Meal preppen is handig voor momenten dat je weinig tijd hebt. Bijvoorbeeld als je na werk of school nog moet sporten en geen tijd hebt om uitgebreid te koken. Of als je eten wilt meenemen naar je werk. Je wint tijd omdat je de geprepte maaltijd alleen maar even moet opwarmen.
Als tussendoortje eet ik graag fruit, dus ik heb ook alvast een verse fruitsalade gemaakt die ik makkelijk kan pakken. Goed bewaren is hierin wel belangrijk. In de koelkast kan je geprepte maaltijden ongeveer 2 tot 3 dagen bewaren.
Om succesvol af te vallen (of aan te komen) is het verstandig om het één en ander te plannen en je maaltijden voor te bereiden. Het zogenaamde "meal prepping".
De vriezer is hier dan een onderdeel van, gezien je bereid voedsel maximaal 3 dagen in de koelkast kunt bewaren. Ook kost de mealprep zelf dan meer tijd. Het voordeel is echter dat je de rest van de week geen omkijken meer hebt naar het bereiden van voeding.
Meal preppen is het voorbereiden van een maaltijd. Je kookt bijvoorbeeld extra voor de volgende dag, voor een paar dagen of zelfs voor de hele week. Je 'geprepte' maaltijd doe je in verschillende bakjes of zakjes en bewaar je in de koelkast en/of vriezer. Vervolgens gebruik je per dag wat je nodig hebt.
Waar te beginnen
Om je goed voor te bereiden op de meeste rampen en noodsituaties in Nederland en België start je het preppen best bij water, een voedselvoorraad aanleggen en warmte voorziening voor noodgevallen. Daarnaast zijn je medicijnkast goed aanvullen en een goede EHBO kit aanschaffen.
Preppen is voorbereiden op noodsituaties. Het woord “preppen” komt van het Engelse “to prepare”. Preppen is zorgen dat niet alleen jezelf maar ook je gezin en naasten goed voorbereid en veilig zijn bij verstoringen door financiële, technologische, sociale, politieke en/of ecologische gebeurtenissen.
Tot 2 maanden na de THT-datum of mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Ik kreeg voorheen heel veel vragen over hoe ik mijn rijstwafels verpakte. Ik gebruikte toen zip loc zakjes van de Action in het kleinste formaat. Ik deed er dan twee in en druk zachtjes al het lucht uit het zakje en sluit hem dan definitief. Zo behoud je de versheid.
Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis. Voordeel van zo'n noodrantsoen is dat je er voedzame maaltijden mee kunt samenstellen die vrij goed smaken en bij je voorkeur passen.
Vervang je bijvoorbeeld 2 sneden volkorenbrood (160 kcal) door 3 rijstwafels (80 kcal), dan bespaar je de helft aan calorieën. Rijstwafels bevatten echter niet alleen minder calorieën, maar ook veel minder voedingsstoffen dan brood. Twee belangrijke verschillen zijn de hoeveelheid jodium en de hoeveelheid vezels.
Hoewel pindakaas door het hoge vetgehalte uitermate geschikt is om lang mee te gaan, kun je het net als deze specerijen niet oneindig lang bewaren. Want na een tijdje gaat de kwaliteit en smaak ook bij pindakaas achteruit.
Een prepper is iemand die zich actief voorbereidt op alle mogelijke noodsituaties door een lang houdbare voedselvoorraad in te slaan, overlevingsgereedschap te kopen en kennis op te doen die bij rampen nuttig is om te overleven.
INHOUD BUG OUT BAG
Je zou kunnen denken aan wandelschoenen, waterflessen of bidons, een metalen drinkbeker, extra batterijen, een zaklamp, toiletartikelen, wollen muts en handschoenen, sokken, fleece trui of vest, regenponcho, EHBO setje en bijvoorbeeld een zakmes.
Gemiddeld 75-100 gram rijst p.p.
En dan hebben we het over ongekookte pandan-, basmati-, jasmijn- en zilverliesrijst. Die worden bij het koken namelijk 2,5 keer zo zwaar en dus heb je een mooie hoeveelheid van bijna 200 tot 250 gram gekookte rijst per persoon. Genoeg voor een verantwoorde maaltijd.
Hoewel brood een calorierijk is, is beschuit een calorieënbom. Beschuit wordt namelijk twee keer gebakken om knapperig te worden. Hierdoor kan beschuit toxische elementen krijgen. Bovendien bevat sommige soorten beschuit meer vetten en suikers dan brood.
Een gezond ontbijt bestaat uit een eiwitbron zoals melk of melkproducten, fruit, smeervetten en koolhydraten (2). Als bron voor koolhydraten kan je kiezen tussen muesli, granola, ontbijtgranen, havermout, beschuiten of brood.
Zelf met een dikke laag stof op de verpakking, kan rijst na jaren nog even lekker zijn als de dag waarop je hem kocht. Tenminste: dat geldt voor witte, wilde, arborio, jasmijn en basmati rijst. Bruine rijst kan je niet eeuwig bewaren. Bewaar de korrels in een luchtdichte verpakking om ongedierte op afstand te houden.