN VIERING AFSCHAFFING SLAVERNIJ.
Als het aan de initiatiefnemers ligt, wordt 1 juli een officiële vrije dag. Op 1 juli 1863 schaft Nederland in Suriname en de Nederlandse Antillen de slavernij af. Maar een officiële feestdag om hierbij stil te staan, die is er tot op heden niet.
Op 1 juli is het Keti Koti. Op deze dag herdenken en vieren we de afschaffing van de slavernij. Sinds twee jaar is er op deze speciale dag een nieuw initiatief: Free Heri Heri. Ook in Amsterdam.
Tijdens Free Heri Heri Fryslân herdenken en vieren we de afschaffing van de slavernij door Nederland op 1 juli 1863 met het gerecht heri heri en een culturele route door Leeuwarden.