Voor het wassen van al je t-shirts, overhemden en truien/vesten is het verstandig om het toerental niet hoger dan 800 toeren te zetten. Dit voorkomt dat je kleding sneller gaat pillen en 'beschadigen' door het snelle rond draaien van de trommel. Met als resultaat dat je kleding langer mooi blijft!
Handwas- of wolwasprogramma
Als je toch liever de wasmachine gebruikt kies je een programma voor handwas of wolwas. Keer de trui in ieder geval binnenstebuiten en stel de wasmachine in op 30 graden Celsius. Beperk het toerental voor het centrifugeren tot 1200 per minuut.
Ondergoed, sokken, spijkerbroeken, t-shirts, truien, vesten en hemdjes was je op de 'katoen'-stand. Selecteer 40 graden, het aantal toeren van de centrifuge kun je ongewijzigd laten. Meestal duurt het katoenprogramma ongeveer 3 uur.
Het meest gangbaar zijn 1200, 1400 en 1600 toeren. Gemiddeld levert een hoger toerental een drogere was op, maar over het algemeen presteren machines met een toerental van 1200 of 1400 ook prima.
1400 toeren: restvochtpercentage 50%
Bij 1400 toeren is er een gemiddeld restvochtpercentage van 50%. Het restvochtpercentage geeft aan hoeveel vocht er na het centrifugeren nog in je kleding zit. Een toerental van 1400 is voldoende voor broeken en shirts.
Het juist wasprogramma voor kleding wassen
Hieronder zie je de meest voorkomende was symbolen. Onze tip: twijfel je over het wasprogramma, pak dan altijd het 30 graden kreukherstellende programma met 600 of 800 toeren, kan er weinig fout gaan! Wassen op 40 graden is echt alleen nodig als de kleding echt heel vies is.
Het verschil tussen 1400 en 1600 toeren is uit te drukken in het restvochtpercentage. Bij een wasmachine met 1600 toeren is dit 44%, en bij een wasmachine met 1400 toeren is dit 50%. Ga je een nieuwe wasmachine kopen? Dan is het verschil in prijs tussen deze 2 wasmachines maar klein.
40 graden is dan wel de regel voor kleding die u vaak draagt maar dit is te heet voor het delicate katoen. 15 of 30 graden is de betere keuze in dit geval. Wat het toerental tijdens het wassen betreft opteert u maximaal voor 600 toeren.
Koud water kan ook tot minder kreukels leiden, waardoor je zowel tijd als stroom bespaart bij het strijken. Je kunt hoodies, vesten en truien het beste wassen met een koudwaterprogramma op een laag toerental.
Een wasmachine kan een toerental hebben variërend van 1200 toeren tot 1800 toeren. Hoe hoger het toerental, hoe droger de was uit de wasmachine komt. Daarom is het van belang om te weten of je de was ophangt aan de lijn om te drogen of dat je hiervoor een droger gebruikt.
Gebruik voor wollen kleding altijd het speciale wolwasprogramma. Dit programma warmt langzaam op naar 30 °C en zorgt ervoor dat de gevoelige wolvezel geleidelijk aan deze temperatuur went. Centrifugeren doe je op max. 600 toeren.
Kleding krimpen voorkomen: koud of lauw wassen
Kleding in koud water tegen krimpen, kan helpen. Hou je in ieder geval aan de maximumtemperatuur die op het label staat. Ga liever voor een graadje minder dan hoger. Een wasje op dertig graden is reeds voldoende om je kleding proper te krijgen.
Je kunt heel makkelijk een handwas doen in je badkuip. Vul het bad met een bodem licht lauw water en voeg er een beetje wasmiddel aan toe voor delicate stoffen. Draai de trui binnenstebuiten, dompel hem onder in het water en laat tien minuutjes weken. Spoel goed uit en druk zachtjes het water uit je trui.
Als je kleren geheel van gedeeltelijk van kasjmier of wol zijn, ga er dan mee naar een stomerij om ze op de juiste manier te laten reinigen. Door beweging en centrifugeren kunnen deze stoffen van dierlijke vezels krimpen. Je kunt dus het beste enkele euro's uitgeven om deze stoffen bij een stomerij te laten reinigen.
Gevoelige kleding kun je het beste op 800 toeren laten centrifugeren. Vind je dat nog te nat en ga je toch strijken dan mag je ook voor een hoger toerental kiezen. Wollen truien mag je meestal maar op 600 toeren centrifugeren. Alle andere kleding mag op 1200 toeren gecentrifugeerd worden.
De meeste wasmiddelen doen hun werk namelijk prima bij 30 graden. Wel zo prettig, want een lage temperatuur betekent natuurlijk minder energieverbruik – fijn voor het milieu én voor je portemonnee! 30°C is ook de beste temperatuur voor tere stoffen als zijde en bepaalde wolsoorten zoals lamswol, kasjmier en angora.
Op het etiket van sommige truien en in het algemeen gebreide goederen, wordt vaak aangegeven dat het kledingstuk best liggend gedroogd wordt. Dit is vanwege het gevaar dat de trui kan uitrekken en uit model kan gaan. Dit zou kunnen voorvallen vanwege het zware gewicht dat deze kledingstukken hebben wanneer ze nat zijn.
Allereerst wol van het meest voorkomende schapenras: merinowol. Deze truien hebben vaak een fijne structuur, zijn dus niet superdik, maar wel warm en het blijft lang mooi. Scheerwol is onbeschadigde wol, verkregen van een gezond, levend schaap (worden wij blij van!).
Kleding wordt meestal hard na het wassen als de trommel te vol is en het water de kleding niet goed bereikt. Andere oorzaken van harde kleding na het wassen zijn te veel wasmiddel, of juist te weinig wasmiddel. Bij te weinig wasmiddel zorgt kalk in het water voor harde was.
Hoe hoger het aantal toeren tijdens het centrifugeren, hoe droger de was uit de machine komt. Maar… voor je kleding is het niet zo fijn, dat kan eerder beschadigingen oplopen. Pas ook op dat je niet al je kleding in de droger stopt.
* Extra centrifugeren.
Zeker bij handdoeken, washandjes, ondergoed en sokken kan dit geen kwaad. Die hoef je toch niet te strijken. Het kan zeker schelen in de hoeveelheid extra vocht die met centrifugeren uit je was geslingerd wordt. Hoe je je wasgoed daarna dan ook droogt, het is toch net effe sneller droog.
Voor kleurbehoud kun je het beste wassen op een maximale temperatuur van 40 graden. Katoenen ondergoed, sokken, beddengoed en handdoeken kun je prima op 60 graden wassen. Witte lakens kunnen zelfs op 90 graden. Ook de droger is geen probleem.
Fijne was / delicaat / zijde
Programma voor fijne stoffen zoals zijde, viscose of andere synthetische stof. De trommel draait minder intensief en centrifugeert op een laag toerental. Werkt alleen op lage temperaturen. Je kunt het beste kleine hoeveelheden wassen.
Kleine en grote ladingen: 8 kilogram
Naast kleine wasjes stop je soms ook een grotere lading wasgoed in de trommel. Dan heb je minimaal 8 kilogram vulgewicht nodig. Dit is geschikt wanneer je bijvoorbeeld het beddengoed wast van 2 of 3 personen. Handig om te weten is dat alle wasmachines een beladingssensor hebben.
Laag centrifugeren is dat een bepaalde wasmachine in verhouding tot andere machines minder toeren maakt. Dit betekent dat de wasmachine minder vaak per minuut rond hoeft te draaien. Centrifugeren: Het snel ronddraaien van de was, waardoor de inhoud wordt onderworpen aan een centrifugale kracht.