Als je resus-positief bloed hebt, kan je zowel bloed met als zonder resusfactor ontvangen. De resusfactor wordt aangeduid met een + of – achter de letter van je bloedgroep. Bloedgroep A- zijn dus personen waarvan de rode bloedcellen het antigeen A dragen zonder resusfactor.
Mensen met bloedgroep A worden ook wel 'boeren' genoemd en zijn zorgzaam voor anderen en extreem loyaal. Ze kunnen zeer geheimzinnig en terughoudend zijn over hun gevoelens. Velen zijn gespannen en kunnen moeilijk slapen.
Bloedgroep A
Bij deze bloedgroep wordt het advies gegeven om vooral plantaardige producten, peulvruchten en granen, groenten, tofu, fruit, sappen, water met citroen, rode wijn, koffie en thee te nemen. Producten die zeer beperkt zijn toegestaan: vlees, vis en schaaldieren en zuivel.
6,4% van de Nederlandse bevolking heeft bloedgroep A-negatief (A-). Deze bloedgroep is dus zeldzaam, maar er zijn wel veel mensen die deze bloedgroep kunnen ontvangen van donors. Mensen met bloedgroep A-positief, A-negatief, AB-positief en AB-negatief kunnen bloed ontvangen van iemand met bloedgroep A-negatief.
Meer over bloedgroepen
38,2% van de Nederlanders heeft deze bloedgroep. Wat is de zeldzaamste bloedgroep? Bloedgroep AB-negatief komt het minst voor in Nederland. 0,5% van de Nederlanders heeft deze bloedgroep.
AB is de zeldzaamste bloedgroep. Donoren met de bloedgroep AB-positief ontvangen iets minder vaak een oproep, juist omdat dit een relatief zeldzame bloedgroep is en er dus minder vraag naar is. Bloedgroep AB-positief kan over het algemeen van iedereen bloed ontvangen.
Welke bloedgroep jij hebt, wordt bepaald door piepkleine proteïnen (of eiwitten) die zich op het oppervlak van je rode bloedcellen bevinden. Antigeen-A-eiwitten zorgen voor bloedgroep A, antigeen-B voor bloedgroep B. Als je beide eiwitten hebt, is je bloedgroep AB. Heb je géén A- of B-eiwitten, dan heb je bloedgroep O.
Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat muggen mensen met bloedgroep O twee keer zo aantrekkelijk vinden als mensen met een andere bloedgroep.
43 mensen hebben gouden bloed
Wereldwijd zijn slechts 43 mensen verdeeld over 14 families Rh-null. Omdat het bloed volledig vrij is van resusantigenen, is het ideaal voor bloeddonaties, want elke bloedgroep kan het ontvangen. Maar het bloed kan het best worden gebruikt voor mensen die ook Rh-null zijn.
Bloedgroep O-positief
38,2% van de Nederlandse bevolking heeft bloedgroep 0-positief (0+). Deze bloedgroep komt het vaakst voor in ons land. Als je bloedgroep 0-positief hebt, dan kunnen patiënten met bloedgroep 0-positief, A-positief, B-positief en AB-positief jouw gedoneerde bloed ontvangen.
"Over het algemeen is er geen enkele reden om je bloedgroep te laten bepalen.Het heeft helemaal geen invloed op je dagelijks functioneren. Je lichaam weet zelf wat voor bloedgroep het heeft, dat is genoeg."
Kopie van gen van ouders zorgt voor bloedgroep
Bijvoorbeeld de rhesusfactor. Iedereen heeft één van de volgende bloedgroepen: A, B, O of AB. Je bloedgroep erf je van je ouders. Voor de bloedgroepen zijn er 3 verschillende kopieën van een gen.
Bloedgroep A functioneert het beste op een vegetarisch dieet met ruim groenten, fruit, peulvruchten, tofu, granen, met mate zure zuivelproducten en eventueel een beetje vis. Ook zeevruchten, soja, groenten, olijfolie en enzymrijk fruit zoals ananas zijn gunstig.
Het A-allel geeft bloedgroepantigeen A, het B-allel geeft bloedgroepantigeen B en het 0-allel is een recessief allel, dat niet in een bloedgroepantigeen resulteert. De allelen A en B zijn dominant ten opzichte van 0 en co-dominant ten opzichte van elkaar.
De meest bekende is de 'gewone' bloedgroep: A, B, AB of O (spreek uit nul). Het is belangrijk uw bloedgroep te weten als u bijvoorbeeld na de bevalling een bloedtransfusie nodig hebt of als uw kind na de bevalling ernstig geel wordt als gevolg van bloedafbraak.
Het licht van de maan boeit ze niet zoveel. Sterker nog, muggen zijn schrikachtig voor licht. Een lamp jaagt muggen dus eerder weg. Ook blauw en rood licht zijn niet interessant voor muggen.
Uit het Amerikaanse onderzoek blijkt dat mensen die meer carboxylzuren aanmaken, dat in talg zit, aantrekkelijker zijn voor muggen. "Iedereen heeft aantrekkelijke en afstotende vetzuren op de huid, het gaat erom in welke verhouding je ze hebt."
Op één voorwaarde: als er niet te veel soorten bacteriën voorkomen op de huid. Niet 'zoet bloed' zoals de volksmond zegt, maar wel bloedgroep O is de lieveling van de muggen. Mensen met bloedgroep O (ongeveer 40 procent) worden dubbel zo vaak gebeten als die met bloedgroep A.
Als uw bloedgroep Rhesus D negatief of Rhesus C negatief is, kan uw lichaam antistoffen gaan aanmaken tegen het bloed van uw kindje. Tijdens de zwangerschap kan bloed van het kind in het bloed van de moeder komen. Bij de geboorte is de kans dat dit gebeurt zelfs vrij groot.
Je bloedgroep is erfelijk bepaald. Je wordt er mee geboren en je houdt hem de rest van je leven. Toch kan het gebeuren dat je bloedgroep verandert. Na een stamceltransplantatie krijgen patiënten namelijk de bloedgroep van de donor.
De rhesusfactor (Rh) is een eiwit dat op de oppervlakte van de rode bloedcellen kan zitten en daarmee je bloedgroep bepaalt. Als de rhesusfactor op je rode bloedcellen zit, ben je rhesus positief.Dit is het geval bij 85% van de mensen.Als de factor ontbreekt, ben je rhesus negatief.
Resusantagonisme is een aandoening waarbij de rode bloedcellen van de baby afgebroken worden door de antistoffen (afweerstoffen) van de moeder. De aandoening kan alleen ontstaan bij moeders die resus-D-negatief zijn en die zwanger zijn van een kind dat resus-D-positief is.
Iemand met bloedtype O is juist de 'universele donor': aangezien zijn rode bloedcellen geen type A- of B-antigenen bevatten, zal het bloedplasma van de ontvanger nooit de bloedcellen van een O-donor aanvallen. Bijna iedereen kan bloed van iemand met type O-bloed ontvangen.