Het maken van waterafstotende en vochtwerende verf is makkelijker dan je denkt. Elke latex, beits of acryl hout verf op waterbasis is zonder probleem waterafstotend en waterdicht te maken.
Muurverf: waterafstotend voor de badkamer
De meest bekende keuze, bijvoorbeeld beschikbaar bij een merk als Flexa of Alabastine. De speciale verf is geschikt voor muren en heeft aanvullende eigenschappen om schimmels te voorkomen.
Waterafstotende latex / muurverf – voor alle muren en wanden (Sikkens Alphatex, Sigmapearl Clean matt) Badkamer & keukenverf – muurverf met aanvullende anti schimmel eigenschappen (Flexa en Alabastine) Twee componenten coating – voor zeer vochtige ruimten / zones (Trae Lyx Naturel Finish)
Waarvoor gebruik je verf op waterbasis? Het aantal toepassingen is groot, omdat je er op allerlei ondergronden gebruik van kunt maken. En dat geldt voor zowel binnen als buiten. Niet iedereen weet het, maar het is ook buiten goed mogelijk om gebruik te maken van de watergedragen verf.
Als de verflaag een beetje opweekt/kauwgumachtig wordt en afgeeft op uw doek, dan zit er hoogstwaarschijnlijk een watergedragen (acrylaat) verf op. Als de verf niet oplost is het een oplosmiddel houdende (alkyd) verf.
Acrylverven zijn in principe watervast, maar ze zijn niet geschikt voor gebruik buitenshuis. Voor gebruik buitenshuis wordt het gebruik van acryllakken aanbevolen, omdat deze minder gevoelig zijn voor regen.
Dit kan verschillende oorzaken hebben: de ondergrond is niet goed ontvet of er is niet geschuurd. Het kan ook zijn dat er geen grondverf is gebruikt of dat het hout te warm is geweest of nog vochtig is. Wat ook kan is dat de grondverf of 1e verflaag nog niet goed waren uitgehard.
Er is technisch geen enkel bezwaar tegen het gebruik van watergedragen verven binnen. Wanneer een ondergrond goed wordt schoongemaakt en wordt geschuurd, is watergedragen verf overal toepasbaar. Ook op radiatoren, in badkamers of toiletten.
Verf op water basis is geur arm, snel drogend, niet vergelend, elastischer en beter voor het milieu. Verf op terpentine basis is buiten een stuk duurzamer. Ook is het met dit soort producten mogelijk om een hogere glans graad te behalen als verf op water basis.
Verf op water basis is over het algemeen de beste keuze voor houtwerk binnenshuis. Voordelen hiervan zijn: geur arm, snel drogend, niet vergelend, goed elastisch, en beter voor het milieu als traditionele verf. Ook hebben (vooral grond) verven op water basis vaak een zeer goede hechting op verschillende ondergronden.
Voor de beste waterdichting van muren in en om huis kun je ze het beste behandelen met waterglas of een epoxy coating toepassen. Een buitenmuur kun je waterdicht maken door hem te impregneren met een impregneermiddel, de gevel te voorzien van gevelbekleding of door deze te schilderen met vochtwerende verf.
Verf daarom je badkamer met vochtbestendige kwaliteitsverf of een muurverf met hoge zijdeglans. Ze nemen weinig vocht op en zijn beter bestand tegen schimmelontwikkeling. Enkele tips om schimmels te voorkomen: Zorg voor voldoende ventilatie na een bad of douche.
Je toilet verf je niet met een willekeurige latex verf. Het is het beste om speciale verf voor keramiek te gebruiken die bestand is tegen schoonmaakmiddelen met een hogere pH waarde. De beste verf voor je toiletpot is epoxy verf.
Omdat de badkamer een vochtige ruimte is, zal het verven van de badkamer een speciale aanpak nodig hebben. Zo is er een vochtbestendige en waterafstotende verf nodig die ook wel watervaste verf genoemd wordt.
Acrylverf bestaat in een matte, satijnglans- of hoogglans variant. Sommige zijn speciaal ontwikkeld voor vochtige ruimtes en dus afwasbaar. Opgelet: laat ze heel goed drogen voor u ze afwast. Een acrylverf heeft na het aanbrengen ongeveer drie weken nodig om echt door en door droog te zijn.
Zo is de droogtijd van olieverf veel langer door de olie, terwijl acrylverf juist snel droogt waardoor je snel kan werken. En omdat acrylverf watervast opdroogt kan je goed laag over laag werken. Aquarel lost weer op met een nieuwe laag waterverf.
Alkydverf heeft een betere dekking en een mooier gladder eindresultaat dan acrylverf. Dit is ook metteen de reden waarom (professionele) schilders nog steeds zweren bij deze verf. Omdat deze verf veel oplosmiddelen bevat mag dit van de ARBO niet meer binnen gebruikt worden.
Nee, helaas niet! Je kunt eenmalig de overstap maken van watergedragen naar terpentinegedragen verf of van terpentinegedragen naar watergedragen verf maar niet terug. Het spanningsverschil tussen de verschillende soorten verflagen wordt dan te groot en kan problemen gaan geven.
Mensen die binnen altijd verf op terpentine basis hebben gebruikt kunnen dit gewoon overschilderen met een verf op water basis.
Ja, je kunt watergedragen verf over terpentinegedragen verf zetten mits je de juiste voorbereidingen neemt. Belangrijk is dat je de oude terpentine laag eerst ontvet en vervolgens naspoelt met schoon water. Vervolgens kun je de verflaag schuren met korrel P240.
Voor- en nadelen van latex muurverf
– Gewone latex verf is sterk ademend, waardoor ze niet waterdicht en dus niet zo goed afwasbaar is. Latex verf is echter wel minder doorlaatbaar dan bijvoorbeeld veegvaste muurverf of witkalk.
Het advies is om houtwerk in de badkamer, zoals bijvoorbeeld een deur of een kozijn, altijd te schilderen met watergedragen verf. Dit type verf wordt eigenlijk alleen nog maar gebruikt voor binnen als het gaat om houtwerk en kunststof.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Gemiddelde droogtijden verf
Wanneer een tweede laag verf aangebracht kan worden, hangt van een aantal factoren af, maar als leidraad kun je de volgende droogtijden aanhouden: Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur.
Grondverf is niet altijd nodig, in de meeste gevallen is grondverf de hechting dussen de ondergrond en de nieuwe verflaag. Grondverf is niet altijd nodig, in de meeste gevallen is grondverf de hechting dussen de ondergrond en de nieuwe verflaag.