Een krentenwegge is dus een krentenbrood.Dit is een brood waarbij een grote hoeveelheid krenten (of rozijnen in geval van rozijnenbrood) wordt meegebakken. Zo wordt er ook wel gezegd dat een goede krentenwegge meer krenten dan deeg heeft.
Een krentenbrood is een brood waarbij een hoeveelheid krenten (soms ook rozijnen en sukade) wordt meegebakken.
Waar vroeger een krentenbrood vooral een 'waterbrood' was met wat krenten er in, was een krentenwegge een veel luxueuzere uitvoering daarvan.
Krentenbrood wordt gemaakt van tarwebloem waaraan een rijke hoeveelheid krenten wordt toegevoegd.
Het luxe krentenbrood gevuld met amandelspijs en bestrooid met poedersuiker, is een typisch Nederlandse traditie.
Het woord krentenbrood staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Dit moet je weten. Rozijnen worden gemaakt van grote druivensoorten. Krenten zijn gedroogde pitloze druiven van een druivenras dat hele kleine vruchten heeft.
Voedingswaarden per 100 gram : Energie 1138 Kj (272 Kcal), Vetten 1.6 g., Vetten verzadigd 0.7 g., Koolhydraten 55.5 g., Eiwitten 6.2 g., Zout 0.77 g.
“Ouwe Jongens Krentebrood”; iedereen kent deze uitspraak, waarmee gezegd wordt dat alles helemaal in orde is, kameraadschap, gezellig, samen met elkaar, alles dik in orde, ons kent ons.
Rozijnenbrood – of ander brood met gedroogd fruit – is een ideale match voor kazen met een uitgesproken smaak zoals Époisses, Morbier en Reblochon. Comté, Beaufort en bergkazen als Tomme de Savoie, tillen de licht krokante notensmaak van dit brood naar hogere sferen.
In Nederland worden krentenbollen vaak besmeerd met boter en eventueel belegd met Goudse kaas, jam of andere zoetigheid. Natuurlijk kun je hem ook zonder beleg eten en genieten van zijn heerlijke smaak. In Engeland is de krentenbol bekend onder de naam currant bun.
In een gezonde dagelijkse voeding passen graanproducten als broodproducten en ontbijtgranen. Er zijn gezondere opties dan Rozijnen krentenwegge. Rozijnen krentenwegge kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Het aantal calorieën dat een persoon binnenkrijgt heeft namelijk invloed op jouw lichaamsgewicht. Natuurlijk is het gewicht niet volledig afhankelijk van het aantal calorieën. Ze vormen echter wel één van de belangrijkste factoren op dit gebied. In het algemeen bevat een krentenbol niet heel veel calorieën.
Krentenbrood is een prima tussendoortje binnen een goed, gezond eetpatroon. De grote hoeveelheid suikers in een krentenbol, zo'n 14 gram per 100 gram, is echter wel iets om bij stil te staan. We weten inmiddels allemaal wel dat een meerderheid van de Nederlanders veel meer suiker eet dan goed is.
De krent is bijvoorbeeld een stuk kleiner en donkerder van kleur dan de rozijn. De twee smaken ook verschillend; de krent is iets zuurder en droger. Dit ligt aan het suikergehalte, dat bij de krent op 60 procent ligt en bij de rozijn op 64 procent per honderd gram.
Ze zijn iets kleiner, zuurder en donkerder dan rozijnen. Omdat de druif maar op 1 plek in de wereld groeit en er veel minder tegelijk kunnen worden geoogst dan de rozijn, is hij een stukje kostbaarder. Voor krenten geldt: hoe donkerder de krent, hoe zoeter de gedroogde druif is.
De in 2020 door de NVWA geanalyseerde rozijnen bevatten een cocktail van bestrijdingsmiddelen: bij 15 metingen werden in totaal 45 verschillende soorten landbouwgif gevonden. 21 keer werden residuen gevonden die volgens de EU reproductieverstorend zijn, 6 residuen zijn mogelijk kankerverwekkend en 1 mutageen.
Tijdens de avondmaaltijd worden naast niet-alcoholische dranken vooral groente, zuivelproducten, vlees, aardappelen en brood, granen, rijst en pasta geconsumeerd. 92% van de aardappelen, 83% van de groente, 71% van het vlees en 67% van vis, schaal- en schelpdieren wordt tijdens de avondmaaltijd gegeten.
Een typisch Nederlands ontbijt bestaat uit brood, al dan niet geroosterd, met kaas, vlees, boter en zoet beleg, zoals chocoladepasta, hagelslag en vlokken. Naast een belegde boterham eten Hollanders ook dikwijls beschuit, ontbijtkoek, krentenbrood of een bordje pap.
Zoete snacks die in heel Nederland worden gegeten zijn poffertjes, pannekoeken, drop en stroopwafels. Typisch Nederlandse winterkost is erwtensoep en stamppot. Typisch eten rondom speciale gelegenheden zijn een tompouce bij Koningsdag, oliebollen bij Oud en Nieuw en peper- en kruidnoten bij Sinterklaas.
,,Wij adviseren daarom boter en harde margarine (uit een pakje) en bak- en braadvetten te vervangen door zachte margarines (uit een kuipje), vloeibare bak- en braadproducten en plantaardige oliën.”