Tandpasta inslikken is ongezond, dit door de hoeveelheid fluor die in tandpasta zit, en deze kan bij grote hoeveelheden schadelijkheid zijn voor de gezondheid.
Het inslikken van een kleine hoeveelheid volwassen tandpasta is niet schadelijk voor de gezondheid.
Slikken, spugen of spoelen? Gebaseerd op de hiervoor beschreven risico's van hoge doseringen aan fluoride, is het advies om de tandpasta na het poetsen niet door te slikken. Mocht dit af en toe en/of in kleine hoeveelheden gebeuren, is dit niet schadelijk.
Eenmalige overdosering
Verschijnselen die hierdoor kunnen optreden zijn misselijkheid, braken, trillen van de handen, spierslapte, stuiptrekkingen, ademhalingsproblemen, hartritmestoornissen, transpiratie, buikpijn en diarree.
U spoelt namelijk de fluoride die in de tandpasta zit weg.Dit is juist het beschermlaagje dat over uw tanden heen zit na het tandenpoetsen dat tandbederf tegengaat. Volgens experts is het ook belangrijk dat u circa 1 uur wacht voordat u water drinkt na het poetsen.
Gebruik fluoridetandpasta
Gebruik daarom een tandpasta met fluoride. U kunt met fluoridetandpasta poetsen ook als uw kind of cliënt na het poetsen niet kan spoelen. Het inslikken van een klein beetje tandpasta is niet erg.
Een keer vergeten je tanden te poetsen is geen probleem, behalve dat je je niet zo fris voelt. Regelmatig niet je tandenpoetsen heeft wel gevolgen. Slecht tandenpoetsen of het niet regelmatig reinigen van je gebit kan verschillende gevolgen hebben, van een slechte adem tot gaatjes en tandvleesontsteking.
Waarom tandpasta zonder fluoride? Critici zijn bezorgd over het binnenkrijgen van fluoride door middel van tandpasta. Te veel fluoride tast namelijk de nieren, botten, zenuwen en spieren aan en zou volgens de critici kankerverwekkend zijn.
Fluoride uit de kraan bij een kwart van Nederland
Kort na de Tweede Wereldoorlog bleek uit Amerikaanse experimenten dat fluoride in het drinkwater een beter gebit opleverde. Deze resultaten waaiden over naar Nederland. In 1953 werd in Tiel voor het eerst fluoride aan drinkwater toegevoegd.
Het kan bijvoorbeeld effect hebben op de botgroei.Ook kunnen er vlekken op je tanden ontstaan als je lange tijd veel fluoride inslikt. Als je tandpasta uitspuugt na het tandenpoetsen, krijg je niet zulke grote hoeveelheden fluoride binnen. Ook is het niet erg als je een keer per ongeluk tandpasta doorslikt.
Water kan geen kwaad
Zelfs in melk zitten suikers die door bacteriën in de mond worden omgezet in zuren. En die zijn funest voor het tandglazuur. Na het tandenpoetsen moet je dus eigenlijk niks anders drinken dan water. Water kan nooit kwaad voor je gebit.
Fluoride uit eten en drinken helpt bij de bescherming van tanden. Als fluoride wordt opgenomen door het tandglazuur, zijn de tanden beter bestand tegen tandbederf. Voor zover bekend heeft fluoride geen andere functies in het lichaam.
De gevaren van fluoride
Fluoride is schadelijk als je per kilo lichaamsgewicht drie tot vijf gram tandpasta zou inslikken. Als iemand een enorme dosis fluoride heeft binnengekregen, bijvoorbeeld wanneer een kleuter in één keer de tube tandpasta van zijn ouders opsnoept, kan dit dus gevaarlijk zijn.
Hier scoorden vooral Colgate en Meridol niet goed. Die bevatten twee ingrediënten die erg schadelijk zijn voor het milieu. En Oral-B en Sensodyne Complete Protection bevatten microplastics. Twaalf van de zeventien tandpasta's zat ook nog eens in een overbodig kartonnen doosje.
Waarom tandpasta tabletten? Er belanden jaarlijks miljarden plastic tubes tandpasta in de vuilnisbak. En dat is nog niet alles. In veel verzorgingsproducten zoals tandpasta zitten microplastics: heel kleine plastic deeltjes die wij wegspoelen, maar die wel schadelijk zijn voor vissen en andere zeedieren.
En deze fluoride heeft minstens twee minuten nodig om goed op je gebit te kunnen inwerken. Door twee minuten te poetsen verhoog je dus ook de effectiviteit van fluoride. Het resultaat is dat je gebit sterker en gezonder wordt.
Belangrijk om te weten over natriumfluoride
Tandpasta: 2 keer per dag poetsen. Poets niet binnen een uur na het eten of drinken van zure voedingsmiddelen. Dit verzwakt juist het tandglazuur.
Fluor, of fluoride, is een giftig element waar je maar weinig van nodig hebt. Daarnaast kunnen je tanden ook door andere stoffen in een tandpasta beschermd worden. Bij een evenwichtige levensstijl kunnen je tanden ook beschermd worden door een tandpasta zonder fluoride.
De Consumentenbond heeft in een onderzoek tandpasta's van verschillende merken met elkaar vergeleken. Ze keken hierbij onder meer naar de prijs, de hoeveelheid fluoride, de schurende werking en de vlekverwijdering. En onze Kruidvat Active Fluor Cool Mint tandpasta is daarbij uitgeroepen tot Beste Koop!
Er is wel 1 product dat uitblinkt: Aquafresh Whitening intense white. 6 van de 30 proefpersonen kregen wittere tanden, en dat is een stuk beter dan de rest. Daarnaast is deze tandpasta ook nog eens niet duur.
Wat gebeurt er als je niet poetst 's avonds
Het is belangrijk dat je dit doet binnen 24 uur. Als je minder dan 2 keer per dag poetst, is de kans groot dat het zuur in je tandglazuur gaat bijten en dat veroorzaakt gaatjes. Poets dus voordat de bacteriën gevaarlijk worden!
Binnen een paar dagen of een paar weken zonder te poetsen, krijgt u gingivitis. Uw tandvlees begint op te zwellen en wordt helderrood door de ontsteking. Door het poetsen en flossen zal het gaan bloeden. Zelfs door onregelmatig poetsen en flossen kan gingivitis ontstaan.
Sommige voedingsgewoonten zoals de regelmatige consumptie van rode wijn, koffie, thee, cola of andere gekleurde dranken tasten de kleur van de tanden aan. Ze hebben een invloed op 2 niveaus: 1. Overdreven hoeveelheden koffie en thee laten op je tanden een aanslag achter die uiteindelijk het glazuur binnendringt.