1492: Columbus komt aan in Amerika De Italiaanse ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus zoekt een route naar India, maar stuit toevallig de
Christoffel Columbus gaat de boeken in als de ontdekker van Amerika. 500 jaar na de Vikingen wil hij via het westen naar Azië varen en stuit hij op het nieuwe land op 12 oktober 1492. Columbus denkt dat hij Indië heeft bereikt en noemt de inwoners dan ook Indianen. Pas veel later blijkt hij Amerika te hebben ontdekt.
Olivier. Columbus staat bekend als de ontdekker van Amerika.
Op 2 april 1595 voer de Gouwenaar Cornelis de Houtman voor de Amsterdamse Compagnie van Verre als eerste Nederlander langs deze route naar Indië. Op 27 juni 1596 kwam hij in Bantam (Java) aan. Zakelijk was de reis geen succes en van de bemanningsleden kwam bijna tweederde om het leven.
De Italiaanse ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus wordt gezien als de ontdekker van Amerika in 1492. Hijzelf heeft echter nooit geweten dat het niet Indië was waar hij aankwam. Christoffel Columbus (1451-1506) Christoffel Columbus wordt waarschijnlijk geboren in Genua, Italië.
Bij het horen van het jaartal 1492 gaat er bij veel mensen een belletje rinkelen. Dit is het jaar waarin Columbus zijn eerste ontdekkingsreis begon. Hij bereikte het huidige Haïti en de Dominicaanse Republiek.
Heel lang vertelden geschiedenisboeken dat Christoffer Columbus in 1492 Amerika ontdekt heeft. De middeleeuwse sagen over de Viking Leif Eriksson die als eerste het Noord-Amerikaanse continent bereikte, werden lang afgedaan als fictie. De Noormannen staken al vanaf de 8e eeuw de oceaan over.
In opdracht van de VOC & de WIC werden door de Hollanders vele landen ontdekt. Lees hier over de ontdekking van Nieuw Zeeland, Tasmanië, Fiji & Tonga door Abel Tasman; ontdek de relatie tussen New York, Suriname en Breda; waarom Australië niet meer Nieuw-Holland heet en welke land Roggeveen ontdekte op 1ste paasdag.
Christoffel Columbus (Italiaans Cristoforo Colombo, Spaans Cristóbal Colón, Portugees Cristóvão Colombo, Latijn Christophorus Columbus; Genua, 1451 – Valladolid, 20 mei 1506) is de beroemdste ontdekkingsreiziger uit het tijdperk van de grote ontdekkingen.
Eerste kolonisten (1624-1636)
In mei 1624 kwam de Nieuw-Amsterdam, een schip gecharterd door de West-Indische Compagnie, aan bij het Noten Eylant dat net onder het eiland Manhattan lag. De kapitein van het schip de Nieuw Nederlandt was Cornelis Jacobsz.
Columbus staat bekend als de ontdekker van Amerika, maar hij was niet de eerste Europeaan die daar voet aan land zette. Dat was Leif Eriksson uit IJsland. De eerste Europeaan die Amerika zag, was Bjarni Herjólfsson.
De Vikingen waren via IJsland en Groenland al eerder in Amerika geweest. In Newfoundland is zelfs een nederzetting van die Vikingen terug gevonden, L'Anse aux Meadows geheten, maar wanneer die Vikingen daar leefden was nog altijd onduidelijk. De stukken hout die in de grond zijn gevonden hebben nu het antwoord gegeven.
Jacques Cartier was een Franse ontdekkingsreiziger die in het begin van de zestiende eeuw de oostkust van het huidige Canada verkende, op zoek naar een route naar Azië. Hij maakte meerdere reizen naar de Nieuwe Wereld, legde contact met de inheemse bevolking en gaf het land de naam Canada.
Tot de 15e eeuw werd Zuid-Amerika uitsluitend bevolkt door de oorspronkelijke bewoners, de Indianen. Sindsdien heeft een grootschalige vermenging plaatsgevonden. De hedendaagse Zuid-Amerikaanse bevolking bestaat uit Europese, Indiaanse en Afrikaanse elementen.
Meer dan de helft van alle immigranten in de Verenigde Staten komt uit Latijns-Amerika en meer dan een kwart komt uit Azië.
In 1492 ontdekte Christoffel Columbus Amerika. Op 12 oktober zette hij voet aan wal op een van de eilanden van wat tegenwoordig de Bahama's heet. Columbus was niet de eerste Europeaan die voet aan wal zette in de nieuwe wereld. Vikingen uit Noorwegen en IJsland waren hem jaren daarvoor al voorgeweest.
Nederland is al 250.000 jaar geleden ontdekt, maar niet door één ontdekkingsreiziger. Het is ontdekt door verre voorouders van de mens, vroege Neanderthalers. Zij trokken in kleine groepjes Nederland binnen. Ze woonden niet op één plek, want ze moesten jagen en eten verzamelen om te overleven.
Zo'n 4300 jaar geleden moest de ambtenaar Harchoef van de Egyptische farao het naburige rijk Nubië ontdekken. Harchoef ging de geschiedenisboeken in als de eerste ontdekkingsreiziger die we kennen. In 1869 begon de Britse Henry Morton Stanley aan een gevaarlijke tocht naar nog onbekende delen van Afrika.
Onder Lodewijk Napoleon werd Nederland voor het eerst een Koninkrijk, het Koninkrijk Holland. Dit duurde slechts vier jaar (1806-1810). In 1813 herwon Nederland zijn onafhankelijkheid.
Meer dan 300.000 jaar geleden verscheen de Neanderthaler, Homo neanderthalensis, de eerste mensachtige die we ook uit Nederland kennen. Hij ontwikkelde zich in Eurazië uit de Homo heidelbergenis. Omstreeks dezelfde tijd ontstond in Afrika Homo sapiens (anatomisch moderne mens).
Ook Nederland had koloniën: Nederlands-Indië (nu Indonesië), Suriname, de Nederlandse Antillen en Nederlands-Nieuw-Guinea. Daarnaast heeft Nederland nog koloniale bezittingen gehad in New York, Brazilië, Dejima, Sri Lanka langs de kust van Guinee en in Zuid-Afrika.
Knoet de Grote is zo'n grote naam dat hij onbetwist de machtigste Viking in de geschiedenis is. Hoewel hij niet de oudste zoon was van Sven Gaffelbaard, slaagde hij erin een enorm rijk te verenigen. Knoet de Grote werd gekroond tot koning van Denemarken, Noorwegen en Engeland.
In 810 kregen de Nederlandse kusten voor het eerst te maken met invallen van Vikingen. Zij plunderden onder meer de handelsplaats Witla, op de zuidoever van de Maas, in 836. Na 850 was de Deense Viking Rorik zelfs in het bezit van het grootste deel van Frisia.
Flóki Vilgerdarson, een Scandinavische zeeman, gaf de naam IJsland aan het eiland nadat hij in de winter drijfijs in de fjorden had gezien. Hij was de eerste Noorman die opzettelijk koers zette naar IJsland.