De eisprong vindt 14 dagen voor de volgende menstruatie plaats. De vruchtbare periode is ongeveer 3 dagen vóór tot 1 dag na de eisprong. Wanneer je vrijt in deze periode is er kans op bevruchting. Een zwangerschapstest zal vanaf 14 dagen na de eisprong positief zijn als er een bevruchting heeft plaatsgevonden.
Tijdens de eisprong komt een rijpe eicel vrij. Die eicel kan tot 24 uur na de eisprong bevrucht worden. Zaadcellen kunnen tot 5 dagen overleven in het lichaam van de vrouw. Je kan dus zwanger worden door een zaadcel die 5 dagen eerder in je vagina kwam.
Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong. De eisprong is 2 weken voordat je ongesteld wordt. De meeste vrouwen die dit doen zijn dan in 1 jaar zwanger. Ga naar je huisarts als je na een jaar nog niet zwanger bent.
Wanneer je precies vruchtbaar bent, is dus van grote invloed op hoe snel jullie zwanger zullen raken. In het kort: De vrouw is het meest vruchtbaar rond 2 à 3 dagen vóór de ovulatie. De kans op bevruchting is het grootst als jullie dan een aantal keer vrijen.
Je kunt slechts twee dagen per cyclus een kind verwekken.
Je bent het meest vruchtbaar op de dag waarop je ovuleert en de dag ervoor. Sperma kan echter tot vijf dagen overleven en als je seks hebt op de dagen vóór de ovulatie heb je meer kans om zwanger te worden.
De vruchtbare periode
Je hebt een grotere kans op een zwangerschap als je seksuele betrekking hebt in deze periode. Na de eisprong overleeft de eicel nog 24u. De vruchtbare periode van een cyclus eindigt dus 24u na de eisprong, gezien de eicel na deze periode niet meer bruikbaar is.
Je afscheiding is doorzichtig en elastisch, en soms verlies je ook wat meer afscheiding dan normaal. Soms kan je wat bruinige afscheiding zien, als er wat bloed is vrijgekomen bij de ovulatie. Je borsten zijn gevoeliger. Je hebt een hoger libido en dus meer zin in seks.
Test niet om zwanger te worden
In de 6 dagen voor je eisprong ben je het meest vruchtbaar. Dus op het moment dat je temperatuur of de test laat zien dat er een eisprong is, zijn die dagen al voorbij.
Weet je niet wanneer je eisprong komt, dan kun je ook een vast aantal dagen aanhouden waarop je geen penis-in-vagina seks hebt. Namelijk vanaf dag 8 (vanaf de eerste dag van je menstruatie) tot dag 19. Deze methode werkt niet als je cyclus korter is dan 26 dagen of langer dan 32 dagen.
De eisprong vindt 14 dagen voor de volgende menstruatie plaats. De vruchtbare periode is ongeveer 3 dagen vóór tot 1 dag na de eisprong. Wanneer je vrijt in deze periode is er kans op bevruchting.
Bij een embryo die na 3 dagen wordt teruggeplaatst vindt de innesteling dus 3 tot 9 dagen na de terugplaatsing plaats. Bij een embryo die na 5 dagen wordt teruggeplaatst vindt de innesteling na 1 tot 7 dagen na de terugplaatsing plaats.
Door de LH-piek komt de volgroeide eicel los van de eierstok. Dit is de ovulatie. De ovulatie doet zich normaal zo'n 24 tot 36 uren na de LH-piek voor, waardoor de LH-piek een goede voorspeller is voor de vruchtbaarheidspiek. De eicel kan tot 24 uur na ovulatie worden bevrucht.
Het ei daalt af naar de baarmoeder
Het begint zijn afdaling via de eileider, waar het wordt gevoed. Dat duurt 3 à 4 dagen. Tijdens die tocht zet de celdeling zich voort en het ei lijkt nu op een moerbei (het wordt “morula” genoemd (4)). 5 dagen na de bevruchting komt het ei in de baarmoeder aan.
Wanneer is de innesteling? De innesteling is het moment dat een bevruchte eicel zich in de baarmoederwand nestelt. Dit is het moment dat de zwangerschap echt begint. Meestal vindt de innesteling tussen de vijf à twaalf dagen na de eisprong plaats, met een gemiddelde van negen dagen bij een regelmatige cyclus.
Tijdens je menstruatiecyclus is er een moment dat altijd plaatsvindt wanneer een eicel vrijkomt uit je eierstokken. Dit moment noemen we de ovulatie, ofwel de eisprong!
Na de ovulatie wordt de afscheiding weer wateriger en ondoorzichtig. En vlak voor de menstruatie kan je geen of bijna geen afscheiding hebben. Tijdens de zwangerschap kan zich ook een meer overvloedige en dikkere afscheiding vormen. Afscheiding heeft een zachte, neutrale geur.
Deze verandering begint 3 tot 4 dagen voor de eisprong en daarna wordt je afscheiding meteen weer normaal. Het is misschien even wennen, maar als je met het slijm tussen je vingers een draad van zo'n 10 centimeter kunt maken, weet je dat je nu vruchtbaar bent.
Je kunt het aan de buitenkant van de vagina zelf vaststellen. Dit slijm is helder en glanzend, als rauw eiwit, en soms ook draderig.Dan ben je vruchtbaar. Als de vruchtbare dagen voorbij zijn, verandert het slijm weer en wordt het heldere slijm witter en dikker.
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Tijdens elke menstruatiecyclus zijn er een aantal vruchtbare dagen. Dat zijn de dagen rond de eisprong. Van de vrouwen die zwanger willen worden, is 70 à 80% binnen een jaar ook daadwerkelijk zwanger. Bij vrouwen boven de 35 jaar duurt het gemiddeld langer voordat ze zwanger worden.
Ongeveer 9 dagen na de eisprong (dit is bij een cyclus van 28 dagen, dus 5 dagen voor je verwachte menstruatie) hecht de bevruchte eicel zich in de baarmoederwand. Dit vastgroeien in het baarmoederslijmvlies, wordt innestelen genoemd. Tijdens dit ingroeien knapt soms een vaatje wat bloedverlies veroorzaakt.
Luteale fase: baarmoeder maakt zich klaar
De resten van de follikel ondergaan na de eisprong een verandering. Ze vormen zich om tot een geel lichaam (corpus luteum), onder invloed van het luteïniserend hormoon. Vandaar de naam luteale fase.
Afscheiding na bevruchting
Het is onderdeel van het bevruchtingsproces en kan geen kwaad. Je kan hierdoor soms ook innestelingspijn ervaren. Hierdoor kan de afscheiding tijdelijk wat meer roze of bruin van kleur zijn. Dit is dan één van de eerste zwangerschapssymptomen.
Bij een zwangerschap horen allerlei kleine kwaaltjes. Zo kun je bijvoorbeeld af en toe last hebben van wat buikpijn. Vlak na de bevruchting – ongeveer negen dagen na de eisprong – kun je soms wat buikpijn hebben doordat de bevruchte eicel zich in je baarmoeder nestelt.