De zee werkt als een zuiveraar voor vele toxines. Er zitten inderdaad iets meer sporen van zware metalen in het Keltische zeezout, maar dat zijn zulke marginale hoeveelheden, dat er absoluut geen sprake is van een gevaar voor je gezondheid. Keltisch zeezout is de winnaar met Himalayazout als beste inhalingszout.
Tafelzout is een geraffineerde vorm en zijn alle gezonde stoffen uitgehaald. Het voegt dus niks toe aan jouw gezondheid. Zout met toegevoegde jodium zit een klein beetje jodium in, maar alsnog zijn alle mineralen eruit gefilterd. Daarom kan je het beste kiezen voor onbewerkt zeezout en het liefst de grove variant.
Dat is niet goed voor je gezondheid. Dit geldt voor alle soorten zout, dus ook voor zeezout, Himalayazout en Keltisch zout. De ene soort zout is niet gezonder dan de andere. De nadelige effecten op de gezondheid worden vooral veroorzaakt door het natrium dat in zout zit.
Van alle zouten in de wereld heeft Keltisch Zeezout immers het kleinste gehalte aan natriumchloride en daardoor de zachtste smaak. Bovendien, door die mineralen zou Keltisch zeezout de gezondste aller zeezouten zijn. Sterker nog, volgens sommige mensen zou het zelf tegen allerlei kwaaltjes werken.
Himalayazout is een natuurzout en bevat heel wat mineralen, in tegenstelling tot tafelzout, wat geraffineerd is. Dat betekent dat vrijwel alle mineralen verwijderd zijn. Sterker nog: tafelzout onttrekt net natuurlijke mineralen uit je lichaam. Alleen al om die reden is himalayazout dus overduidelijk gezonder.
Keltisch zeezout is goed voor lichaam, hart en bloedvaten en bevat alle minaralen en sporenelementen die voor een gezond lichaam nodig zijn!. Keltisch zeezout is goed voor jong en oud!
Hoeveel Keltisch zeezout kun je nemen? Het algemene uitgangspunt is een dagelijkse inname van minder dan 2,4 gram natrium. Dit komt uit op maximaal ongeveer 7 gram Keltisch zeezout per dag.
Sole op basis van Keltisch zeezout
Dit is een mengsel van water en zout en daar drink je een beetje van, adviezen zijn 1-2 theelepels in de ochtend, en dan gebeuren er wonderen. Kijk hiermee dus uit! Zout, in welke vorm dan ook, bevat veel natrium.
Deze soorten onderscheiden zich onderling met name door waar het zout gewonnen wordt. Zo ontstaat normaal zeezout door zeewater te laten verdampen, komt Keltisch zeezout uit zoutmoerassen in Frankrijk en wordt Himalayazout gewonnen in een van de grootste zoutmijnen ter wereld, in Pakistan.
Een natuurlijke product. Himalaya zout is natuurlijker dan keukenzout. Tafelzout wordt meestal sterk geraffineerd en gemengd met antiklontermiddelen om klonteren te voorkomen, zoals natriumaluminosilicaat of magnesiumcarbonaat. Himalayazout is minder kunstmatig en het zout vana naturaplaza bevat geen additieven.
Zelfs hartpatiënten en mensen met hoge bloeddruk mogen dit zeezout gebruiken (maar moeten vervolgens wel alle andere soorten bewerkt zout, natrium en tafelzout uit hun dieet schrappen).
Het grof Keltisch zeezout gebruikt u onder meer als het "normale" keukenzout om over de gekookte aardappels of pasta te strooien. Of wat dacht u van een zeebaars die in een korst van Keltisch zeezout in de oven wordt bereid? U kunt er ook een heerlijk stuk vlees, vis of gevogelte mee marineren.
Uit jaarlijkse steekproeven blijkt echter dat Keltisch zeezout bijzonder laag test op de aanwezigheid van zware metalen, radioactieve stoffen en andere vervuilende stoffen. Het zout scoort zo laag in de testen dat het ver onder de landelijke Franse en Europese normen zit voor deze stoffen.
Deze zoutvariant wordt gewonnen uit een zoutmijn aan de voet van het Himalayagebergte in Pakistan en heeft een wat grovere korrel dan standaard keukenzout. Himalayazout bevat ijzeroxide waardoor het een roze kleur heeft. Maar verder verschilt Himalayazout niet zoveel van keukenzout of zeezout.
Dit vochtig Keltisch zeezout uit de Franse Guerande is het meest natuurlijke zeezout dat je kan vinden. Het ondergaat geen enkele bewerking. Het is ongewassen, ongeraffineerd en volledig vrij van additieven. Hierdoor behoudt Keltisch zeezout haar complexe, volle smaak en natuurlijke vochtigheid.
De Kelten dronken dagelijks Sole, gemaakt van van zeezout en regenwater. Het wordt Sole betekent zuiver geconcentreerd zeewater. Het is eenvoudig zelf te maken, zodat je het elke ochtend kunt drinken om je lichaam te reinigen. Hiervoor heb je Keltisch Zeezout nodig, water en een glazen pot.
Hoe moet je dat dan doen? Heel simpel. Vul een glazen pot of fles met 1/3e Keltisch zeezout en 2/3e water, doe de deksel of dop erop en schud de inhoud flink. Je zult merken dat er onopgeloste zoutkorrels op de bodem blijven liggen, een teken dat het water niet meer zout kan opnemen en dus volledig verzadigd is.
1 theelepel sole + een glas lauwwarm water = opdrinken. Je maakt sole dus door een potje te vullen met 1/3 Ketisch zeezout en 2/3 water. Goed roeren tot het zout is opgelost, dan even laten staan tot je een mooie heldere oplossing hebt, er blijft nog een klein laagje op de bodem liggen.
Zout. Of het nu zee-, tafel-, of Himalayazout is, het kan niet over datum gaan. Wel moet je de smaakmaker en ontsmetter goed bewaren in een afsluitbare pot, maar dat geldt voor bijna alle voedingsmiddelen.
Keltisch zeezout bevat geen jodium. Aan de meeste soorten zout die je in de supermarkt kunt vinden wordt jodium toegevoegd. In het Keltisch zeezout zit niet tot nauwelijks jodium, dit wordt ook niet toegevoegd.
Sole maken van Keltisch Zeezout
Sole is een basische oplossing die helpt de zuur-base balans in je lichaam te herstellen. Om dit mineralendrankje te maken, vul je een potje voor 1/3 met keltisch zeezout.
Zeezout dat in supermarkten wordt verkocht is juist arm aan jodium, een uitzondering is Keltisch zeezout. In Keltisch zeezout zit echter niet meer jodium dan in Jozo. De wereldgezondheidsorganisatie WHO stelt de norm voor volwassenen op 150 microgram per dag.
Keltische Zeezout
Keltisch zeezout heeft een sterke zoute smaak.