De meest duidelijke mogelijkheid voor het ter hand stellen van algemene voorwaarden is deze fysiek overhandigen. Dit kan bijvoorbeeld bij het overhandigen van de overeenkomst of de offerte.
De hoofdregel is dat algemene voorwaarden vóór of bij het sluiten van de overeenkomst aan de wederpartij ter hand dienen te worden gesteld. Deze verplichting geldt ten aanzien van wederpartijen bestaande uit consumenten en kleinere professionele partijen (minder dan 50 medewerkers).
Je kunt je algemene voorwaarden deponeren bij de Kamer van Koophandel of de rechtbank. Het is niet verplicht om ze te laten gelden, maar het kan handig zijn. Je kunt bijvoorbeeld bewijzen welke tekst op het moment van het sluiten van een overeenkomst geldig was en ernaar verwijzen als je ze niet kunt overhandigen.
U kunt algemene voorwaarden op verschillende manieren opstellen. U kunt ze zelf opstellen, een voorbeeldtekst gebruiken of de voorwaarden laten opstellen door een juridisch adviseur.
Definitie. Volgens de Geneesmiddelenwet wordt onder ter hand stellen verstaan: “het rechtstreeks verstrekken of doen bezorgen van een geneesmiddel aan de patiënt voorwie het geneesmiddel is bestemd”, danwel aan een aantal nader gedefinieerde beroepsbeoefenaren [1] [2].
Ja, verwijzen naar algemene voorwaarden op website is voldoende, mits aan de volgende voorwaarden is voldaan: Uw bedrijf is een dienstverrichter; De link naar de algemene voorwaarden verwijst direct naar de algemene voorwaarden op uw website.
Zijn algemene voorwaarden verplicht? U bent niet verplicht om algemene voorwaarden te gebruiken. Er zijn altijd wettelijke regels bij een koopovereenkomst voor u en uw klant waar u op kunt terugvallen. Sommige brancheorganisaties verplichten hun leden algemene voorwaarden te gebruiken.
Nee, het is niet toegestaan algemene voorwaarden van een ander bedrijf te kopiëren. Op de inhoud van algemene voorwaarden rusten auteursrechten.
Ondernemers zijn niet verplicht algemene voorwaarden op te stellen. Maar veel branches hebben in overleg met de Consumentenbond algemene consumentenvoorwaarden opgesteld. Als je lid bent van een branche- of beroepsvereniging kun je verplicht zijn om deze te gebruiken.
De belangrijkste informatie over de aankoop of dienst zelf mag niet in de algemene voorwaarden staan. Deze informatie moet in de overeenkomst staan. Of u moet de informatie mondeling krijgen als u het product koopt. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de prijs, de kleur van het product of de hoeveelheid.
Voor geldige algemene voorwaarden moet u vooraf of tijdens het sluiten van de overeenkomst naar de algemene voorwaarden verwijzen. U kunt dus bijvoorbeeld op de offerte aangeven dat er algemene voorwaarden van toepassing zijn en naar deze voorwaarden verwijzen. Maar u mag dit ook op de overeenkomst zelf doen.
Uw algemene voorwaarden zijn geldig als de inhoud juist is en als u de algemene voorwaarden op een correcte wijze gebruikt. Wanneer dit niet het geval is, loopt u het risico dat uw algemene voorwaarde niet geldig zijn.
Algemene voorwaarden worden ook wel 'de kleine lettertjes' genoemd. Er staan afspraken in over bijvoorbeeld bezorging, garantie en klachten. De belangrijkste informatie over het product of dienst staat niet in de algemene voorwaarden. Zoals de prijs.
Voor elk geneesmiddel waar een recept voor nodig is, betaalt u terhandstellingskosten. De hoogte van deze kosten verschilt per apotheek, per geneesmiddel en per tijdstip. Meestal is het tarief ongeveer € 6,-.
De algemene voorwaarden die specifiek zijn opgenomen in de overeenkomst zullen dan veelal prevaleren boven de voorgedrukte algemene voorwaarden onderaan het contractsformulier.
Indien beide partijen (algemene) voorwaarden hanteren, zijn de voorwaarden van toepassing van de partij die het eerst naar zijn algemene voorwaarden verwijst. Dit wordt ook wel de first shot rule genoemd. In dit geval zijn de leveringsvoorwaarden van de verkopende partij dus geldig.
Veel wettelijke bepalingen zijn namelijk van regelend recht, dat betekent dat partijen ervan kunnen afwijken. In algemene voorwaarden kunt u dus steeds in uw voordeel van de wet afwijken!
De kosten voor algemene voorwaarden opstellen zijn vanaf € 349,-.
1) Van toepassing verklaren
Een overeenkomst komt tot stand door aanbod en aanvaarding, zo volgt uit artikel 6:217 van het Burgerlijk Wetboek (hierna: BW). Voor de toepasselijkheid van algemene voorwaarden gelden in beginsel de normale regels van aanbod en aanvaarding.
Wanneer de algemene voorwaarden op de juiste manier van toepassing zijn verklaard, zijn ze onderdeel geworden van de overeenkomst. Een overeenkomst – en dus de algemene voorwaarden – kan niet zomaar gewijzigd worden, tenzij je vooraf hebt afgesproken dat je dit nu juist wel mag doen.
Grijze lijst – Zwarte lijst
De grijze lijst bevat bedingen die onredelijk bezwarend worden vermoed te zijn, de zwarte lijst bevat bedingen die onredelijk bezwarend zijn. Het verschil zit hem in de mogelijkheid om tegenbewijs te leveren. Dat is bij de grijze lijst nog mogelijk, maar bij de zwarte lijst niet.
Algemene voorwaarden zijn niet verplicht. Echter, wanneer je als ondernemer geen algemene voorwaarden hanteert ben je niet goed beschermd tegen conflicten. In bepaalde omstandigheden kan een conflict je veel geld kosten, terwijl dit gemakkelijk voorkomen had kunnen worden met algemene voorwaarden.
Anderzijds blijkt slechts 30% van de Nederlanders ook de algemene voorwaarden te 'bekijken'. Niet alleen kan dat voor hen nefaste gevolgen hebben, ook voor jou als ondernemer zijn er mogelijks implicaties.
Correct verwijzen naar de algemene voorwaarden
“De klant neemt kennis van de algemene voorwaarden die op de achterzijde van deze factuur zijn weergegeven. De klant erkent uitdrukkelijk, integraal en zonder voorbehoud de toepassing van deze algemene voorwaarden op deze factuur.”
De “Algemene voorwaarden” is een document waarin o.a. de algemene rechten en plichten van uw klanten staan. Vaak hebben de algemene voorwaarden mede als doel de risico's van een bedrijf te beperken. Om die reden staan in algemene voorwaarden meestal aansprakelijkheidsbeperkingen.