Het in bed slapen blijkt een belangrijke factor te zijn bij de wiegendood van jonge kinderen, tot 4 maanden oud. "Dat baart ons zorgen", zegt Engelberts. Ze is een fervent tegenstander van co-sleeping. "Hoe jonger het kind, hoe groter de kans op wiegendood als je het bij je in bed neemt.
Samen in één bed slapen vormt risico's, vooral bij baby's jonger dan 4 maanden. Je kindje kan het te warm krijgen, bekneld raken, met zijn gezichtje tegen kussens of het dekbed aangedrukt worden of uit bed vallen. Ook kan jij onbedoeld op je baby rollen.
Zo is co-sleeping veilig
Zorg dat je baby niet uit bed kan vallen. Leg je baby op zijn rug te slapen. Zorg dat je baby geen dekbed, deken of kussen over zijn hoofd krijgt. Zorg dat je baby het niet te warm krijgt.
Samen slapen met je kind op dezelfde kamer is vaak een bewuste keuze van de ouders, die gesteund wordt door de adviesgevende organisaties, zoals kraamhulp en het consultatiebureau. Samen op 1 kamer slapen is namelijk erg goed voor de hechting van een kind en verlaagt de kans op wiegendood.
Het advies om baby's nooit bij de ouders in bed te laten slapen schiet zijn doel voorbij. Het advies houdt namelijk geen rekening met de (gevaarlijke) vervolgstappen die ouders mogelijk nemen om toch 's nachts hun baby te voeden of te troosten.
De veiligste slaapplek voor je baby is een eigen wiegje of ledikantje. Het wordt aangeraden deze de eerste 6 maanden bij je op de slaapkamer te zetten. Zo is je kindje lekker dichtbij en kan je snel ingrijpen als er iets is of als hij honger heeft. Ook voelt je kleine zich dan veilig en geborgen.
Stichting Wiegendood adviseert om uw baby de eerste 6 maanden bij u op de kamer te laten slapen, of tot het moment waarop uw kindje gemakkelijk om kan rollen en weer terug kan draaien. Uiteraard is rooming in ook een uitkomst voor volwassenen of jongeren die in het ziekenhuis loggen.
Zo is je baby in de eerste maanden lekker dichtbij en kan je snel ingrijpen als er iets is. Daarnaast ervaart je baby een veilig en geborgen gevoel waardoor het slapen waarschijnlijk ook beter gaat. Jouw bed is een minder geschikte slaapplek voor je baby.
Volgens kinderslaapcoach Ewelina de Groot zijn er verschillende redenen waarom kinderen bij hun ouders willen slapen. "Nachtmerries, bang in het donker zijn, eenzaamheid, niet goed alleen in slaap kunnen vallen of niet goed door kunnen slapen." De keuze om als ouder samen te slapen is volgens De Groot heel persoonlijk.
Samen slapen is intiem
Volgens hen blijkt uit meerdere onderzoeken dat samen slapen stress verlaagt. Met je partner naast je voel je je veiliger, en dat kalmeert. Dus heb je geen last van elkaar? Slaap dan lekker, samen.
De meeste wiegendood gevallen vinden plaats bij baby's tussen de 0 en 6 maanden. Het eerste half jaar is daarom de kritische periode van wiegendood.
Je kunt je baby een beetje helpen door hem in je armen wat slaperig te maken en hem neer te leggen als hij bijna in slaapt valt. Later kun je dit moment van neerleggen dan steeds iets gaan vervroegen, totdat je je baby wakker in het bedje kunt leggen en hij zelf in slaap valt.
Veel ouders vinden het fijn om in het begin dicht bij hun baby te zijn en kiezen daarom vaak voor co-sleeping, of ze zetten het wiegje in hun slaapkamer. Rond de leeftijd van 6 maanden kun je overwegen om je baby op zijn eigen kamer te laten slapen, als je het idee hebt dat je samen een fijn slaapritme te pakken hebt.
Leeftijd, vroeggeboorte, laag geboortegewicht, geslacht en etniciteit. Deze factoren heb je zelf niet in de hand. Kinderen hebben van zichzelf een verminderde wekbaarheid. Als ze in slaap vallen met hun neus of mond ergens tegenaan, kunnen ze een ademstilstand doen die uiteindelijk kan leiden tot een hartstilstand.
Tussen de 11 en 12 jaar mag een kind – overdag – drie uur lang het fort bewaken. Tussen de 13 en de 15 jaar mogen kinderen alleen thuis zijn. Er moet echter wel een ouder of verzorger thuis slapen. Kinderen van 16 jaar of ouder mogen twee nachten achter elkaar alleen thuis blijven.
Maak een vast bedritueel: Creëer een vast avondritueel voor het slapengaan.Dit kan bestaan uit activiteiten zoals een warm bad, een boek lezen of een slaapliedje zingen. Hierdoor leert de peuter dat het tijd is om te slapen en kan het helpen bij het kalmeren en ontspannen.
Een baby mag en kan ook direct in een ledikant slapen. Het is vooral belangrijk dat het ledikant op de juiste manier wordt opgemaakt. Zo is het belangrijk dat een baby niet onder het beddengoed terecht kan komen in verband met verstikking.
dossier Een kind slaapt van bij de geboorte het best in een slaapzak. Een dekentje met laken kan ook. Een dekbed of donsdeken wordt afgeraden omdat het veel te warm is. Het gebruik van een slaapzak is zeker voor de piekleeftijd van risico op wiegendood (3 tot 5 maanden) het meest aangewezen.
Het gaat dus om de Engelse namen van het ritueel. In het Nederlands zijn de stappen als volgt: slaapomgeving klaarmaken, inbakeren, zitten, sh-en en kloppen.
Baby's ontwikkelen steeds een nieuw slaapritme en daardoor kunnen zij perioden van slapeloosheid krijgen. Hierdoor raken zij gemakkelijk oververmoeid, waardoor zij gaan vechten tegen de slaap. Onze tip: Let op de vroege tekenen van vermoeidheid, zoals geeuwen of langzamer knipperen met de oogjes.
In navolging van de Amerikaanse Vereniging van Kinderartsen wordt aangeraden een baby bij voorkeur tot 1 jaar in de ruimte te laten slapen waar de ouders ook zijn, zoals de woon- en slaapkamer. Belangrijkste reden is het voorkomen van wiegendood, wat tot de leeftijd van één jaar kan optreden.
Baby's kunnen hun temperatuur niet op dezelfde manier reguleren als volwassenen en lopen in het water gemakkelijk een infectie op. Daarom is het verstandig om te wachten tot je kleintje ongeveer twee maanden oud is voordat je zijn of haar teentjes in het water dompelt.
Zodra je baby weer op of rond zijn geboortegewicht zit en een stabiele lichaamstemperatuur heeft, mag je voor de eerste keer naar buiten met je baby. Je kraamverzorgende houdt dit goed in de gaten en kan je hierover informeren. Meestal kan je tegen het einde van je kraamweek het eerste uitje ondernemen.
Bij deze methode werden moeders geadviseerd om in intervallen te reageren op het huilen van hun baby, namelijk om de 2, 4, 6, 8 en 10 minuten, zodat de baby kon leren zelf in slaap te vallen.