Wanneer u van plan bent twee of meer hamsters samen te houden, dan kunt u het beste kiezen voor dwerghamsters. Deze soort kan als paar of in een groep worden gehouden zolang ze maar voldoende ruimte hebben.
Ze kunnen samenleven – twee van hetzelfde geslacht als een paartje en soms in groepen van hetzelfde geslacht. Paren van hetzelfde geslacht kunnen gaan vechten, dus het is belangrijk om op tekenen van pesten te letten en de mogelijkheid te hebben om ze te scheiden als dat nodig is.
Ook geen broertjes, zusjes, mannetje+vrouwtje of welke combinatie dan ook. Hamsters zijn erg territoriale beestjes en vechten tot de dood om dit te verdedigen. Wanneer de hamsters volwassen worden, wordt dit gedrag steeds extremer. Jonkies kunnen daarom wel bij elkaar, maar wanneer ze ouder worden gaan ze vechten.
Russische Dwerghamsters zijn zeer goed in koppels te houden (man/vrouw). Hierbij moet je wel rekening houden dat je om de 20 dagen jongen kunt krijgen.
Re: mannetjes en vrouwtjes hamsters samen
Om wat voor hamsters gaat het? De meesten kunnen sowieso niet samen en zullen na een tijdje gaan vechten. Een mannetje bij een vrouwtje(s) zorgt sowieso voor babies, dus niet echt verstandig.
Twee dwerghamsters kan, mits het campbellies of roborovski's zijn. Russische dwerghamsters kunnen niet bij elkaar, dat loopt op den duur uit op vechten, iedere kooi is daar eigenlijk te klein voor. En ook voor de andere soorten is het raadzaam om wel een tweede kooi paraat te hebben voor het geval dat.
Alle hamstersoorten die samen worden gehouden kunnen gaan vechten. Er zijn hamstersoorten die wel samen kunnen worden gehouden. Als er toch plotseling gevechten uitbreken, haal dan de agressieve hamster uit de kooi en houd hem een aantal dagen apart in een tijdelijke kooi.
Indien u besluit meerdere Chinese dwerghamsters samen te houden, is het aan te raden uitsluitend voor mannetjes in plaats van vrouwtjes te kiezen. Mannetjes zijn over het algemeen vriendelijker tegen elkaar.
De meeste hamsters zijn solitair, je kunt niet zomaar meerdere hamsters in een kooi houden. Roborovski hamsters kunnen geloof ik wel goed samen. Ik zou je even inlezen in de verschillende soorten hamsters en wat zij nodig hebben aan kooigrootte want dat verschilt.
Dan is een goudhamster wellicht het beste idee. Niet alleen door het karakter maar ook omdat goudhamster wat groter zijn dan de dwerghamsters en ze hierdoor makkelijker hanteerbaar zijn. Een Roborovski hamster is daarentegen een hamstersoort welke lastiger tam te maken is, dit gezien zijn karakter en snelheid.
Dat kan, maar dan moet je wel aan een paar dingen denken voordat je vertrekt. Je moet iemand vinden die je hamster zou willen verzorgen in de tijd dat jij er niet bent. Voor twee drie dagen kan hij wel alleen blijven, je geeft hem wat extra voer en water, maar langer alleen laten wil echt niet.
Van nature
Hamsters zijn schemer- en nachtdieren. Overdag slapen ze graag en laten ze zich niet veel zien. De Russische dwerghamster vormt een uitzondering op de regel, die is ook wel overdag actief. De Chinese dwerghamster is een goede klimmer en gebruikt daarbij ook zijn langere staartje voor stabiliteit.
Pak eerst het vrouwtje op en laat het mannetje aan haar kontje ruiken. Op die manier laat je het mannetje weten dat het om een vrouwtje gaat en zal deze geen problemen geven tijdens het koppelen. Vervolgens zet je ze allebei bijvoorbeeld op een tafel en laat je ze rustig aan elkaar ruiken.
Natuurlijke vijanden van de hamster zijn roofvogels (in Nederland uilen en buizerd, maar in Oost-Europa met name de rode wouw), vos en kleine marterachtigen (hermelijn, bunzing, steenmarter). Vooral jonge hamsters zijn het slachtoffer.
De Chinese dwerghamsters leven in de natuur solitair. Deze dwerghamsters mogen alleen bij elkaar gezet worden als je ermee wil fokken en op het moment dat het paartijd is. Er zijn fokkers die ze nu koppelgewijs fokken. Maar wil je een Chinese dwerghamster als huisdier houden, kan je het beste er één nemen.
Nee. Er zijn altijd uitzonderingen, maar gewoonlijk houden hamsters absoluut niet van zwemmen. Ze kunnen er verkouden van worden, dus ze komen echt niet graag in aanraking met water.
De Chinese dwerghamster is erg vriendelijk en zullen zelden bijten. Ze zijn dan ook goed tam te maken. Ze zijn wel erg vlug, dus moeilijk op te pakken!
Wetenschappers hebben uit een lijst van 300 diersoorten er 30 gekozen die we nog als huisdier mogen hebben. Soorten die de lijst niet haalden zijn bijvoorbeeld de Russische dwerghamster, omdat die soms haar eigen jongen opeet als ze te weinig ruimte heeft.
Dwerghamsters hebben een kooi nodig van minimaal 60 cm x 80 cm x 60 cm (lengte x breedte x hoogte). Goudhamsters hebben een verblijf nodig van minimaal 100 cm x 50 cm (lengte x breedte). Om te vermijden dat ze probleemgedrag zoals traliebijten gaan vertonen, moeten hamsters voldoende ruimte krijgen.
Kijken, kijken, niet knuffelen
Als zijn ritme en behoeftes geaccepteerd worden, zijn sommige hamsters met veel geduld, fingerspitzengefühl en kleine snacks zelfs te temmen. Een echt knuffelbeest wordt het echter niet. Dat kan ook niet door zijn kleine, breekbare lichaam.
Laat in die eerste week uw hamster heel voorzichtig aan uw hand ruiken en wennen. Geef veel aandacht en praat gerust tegen hem. De hamster verwennen met een speciaal snoepje mag best en is in die eerste week ook goed om te doen. Wanneer u er tegelijkertijd bij praat, zal hij ook uw stem gaan herkennen.
Er zijn wel degelijk hamsters echt dol op aandacht of echt dol op hun baas. Net als andere dieren vinden ze het leuk om aandacht te krijgen, mits deze hamsters tam zijn. Veel hamsters reageren op de stem van hun baasje, klimmen op je hand om aandacht te krijgen.
Jonge hamsters die weinig contact gehad hebben met mensen, voelen zich snel bedreigd. Maar ook oudere dieren kunnen een slechte ervaring hebben met menselijk contact. Dan zijn ze in het begin achterdochtig. Een mogelijke reactie is dan bijten om zichzelf te beschermen.
Zoals alle dieren kunnen hamsters met elkaar maar ook met mensen communiceren. Ze gebruiken net als wij lichaamstaal om allerlei emoties te tonen, bijvoorbeeld als ze blij, bang, angstig, nieuwsgierig of boos zijn.
Mijn hamster bijt alleen maar, ze doet het echt al zolang we haar hebben en het houdt maar niet op. Soms bijt ze ook echt door, dan krijg ik er echt zo'n klein wondje van. Ze heeft best scherpe tanden dus het doet best wel pijn als ze bijt.