Als beide zaadballen verwijderd zijn, maakt u niet meer voldoende testosteron aan. Door een testosterontekort kunt u last krijgen van verschijnselen zoals minder zin in seks, erectieproblemen en een vrouwelijke vetverdeling. Het testosterontekort kan gelukkig aangevuld worden.
Het verwijderen van beide zaadballen heeft andere gevolgen: U kunt geen zaadcellen meer aanmaken. Dit heeft onvruchtbaarheid tot gevolg. Na de operatie kunt u geen erectie meer krijgen en vaak heeft u minder zin om te vrijen.
Op langere termijn raakt ook de aanmaak van bloedcellen verstoord, wat leidt tot bloedarmoede. De botten worden broos. Veel mannen zonder teelballen ontwikkelen ook nog suikerziekte. En hun lichaamsvet krijgt een vrouwelijker verdeling: minder op de buik, meer op de heupen.
Na de verwijdering van een zaadbal zijn mannen in principe nog vruchtbaar. Na chemotherapie of bestraling kun je wel onvruchtbaar zijn. Soms is dit blijvend.
De sterilisatie heeft geen invloed op het gevoel bij zaadlozing, klaarkomen, erectie, sperma, libido of je mannelijke hormonen. Een sterilisatie heeft geen negatieve invloed op je seksuele leven.
Een antwoord op de vraag 'hoe lang is te lang? ' is verschillend per persoon. Vaak wordt het antwoord helder in een relatie, waarvan een van de twee mensen laat blijken behoeften te hebben aan een potje seks.
Veranderingen voor je lichaam als gevolg van sterilisatie
De hormoonproductie blijft na de sterilisatie hetzelfde. Dat betekent dus dat je niet minder potent wordt en dat je ook niet. Erectie en zaadlozing veranderen ook niet. Klaarkomen voelt nog hetzelfde en het sperma ziet er hetzelfde uit als voor de sterilisatie.
Als mannen een langere tijd geen seks hebben gehad, kan een gevolg zijn dat ze erectieproblemen krijgen. De onderzoeken richten zich vooral op oudere mannen, maar ze concluderen allemaal dat regelmatig van bil gaan een positief effect heeft op de erecties van een man.
Door de verwijdering van de prostaat kun je geen zaadlozing meer krijgen, maar door deze injectie kun je wel penetreren. Iets wat veel mannen niet weten is dat je zonder prostaat wel een orgasme kan krijgen. Ook behoort het operatief inbrengen van een penisprothese tot de mogelijkheden.
Er kunnen verschillende redenen zijn om 1 of beide zaadballen te verwijderen (orchidectomie). Zoals bijvoorbeeld (een vermoeden van) zaadbalkanker, blijvende of vaak terugkerende infectie van de zaadbal of bijbal of (uitgezaaide) prostaatkanker. Bij zaadbalkanker is het belangrijk snel te opereren.
Het is een kleine operatie waarbij de arts links en rechts een stukje zaadleider weghaalt en de zaadleiders dichtmaakt. Na 3 maanden komt meestal alleen nog maar vocht zonder zaadcellen uit de penis. Verder blijft alles hetzelfde, ook het klaarkomen.
De operatie
Bij een zogenoemde regionale verdoving krijgt u een ruggenprik (ook wel spinaal anesthesie genoemd). U bent dan wel bij bewustzijn, maar u voelt geen pijn. Nadat u verdoofd bent, maakt de uroloog een snede in de lies. Via deze snede wordt de zaadbal, inclusief de bijbal en zaadstreng, verwijderd.
Castratie vond bij jongens meestal plaats als ze ongeveer acht jaar oud waren. Het kwam vooral in Italië veel voor. Op het hoogtepunt, in de 18e eeuw, werden jaarlijks 4000 jongens gecastreerd. Een bekende methode was de zaadleiders door te snijden, waarna de testikels 'indroogden'.
Jongetjes komen niet tot geslachtsrijpheid, missen de typisch mannelijke ontwikkeling maar vertonen wel vaak een opvallende lengte groei. Volwassen Eunuch mannen zijn gekenmerkt door een klein mannelijk lid, kleine teelballen (indien geen castratie heeft plaatsgevonden) en geringe lichaamsbeharing.
Tot 2 weken na de operatie niet baden; douchen mag wel. Tot 2 weken na de operatie niet fietsen; autorijden mag wel. Tot 2 weken na de operatie geen geslachtsgemeenschap hebben. Tot 2 weken na de operatie niet sporten.
Vasectomie. Een sterilisatie (vasectomie) is een eenvoudige ingreep waarbij de uroloog de zaadleiders onderbreekt. Deze zeer veilige vorm van anticonceptie voorkomt dat zaadcellen het zaadvocht bereiken tijdens de geslachtsgemeenschap. In overleg met uw arts heeft u tot een vasectomie besloten.
Is seks goed voor de prostaat? Een gezonde seksuele activiteit is goed voor het gehele lichaam en dus ook voor de prostaat. Maar belangrijker lijken de bevindingen uit grote epidemiologische studie die aantonen dat frequentere ejaculaties de incidentie (ontstaan en voorkomen) van prostaatkanker kunnen beïnvloeden.
Klaarkomen zonder gevoel
De zaadlozing wordt namelijk niet gestuwd en levert geen seksuele ontlading op. Dat kan komen door sommige neurologische aandoeningen, zoals een dwarslaesie of diabetes en heel soms door moeheid of emotionele remmingen. Oudere mannen hebben hier soms last van.
Prostaatkanker kan veel invloed hebben op je seksleven. Klachten die vaak voorkomen zijn problemen met een erectie en een droog orgasme. Dit kan ook impact hebben op je relatie.
Een derde van de 50-plusmannen heeft nog een paar keer per maand seks en soms zelfs een paar keer per week. Vrouwen zijn minder vaak seksueel actief. Voor dat verschil in seksuele activiteit tussen mannen en vrouwen is een simpele verklaring:er zijn meer alleenstaande vrouwen omdat vrouwen gemiddeld langer leven.
Je behoefte aan seks wordt door heel veel interne en externe factoren bepaalt. Iedereen z'n seks drive is anders. Dus: een echte norm voor hoe vaak je seks 'moet' hebben, bestaat niet. Als jij je goed voelt bij jouw seks leven, dan heb je genoeg seks.
Probeer 5 dagen tot 1 week geen seks te hebben na de sterilisatie van de man. Seks kan het herstel van het lichaam verstoren en vergroot de kans op complicaties.
Pijn direct na de sterilisatie komt vaak voor en gaat samen met een beurs gevoel in de zaadballen en/of pijn tijdens het lopen. Meestal duurt dit enkele dagen. U moet contact opnemen met de polikliniek Urologie: • Bij ernstige aanhoudende pijn. Bij aanhoudend bloedverlies uit de wond.
Vrouwen denken gemiddeld 18,6 keer per dag aan seks, iets minder dan een keer per uur. Ook als het op slapen en eten aankomt, zijn mannen sneller afgeleid: mannen denken gemiddeld om de 38 minuten aan eten en om de 33 minuten aan slaap, terwijl vrouwen elke 62 minuten aan eten en elke 72 minuten aan slaap denken.