Wat is het effect van azijn in de vijver Een goede PH waarde voor een gezond vijverklimaat ligt tussen de 7 en 8 punten. Door azijn toe te voegen zal dit snel gaan zakken. Azijn is daarmee in staat om bacteriën en micro-organismen te vernietigen. En in het ergste geval ook je vissen en planten doden.
Natuurazijn is niet schadelijk voor aquariumplanten of vissen, mits je er niet teveel van gebruikt.
Een blijvende oplossing voor het zweef algenprobleem (groen water) is een UV-C Filter. De ultraviolette straling doodt zweefalgen, ziektekiemen en schimmels. Een vijverfilter is ook een uitkomst voor het algenprobleem.
Zorg voor voldoende zuurstof in de vijver
Zuurstof is belangrijk voor het evenwicht in de vijver. Het plaatsen van een luchtpomp of waterval is een optie. Daarnaast kun je ook meer waterplanten in de vijver plaatsen. Waterplanten absorberen de voedingsstoffen in de vijver en vangen het zonlicht op.
AlgExit is een veilig en effectief middel om veruit de meeste soorten algen in het zoetwateraquarium te bestrijden. Algen zoals baardalgen, penseelalgen en draadalgen, worden resoluut bestreden. AlgExit van easylife is eenvoudig en economisch in gebruik en ongevaarlijk voor vissen, garnalen, slakken of planten.
Schoonmaakazijn is immers dodelijk voor de algen. Je kunt hiermee je terras besproeien en dit, na even de gelegenheid te hebben gegeven om het te laten inweken en inwerken, wegborstelen. Voor dit intrekken kun je het beste een paar dagen de tijd nemen.
Zuurstofgehalte verhogen
Alg wil bij een hoog zuurstofgehalte in het water niet groeien. Het zuurstofgehalte dus zo hoog mogelijk houden en dat heeft zelfs een uitdrijvende werking. Want waar zuurstof zit, kunnen geen stikstof of andere gassen zitten, zoals zwavelwaterstof en methaan uit bronwater.
Zout in de vijver kan een effectief middel zijn om te gebruiken voor verschillende doeleinden, waaronder het behandelen tegen parasieten, schimmels, bacteriën, buikwaterzucht en andere vergelijkbare problemen. Daarnaast is het nuttig om zout in de vijver toe te voegen gedurende de winter bij lage watertemperaturen.
Overdosis chloor geven (met vloeibare chloor: 1L/10.000L). Voeg je onvoldoende chloor toe dan zit je binnen de 2 weken terug met een algenprobleem. Best voor snelle afdoding algen is vloeibare chloor. Als water omslaat naar wit, cartridge terug plaatsen en continu filteren (reinig regelmatig de cartidgefilter!).
Algen gedijen het beste in stilstaand water. Van nature komen algen voor in water, maar vooral bij gebruik van regenwater/grondwater is deze hoeveelheid hoger. Door het relatief kleine oppervlakte van een drinkbak warmt het water snel op en krijgt het een grote hoeveelheid zonlicht waardoor de algen goed groeien.
Ook vissen houden van afwisseling. Een gebalanceerde voeding komt de gezondheid en daarmee de kleurenpracht ten goede. Ook is het verstandig om 1x per week wat groente te voeren in de vorm van bijvoorbeeld courgette, komkommer of paprika.
Als je hem helemaal blij wilt maken dan leg je in het aquarium een grote steen of een huisje waar hij zich achter kan verstoppen. Dan voelt hij zich nog veiliger. Zo, waterplantjes erbij. Zo ziet het er wat gezelliger uit, vissen kunnen zich daar ook achter verstoppen.
Een van de belangrijkste dingen om goed in de gaten te houden bij de verzorging van vissen is de waterkwaliteit. Vissen 'gewoon' in het kraanwater laten zwemmen is geen optie. Het water moet aan specifieke eisen voldoen willen de vissen er in kunnen overleven.
Regelmatig gezouten water drinken is namelijk helemaal niet gezond. Het verhoogt - net als alle producten met veel zout - de bloeddruk en werkt dehydraterend. Daarnaast vergroot het de kans op nierfalen. De werkelijke resultaten zijn dus een stuk minder rooskleurig dan omschreven.
Spoelen is beter dan sprayen. Het zoute spoelwater kunt u zelf goed bereiden door een eetlepel keukenzout op te lossen in één liter water (9 gram zout op 1 liter water). Het water hoeft niet gekookt te worden; Nederlands kraanwater is voldoende schoon. Tegen het koken van water is echter geen bezwaar.
Gebruik altijd speciaal vijverzout. Dit bevat geen jodium en anti-klontermiddelen. Je hebt twee soorten. Zouttabletten en gewoon zout.
Maart of april is een goed moment om je vijver schoon te maken. Wij raden aan om maximaal twee keer per jaar je vijver een grote(re) schoonmaakbeurt te geven, omdat je anders het onderwaterleven en biologische evenwicht teveel verstoort. Een tweede keer schoonmaken kun je in het najaar doen, bijvoorbeeld in oktober.
De algemene vuistregel voor het verversen van het water in de koivijver, is dat er iedere week 10% van het vijverwater ververst moet worden.
Een probaat middel is de hogedrukreiniger, zeker met heet water. Maar, hoe ruwer het oppervlak, hoe sneller algen groeien. Dus niet te veel druk. Dan is er schoonmaakazijn.
Chloor of een zoutwatersysteem doden normaal gesproken de algen in het water, voordat er problemen ontstaan. Maar door een verkeerde waterbalans (bijvoorbeeld een te hoge of te lage pH-waarde) werken deze middelen niet goed en kunnen de algen lekker doorgroeien.
Algen zijn niet altijd slecht, sommige vissen hebben zelfs algen nodig om goed te kunnen gedijen. Te veel algen in het water kan echter wel voor problemen zorgen. Het ziet er daarnaast natuurlijk ook niet echt mooi uit.