Gedroogde koemest is een geheel natuurlijke, organische meststof en kan niet verbranden door de zon. Je kunt ook niet snel teveel gedroogde koemest strooien doordat het 100% organisch is.
Koemest kan je het hele jaar door strooien.Heb je een moestuin?In dat geval kan zal twee keer strooien per jaar in de meeste gevallen ook voldoende zijn.
Je kunt koemestkorrels op elke grondsoort gebruiken. Op zandgrond zorgen ze voor meer organische stof in de bodem. Op kleigrond maken ze de grond extra luchtig en doorlaatbaar. Koemestkorrels bevatten ook veel stikstof, wat dan weer uitstekend is voor bladgewassen zoals kropsla, andijvie en andere bladgroenten.
Koemest wordt gebruikt voor de border,gazon en groentetuin. Geadviseerd wordt om het laat in het najaar bij alle planten te gooien zodat het de hele winter kan inwerken. Het duurt even voordat koemest werkt,maar het werkt wel lang door. Vroeg in het voorjaar kan het ook op het gazon gestrooid worden.
Bijna altijd te gebruiken. Koemestkorrels kunnen het gehele jaar gebruikt worden, met uitzondering van periodes met vorst.
Koemestkorrels de ideale mest voor Klimop
Strooien en dan inharken. De korrels vallen dan snel uiteen en de voedingsstoffen zijn dan snel beschikbaar voor de hedera planten.
Onze koemestkorrels zijn uitermate geschikt voor gazon, siertuin, border, bol- en knolgewassen, moestuin, rozen, potplanten & fruitbomen. Het verbetert de bodemstructuur en vochtvasthoudend vermogen door het hoge organisch stofgehalte.
Dierlijke mest bevat iets meer voedingsstoffen dan compost en verbetert ook de bodemstructuur. Organische mest is een combinatie van dierlijke mest en compost. Het voordeel van deze bodemverbeteraar is dat het voedingsstoffen langzaam afgeeft aan de bodem.
Advies hoeveelheid Koemestkorrel per m2:
In het algemeen kunt u stellen dat er per 10 m2 border ongeveer 1 kg mestkorrel gestrooid moet worden.
Kippenmest en koemest
Daarbij lost kippenmest snel op en is het daardoor kort werkend. Koemest bevat helaas weinig voeding. We denken vaak dat koemest veel voeding bevat omdat het mest heet, echter deze naamgeving komt voort uit het feit dat de koe het produceert, maar het bestaat voornamelijk uit grasresten.
Overbemesting kan de wortels van het gras verstikken, waardoor ze niet genoeg zuurstof krijgen en kunnen afsterven. Het is daarom belangrijk om de instructies op de verpakking van de meststof te volgen en de juiste hoeveelheid en frequentie van bemesting te bepalen op basis van de specifieke behoeften van uw gazon.
U kunt ook kort na de winterperiode gedroogde koemest en eventueel wat turf door de bovenlaag van de grond rondom de planten mengen. Wilt u de zuurgraad van de grond verlagen dan wat turfmolm door de grond mengen. Belangrijk: Vanaf begin augustus de hortensia's in uw tuin geen voeding meer geven.
Paardenmest is een warmere meststof dan koemest: er wordt bij de vertering van de meststof veel warmte afgegeven. Daarom wordt paardenmest soms in de plantgaten gedaan van planten die graag warme voeten hebben om te groeien zoals komkommer maar ook tomaten, paprika en aubergines.
Productbeschrijving. Koemestkorrels 10 liter ca 7.4 kg.
Gedroogde koemestkorrels hebben een hoog organisch stofgehalte. Door het toevoegen van organische stof aan de grond verbetert de vochtkarakteristiek, de bodembeluchting, het bodemleven en de bewerkbaarheid. De organische bemesting verhoogt het aantal macro- en micro-organismen in de grond.
Verschil koemest en kunstmest
Koeienmest bevat organische stoffen die de bodem verbeteren. Kunstmest bestaat uit minerale voedingsstoffen die de plant zelf voeden. Koemest zorgt dus voor de bodemkwaliteit. Het is van cruciaal belang dat de bodemstructuur goed is, omdat planten hier anders niet goed op kunnen groeien.
Natuurlijke mest dient u in de grond te spitten of te cultiveren. Een alternatief is gedroogde koemestkorrels over uw gazon of bloemenperk strooien. Door regen of water uit een sproeier, worden de voedingsstoffen uit de mestkorrels dan naar de wortels van de planten getransporteerd.
Koemestkorrels oplossen in water
Zo is de bodem nog sneller voorzien van voeding. Het is niet persé nodig om de koemestkorrels op te lossen in water. Je kunt de mestkorrels ook gewoon over het gazon strooien.
In het voorjaar bemesten is goed voor een snelle aangroei van uw gazon en geeft snel de prachtige groene kleur. Bij voorkeur in de maand februari of maart. In de zomer bemesten zorgt ervoor dat het gras, ondanks de drogere periode en het intensiever gebruik van het gazon, toch mooi blijft.
Gedroogde koemest voor de Moestuin
Heeft u een moestuin of wilt u met een moestuin beginnen? Dan is onze gedroogde koemest een zeer geschikte natuurlijke en organische bemesting. Wij adviseren 3 tot 5 liter gedroogde koemest per vierkante meter/m2 moestuin.
Zo moeten ze in de groei en bloei periode over voldoende vocht en voeding kunnen beschikken. Ook is er speciale rhododendronmestof verkrijgbaar hierin zitten extra kali en magnesium voor een goede bladkleur en gezonde planten. Als organische mest wordt toegepast kan het best koemest korrel gebruikt worden.
Kan ik mijn coniferen bemesten met koemest? Ja, dat kan. Sommige mensen gebruiken in plaats van coniferenmest gedroogde koemest. Deze mest kan prima worden gebruikt.
De ervaring wijst uit dat de beste resultaten worden bereikt met gedroogde koemest die een langdurige, gecontroleerde werking heeft. Zuurminnende planten, zoals Camelia, Rhododendron, Heide, Pieris, Azalea's en Skimmia waarderen een laagje turf of turfstrooisel van enkele centimeters dik.
Gebruik bij voorkeur voor organische meststoffen, zoals compost, mest en natuurlijke meststoffen met de juiste verhouding van stikstof, fosfor en kalium (NPK) die aansluit op de behoeften van je gewassen in verschillende groeistadia.