Want haren kunnen niet van kleur veranderen, behalve bij de kapper. Wel kun je van stevige stress haaruitval krijgen. En die haaruitval treft vooral gekleurde haren. Het is een auto-immuunziekte die het vooral op haarfollikels heeft gemunt die nog wel pigment produceren, vermoeden wetenschappers.
Je kan zeker grijze haren krijgen van de stress." Dit zal je niet van de een op de andere dag kunnen zien, maar wel in een paar maanden. De verkleuring van het haar komt doordat stresshormonen de pigmentvormende cellen aantasten. "Bij nieuwe, groeiende haren kan dat pigment dus worden aangetast.
In de loop van de vernieuwingscycli van het haar raken de melanocyten van de haren uitgeput en worden zij schaarser, met als gevolg dat de melanocyten minder tot geen melanine meer gaan produceren. Hierdoor verliest het haar aan pigment. Zo ontstaan er dus nieuwe grijze haren in plaats van gekleurde.
Grijs haar is een natuurlijk onderdeel van het gevanceerde verouderingsproces van het lichaam, en als een haarzakje eenmaal zijn kleur kwijt is, is er geen weg terug.
Grijs haar onstaat naarmate u ouder wordt
Naarmate mensen ouder worden begint bij vrijwel iedereen het vergrijzingproces. Dit proces begint normaal gesproken rond het 35e levensjaar. Het is een geleidelijk proces, waarbij men steeds (licht)grijzer wordt.
Snel grijs worden noem je canities subita
Maar niet in een nacht. En ook niet omdat de aanwezige haren op je hoofd zouden verkleuren. Want haren kunnen niet van kleur veranderen, behalve bij de kapper. Wel kun je van stevige stress haaruitval krijgen.
Alle haarkleuren worden grijs, maar bij roodharigen en blondines lijken de grijze haren zich meer te mengen met het gepigmenteerde haar (denk aan blond haar met grijze highlights). Hierdoor lijkt het alsof de natuurlijke haarkleur na verloop van tijd lichter wordt.
Het antwoord daarop is ja. Stress zorgt ervoor dat je sneller ouder wordt, met als gevolg dat je ook sneller grijs wordt. Kijk maar eens om je heen of in de spiegel. Mensen die goed met stressvolle situaties om kunnen gaan, zien er dan ook gemiddeld minder oud uit.
Haarkleur kan na verloop van tijd steeds donkerder worden. Dat is heel natuurlijk en komt bij veel personen voor.
Lage niveaus van bepaalde mineralen in de voeding, zoals vitamine B12, vitamine D3, koper en ijzer, kunnen pigmentverlies in het haar veroorzaken. Om vroegtijdige vergrijzing te voorkomen, eet een goed gebalanceerd dieet met veel hele, eiwitrijke voedingsmiddelen zoals eieren, vis en melk.
Stress vermijden
Dr. Mayumi Ito en zijn collega's van New York University toonden aan dat stress er niet alleen voor zorgde dat de stamcellen in de haarzakjes in aantal verminderden, maar ook dat ze niet vervangen werden. Volgens de onderzoekers wordt het haar daardoor wit.
Wanneer krijg je als man grijs haar? De meeste Europese mannen krijgen hun eerste grijze haren wanneer ze ongeveer 30 zijn.Vrouwen krijgen meestal pas rond hun 35e grijs haar.
Wanneer je haar niet beschadigd is, liggen de haarschubben aaneengesloten tegen elkaar aan. Je haar glanst en voelt zacht aan. Wanneer je haar beschadigd is, gaan de schubben openstaan en ziet je haar er dof uit. Het haar heeft dan ook niet meer de soepelheid die het hoort te hebben en het voelt stug en droog aan.
Grijs worden voor het 20e jaar (bij de donkere huid voor het 30e jaar) heet canities praecox (premature greying). Meestal e.c.i., soms familiaal, soms bij zeldzame syndromen (syndroom van Böök, progeria, Rothmund, Werner). Grijze haren ontstaan door afname van de hoeveelheid pigment in de haren.
Er bestaan ook extreme gevallen en verhalen van mensen die door acute stress op één nacht tijd helemaal grijs worden. "Dat is eigenlijk een soort auto-immuunziekte die veroorzaakt wordt door grote stress of een trauma. Daardoor gaat je lichaam zelf cellen beginnen opruimen en kan je heel snel grijs of kaal worden.
Veranderen doe je het niet, maar zo kan je er het beste van maken. Door teveel stress kan de melanineproductie verminderen, waardoor het haar eerder grijs wordt. Probeer dus zoveel mogelijk te ontstressen. Een tekort aan B-vitamines, koper en ijzer, zorgt ervoor dat het pigment in je haar vermindert.
Ondanks dat je haarkleur bepaald is in je DNA, kan je haarkleur veranderen door bijvoorbeeld de zon of het chemisch kleuren van je haren. Maar je haarkleur kan ook veranderen door genexpressie. Genexpressie is te vergelijken met een schakelaar van een lamp. Je kan de lamp aan en uit zetten.
Voeding. Een gebrek of beperkte hoeveelheid aan mineralen en vitaminen kan er voor zorgen dat er pigmentverlies ontstaat in het haar. Zorg voor een gevarieerd dieet met veel eiwitten, Vitamine B12 en D3 en ijzer. Producten die deze voedingsstoffen bevatten zijn onder andere eieren, vis en melk.
Je haar bevat, net als je huid, melanine. Dit stofje beschermt je haar (en je huid) een beetje tegen de zon. Door uv-straling breekt de melanine af, waardoor je haar uiteindelijk ontkleurt.
Tekort aan vitamine B-12
Zoals gezegd zijn vitamines belangrijk voor de groei van gezond haar. Een belangrijke vitamine hiervoor is vitamine B-12 en tekorten leiden tot vroegtijdig grijs worden van het haar.
De eerste grijze haren ontstaan vaak aan de slapen, bij mannen in de baardharen. Daarna verspreid het zich over de rest van het hoofd en het lichaam. Grijze haren ontstaan bij het ouder worden, er is niet echt een oorzaak.
Ben je nog geen 40 en zie je meer dan een paar grijze haren, dan is dit genetisch bepaald. Het hoeft niets te zeggen over een slechte gezondheid. Echter, bloedarmoede, schildklierproblemen, een tekort aan vitamine B12 en vitiligo kunnen ten grondslag liggen aan het vroegtijdig grijs worden.
Valt grijs worden dan helemaal te voorkomen? Nee helaas is dit (nu nog) niet mogelijk, maar je kunt dus wel invloed hebben op hoe snel je grijs wordt. Door goed voor jezelf te zorgen met de juiste voeding, door stress zo veel mogelijk te beperken en door je haar te verzorgen met natuurlijke producten.
Grijs haar is niet stugger dan gekleurd haar
Het constant uittrekken van grijze haartjes kan de haarfollikels vervormen, waardoor het weerbarstiger lijkt.
"Deze uitspraak is een fabel. Uit elk haarzakje kan maar één haar groeien, dus meerdere haren terugkrijgen wanneer je er één uittrekt, is simpelweg onmogelijk. Daarbij is het uittreken van een grijze haar eigenlijk ook nutteloos, aangezien de haar die teruggroeit niet ineens weer pigment heeft, deze blijft grijs.