De correcte uitspraak van normaliter is [normaalieter], met de klemtoon op de a. Synoniemen van normaliter zijn: normaal gesproken, meestal, gewoonlijk, volgens de norm, volgens de regel, als regel.
De juiste uitspraak is met de klemtoon op de a: normáliter; de e klinkt meestal als die in bed. De uitspraak 'normalíter' komt veel voor, omdat Nederlandstaligen geneigd zijn de klemtoon bij onbekende woorden op de op-een-na-laatste lettergreep te leggen.
De correcte uitspraak van normaliter is [normaalieter], met de klemtoon op de a. Synoniemen zijn: normaal gesproken, meestal, gewoonlijk, volgens de norm, volgens de regel, als regel.
De betekenis van normaliter is 'volgens de norm' (naar het Latijnse norma). Minder letterlijk kan het woord ook 'normaal gesproken' of 'meestal' betekenen.
ontleend via Frans normal 'gewoon, gemiddeld, volgens de regels' [1834; TLF], eerder al 'tot voorbeeld dienend' [1803; TLF], en ook 'loodrecht staand op' [1753; Rey], en 'regelmatig (van een werkwoord)' [ ca.
De correcte uitspraak van normaliter is [normaalieter], met de klemtoon op de a. Synoniemen van normaliter zijn: normaal gesproken, meestal, gewoonlijk, volgens de norm, volgens de regel, als regel.
Wat is de juiste uitspraak van het woord notulen? Zowel 'nótulen', met de klemtoon op de eerste lettergreep, als 'notúlen', met de klemtoon op de tweede lettergreep, is goed. De 'klassieke' uitspraak is 'nótulen'.
In de standaardtaal is [kaataaloogus], met de klemtoon op de tweede lettergreep, de meest gangbare uitspraak van het woord catalogus. Ook bij de meervoudsvorm catalogi is dat de gangbare uitspraak: [kaataaloogie]. Daarnaast komt ook wel de uitspraak [kaataaloogus] voor, met de klemtoon op de derde lettergreep.
gelimiteerd = gelimiteerd bijv. naamw. Uitspraak: [xəlimi`tert] waaraan grenzen zijn gesteld Voorbeelden: `vervoer van gelimiteerde hoeveelheden gevaarlijke stoffen`, `gelimiteerde bonussen overeenkomen`Synoniem:&n... limiteren = limiteren werkw.
Hoe weet je waar de klemtoon van een woord ligt? Duidelijke regels zijn er dus niet. Maar als je wilt weten waar de klemtoon van een woord ligt moet je proberen de nadruk in een woord steeds op een andere plek te leggen. Vaak hoor je dan wel of het goed klinkt of niet.
nadruk waarmee een woord of een woorddeel* wordt uitgesproken. Bij meerlettergrepige woorden krijgt één lettergreep de hoofdklemtoon. Bijvoorbeeld: in het woord ondoorgrondelijk zijn deze lettergrepen onbeklemtoond: on-door-gron- de- lijk.
De hoofdklemtoon ligt in Nederlandse woorden achteraan: in de meeste gevallen op de voorlaatste, in alle andere gevallen op de laatste of de voorvoorlaatste syllabe. Bijklemtoon is het duidelijkst op de eerste syllabe.
Op de basisschool leer je woorden opdelen in lettergrepen. In het geval van paprika, zou dit verdeeld worden in pa – pri – ka. En omdat 'pa' een open lettergreep is, eindigt het op een lange 'a'. Nee, pap-rika is niet fout.
Vanille is een woord dat via het Frans aan het Spaans is ontleend. De uitspraakvariant [va(a)niejə] kwam er onder invloed van het Frans. Een vergelijkbaar voorbeeld is bastille. De variant [va(a)nilə] – of [va(a)nielə] – is de vernederlandste uitspraak.
Paprika kan op twee manieren worden uitgesproken: 'pappriekaa' en paaprikaa'. De 'paa'-uitstraak is gebruikelijker en is welbeschouwd iets logischer. Als je paprika in lettergrepen verdeelt, krijg je namelijk pa-pri-ka, de eerste a staat dus aan het einde van de lettergreep.
Een gelimiteerd slipdifferentieel laat zich in het kort beschrijven als: een differentieel die een beperkt snelheidsverschil mogelijk maakt tussen de aangedreven wielen, waardoor het vermogen beter kan worden overgebracht op de weg.
Parfum kan ook worden uitgesproken als [parfum], met [um] zoals in centrum en met de klemtoon op de tweede lettergreep. Die vernederlandste uitspraak is vooral in Nederland gebruikelijk. In België is ze minder gewoon. Daarnaast is ook de uitspraak [parfum] mogelijk, met de klemtoon op de eerste lettergreep.
Avocado. Is gek genoeg door sommige mensen omgedoopt tot advocado. Maar je zegt het dus gewoon zoals je het schrijft. Aaa-voo-caa-doo.
'Zoo' is het Engelse woord voor 'dierentuin'. Het is daarom verkeerd om het uit te spreken als het Nederlandse 'zo'. Uitspraak van Burgers' Zoo is een dierentuin. 'Zoo' is het Engelse woord voor 'dierentuin'.
Een notulist is de persoon die verantwoordelijk is voor het opstellen van de notulen tijdens een vergadering. Het is belangrijk om een goede notulist te kiezen, want notuleren is een vak apart.
Het meest logisch is in je notulen op te schrijven dat er een discussie gaande was 'naar aanleiding van …' Daarbij kun je de belangrijkste onderwerpen en/of standpunten vermelden. Vraag jezelf steeds af of de informatie relevant is voor de ontvangers van de notulen.
Een verslag kan ook betrekking hebben op andere gesprekken/gebeurtenissen dan een vergadering: een verslag van een gesprek, evenement, onderzoeksrapport enz. Met notulen verwijs je exclusief naar het verslag van een vergadering. In de wandelgangen worden notulen ook wel verslag genoemd.
Als je paprika in lettergrepen verdeelt, pa-pri-ka, zie je dat de eerste een open lettergreep is. In een open lettergreep klinkt de klinker gewoonlijk lang: 'paa', niet 'pah'. We spreken Afrika ook uit als 'aafriekaa', niet als 'affriekaa'.
Brielle = brielle (uitspraak), ook wel Den Briel, is een stad en gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland gelegen op het voormalige eiland Voorne.