Wordt het glasmozaïek in een droge ruimte toegepast, dan kun je zowel een pastategellijm als een poedertegellijm gebruiken. Pasta op een perfect vlakke wand, poedertegellijm op de vloer. Let op: neem een lijmkam met een voor de specifieke lijm voorgeschreven vertanding en strijk deze lijmlaag gelijk vlak.
Dan plak ik gewoon een steentje op en kijk de volgende dag of het steentje goed vast zit. En ja vaster als vast bestaat er niet... toch?! ✓ Lijmt op glas, keramiek, piepschuim en hout.
De ondergrond
Een ondergrond van hout of mdf hout is heel geschikt om op te mozaïeken. Wanneer je mozaïek in een standaard wilt plaatsen, zorg dan dat je het deel van de ondergrond dat in de standaard moet passen NIET mozaïekt, want dan gaat het niet passen.
Je kunt je mozaïekwerk pas een dag na het maken voegen, omdat de lijm eerst een dag moet drogen. Als er nog lijmresten op je tegels zitten, maak dit dan eerst schoon voordat je gaat voegen. Als je deze lijmresten met een spons/doek met heet water nat dept, veeg je het er met een spons daarna makkelijk af.
Hoe lang dit duurt is afhankelijk van het materiaal van de achtergrond en de gebruikte soort mozaieklijm. Cristallo heeft een eigen mozaieklijm laten ontwikkelen die sneldrogend is (ca. 30-45 minuten, waarna het invoegen direct kan beginnen). Zitten alle mozaieksteentjes vast, dan kunnen de kieren ingevoegd worden.
Mozaieken kan op nagenoeg iedere ondergrond mits je de juiste lijm gebruikt. Bedenk van tevoren of het mozaiek wat je wil gaan maken voor buiten of voor binnen bedoeld is. We hebben de ondergronden onderverdeeld in hout & MDF, metaal, glas, styropor (piepschuim) & kunststof, metaal, glas en steen.
Is het 'de mozaïek' of 'het mozaïek'?
Het is 'het mozaïek', want mozaïek is onzijdig. Als je het aanwijst is het 'dat mozaïek'.
De eerste tegel
Begin bij het tegelen van een muur nooit onderaan bij de vloer, maar een tegelrij erboven. Professionele tegelzetters zetten boven die eerste tegel een streepje en plaatsen hier met behulp van een waterpas een lange lat met een paar stalen spijkers (niet te diep in de muur slaan) horizontaal op de muur.
Glasmozaïek is de meest gebruikte mozaïeksoort. Het is te verkrijgen in oneindig veel kleuren en met vele effecten, bijvoorbeeld parelmoer, koper of goud. Het kan op zowel wand als vloer worden toegepast.
Als mortel voor marmer, travertin, graniet, basalt, kwartsiet en leisteen raden wij u aan deze te maken met Trasscement. Ook dient deze “aardvochtig” verwerkt te worden.
Mozaïek is een kunstvorm waarbij een grote afbeelding wordt vervaardigd uit een groot aantal kleine gekleurde steentjes (tesserae), die in een vloer of wand worden gemetseld. Met glas is het mogelijk een glas in lood-mozaïek te maken.
Glasmozaïek wordt sinds jaar en dag gebruikt voor de decoratie van wanden en vloeren. Vroeger werd deze mozaïek versneden van grotere glasplaten tot kleine blokjes. Vandaag worden glasmozaïekjes gemaakt door het smelten van glas is mallen afhankelijk van het formaat.
Upload zoveel foto's als mogelijk, in ieder geval minimaal 50 foto's. Om de uploadtijd te verkorten, is het aan te raden om de foto's in een formaat van 500 x 500 pixels te uploaden. Zo reduceer je de tijd die je kwijt bent voor het uploaden.
De hoeveelheid benodigd voegmiddel kan daardoor sterk variëren. Bij kleinere wand- en vloer- of mozaïektegels wordt al snel 1 kg/m² gebruikt, terwijl grote vloer- en wandtegels gevoegd kunnen worden met 0,4 kg per m² tegelwerk.
Bekijk hiervoor ook eerst goed in welke kleur je gaat voegen. Voegen met spierwit kun je beter niet doen, dit vlakt je kleuren en je mozaïek heel erg af. Tenzij je een witte achtergrond hebt, dan kan het wel mooi zijn. Grijze voeg is altijd goed, grijs versterkt eigenlijk alle kleuren.
Veeg direct nadat het voegmiddel gedroogd is de tegels schoon met een natte spons. Om te weten wanneer het juiste moment is aangebroken, strijk je met een vinger over de voegen. Als er niets aan je vinger blijft plakken, is het voegmiddel voldoende gedroogd.
Wordt het glasmozaïek in een droge ruimte toegepast, dan kun je zowel een pastategellijm als een poedertegellijm gebruiken. Pasta op een perfect vlakke wand, poedertegellijm op de vloer. Let op: neem een lijmkam met een voor de specifieke lijm voorgeschreven vertanding en strijk deze lijmlaag gelijk vlak.
Voor standaard vloertegels t/m 50 cm kunt u prima een 10 mm RVS lijmspaan gebruiken. De 12 mm lijmkam is ideaal voor het verlijmen van grote vloertegels van 60x60 cm. Gaat u grotere vloertegels verlijmen, dan kunt u het beste een spaan met vertanding van 15 mm gebruiken.
Zelf tegels zetten hoeft niet moeilijk te zijn. Iedere doe-het-zelf kan het. Wel heb je de juiste gereedschappen nodig om ervoor te zorgen dat je wand, badkamer of keuken goed betegeld is. Er bestaan verschillende producten op de markt die je hierbij goed kunnen helpen.
Gebruik voor formaten kleiner dan of gelijk aan 40 × 40 cm een lijmkam van 8 mm dat een dikte van +/- 3 mm geeft (eenmalig lijmen) en voor de formaten groter dan 40 × 40 cm, gebruik een lijmkam van 10 mm die een dikte van +/- 5 mm geeft (dubbele verlijming).