Hoewel de meningen over superfood chiazaad nogal verschillen, is houdbaarheid geen punt. Bewaar de zaadjes in een luchtdichte verpakking, het liefst in de koelkast, en ze blijven een jaar lang veilig en lekker.
Je kunt chiazaad het beste in een afgesloten bak op een koele en droge plek bewaren. Dan zijn ze ongeveer een jaar lang houdbaar. Chiazaden zijn super gezonde zaadjes. Ze zijn rijk aan antioxidanten, vitamines en mineralen die goed zijn voor je lichaam.
Er is geen maximum aan de hoeveelheid chiazaad welke je mag gebruiken, maar bedenk wel dat je diarree of andere klachten met je spijsvertering kunt krijgen als je te veel vezels eet (chiazaad bestaat voor 40% uit vezels).
Mogelijke bijwerkingen
Door de grote hoeveelheid vezels die in de chiazaadjes zitten, kun je last krijgen van winderigheid, een misselijk gevoel, diarree en een opgeblazen gevoel.
De zaadjes kunnen eenvoudig worden toegevoegd aan een smoothie, sapje of bakje havermout. Ook kun je ze gebruiken in pannenkoekenbeslag of taartdeeg. Daarnaast kun je de zaadjes strooien over een salade of andere maaltijd. Wanneer je wilt afvallen, wordt aangeraden om chiazaadjes eerst te laten weken in water.
Mensen met een neiging tot een lage bloeddruk moeten er echter op letten dat ze de aanbevolen dagelijkse inname van 15 gram niet overschrijden. De bloeddrukverlagende werking van chiazaad is tot nu toe alleen vastgesteld bij een dagelijkse inname van 35 gram of meer.
Gebruik dagelijks 1 tot 3 eetlepels (5 tot 15 gram) chiazaad. Om de optimale hoeveelheid aan voedingsstoffen uit chia zaden te halen, kun je ze beter eerst vermalen of door je smoothie blenden. U kunt beter geen chia zaad kopen indien u allergisch bent voor chia zaad of een van de daarin aanwezige allergenen.
Lijnzaad bevat aanzienlijk meer mangaan, koper en kalium. Chiazaad bevat iets minder calorieën en meer vezels. Het bevat ook 1,5 tot twee keer meer van de botversterkende mineralen calcium en fosfor en iets meer ijzer. Kortom: Beide zaden zijn erg voedzaam.
Hoe gebruik je chiazaad? Je kunt de zaadjes over je salade strooien, over een schaaltje yoghurt, door de soep of gewoon voor een crunchy effect over een boterham met notenpasta. De zaadjes zijn verteerbaar dus je hoeft ze niet per sé eerst fijn te malen, maar dat kan wel natuurlijk.
Een andere vervelende eigenschap is dat langdurige dagelijkse inname van Chiazaden in redelijk grote hoeveelheden kan leiden tot verslaving. Chiazaad bevat immers veel stimulerende stoffen. Sommige van deze stoffen stimuleren de gezondheid, maar ze kunnen ook een licht verslavende werking hebben.
Maar drink dan vooral ook voldoende water want anders kunnen de vele vezels juist weer tot verstopping leiden. Chiazaad heeft een bloedverdunnende en dus bloeddrukverlagende werking. Daarom is er een contra-indicatie met bloedverdunners, bloeddrukverlagers en vochtafdrijvende medicijnen.
Dat doe je als volgt: Neem 1 deel chiazaad op 10 delen water. Laat dit 20 minuten staan, totdat er een geleiachtige substantie ontstaat. Voeg het toe aan je smoothie, pannenkoekenbeslag, yoghurt, havermoutpap of pastasaus.
Chiazaad kun je rauw eten of geweekt in water. Rauw zijn ze lekker knapperig, als je ze vijf minuutjes in een beetje water weekt wordt het een soort gelei.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Je kunt chiazaad door een fruitsapje of een smoothie mengen, over een salade strooien, mengen door de pindakaas, toevoegen aan je ontbijtje met muesli of ontbijgranen of door je saus of je soep roeren. Chiazaad kan heel veel vocht opnemen.
Extreem goed voor diabetes type 2.
Uit onderzoek blijkt dat chia zaden bij diabetes type 2 patiënten de bloeddruk kan doen verlagen en inflammatie kan verminderen tot 40%. Ook als je geen diabetes hebt; laat het nogmaals aantonen wat dit kleine zaadje in zijn mars heeft.
Om een gezonde snack of lichte lunch te maken kun je 1 tot 2 el (15 tot 30 ml) chiazaden door een kopje kwark mengen.
Chiazaad en afvallen
Chiazaad bevat in vergelijking met lijnzaad 25% meer vezels, maar minder calorieën! Vezels zorgen ervoor dat koolhydraten langzamer door het lichaam worden opgenomen. Zo blijft je bloedsuikerspiegel beter in balans. Je krijgt hierdoor minder aanmaak van insuline waardoor je beter afvalt.
Chiazaad helpt met afvallen. Je kunt het best een eetlepel chiazaad door je smoothie mengen of aan je yoghurt toevoegen. Er zitten verschillende voor- en nadelen aan chiazaad. Naast dat chiazaad afvallen bevordert kan het ook een allergische reactie veroorzaken.
Toch wordt lijnzaad vooral gebruikt voor het bevorderen van de stoelgang. Het zaadje is zeer rijk aan vezels die zich in de darm volzuigen met vocht. Hierdoor wordt de darmpassage gestimuleerd. Ook zou lijnzaad een reinigende werking hebben op de darm en zorgt het zaadje voor een verzadigd gevoel.
De superfood kan meer dan twaalf keer hun gewicht opnemen in water. Als je de zaadjes weekt in bijvoorbeeld water, yoghurt of melk, vormt er zich een geleilaagje om ieder zaadje heen. In je maag ontstaat dit geleilaagje ook als chiazaadjes eet, waardoor je een voor langere tijd een vol gevoel ervaart.
Zodra chiazaad in aanraking komt met water, zetten de zaadjes uit. Als je een theelepeltje chiazaad doorslikt met daarna een glas water, begint het chiazaad al uit te zetten voor ze je maag bereiken. Je kunt daardoor problemen krijgen met slikken. Als je chiazaad laat weken vóór je ze eet, is er niets aan de hand.