Een snorkelmasker zorgt er ook voor dat je onder water kunt ademen. Het grote verschil is dat je met een snorkelmasker ook door je neus kunt ademen, naast je mond. Bovendien is een snorkelmasker één geheel: je hebt dus niet meer te maken met een tuit waardoor je moet gaan ademen.
Met een snorkel kan men onder water ademen. De sport (of hobby) die ermee wordt beoefend heet snorkelen. Vaak wordt een snorkel gebruikt in combinatie met een duikbril. Men kan dan met het gezicht naar beneden kijken in het water en in- en uitademen door de snorkel.
Als je snorkelt kan je lange tijd onderwater zwemmen zonder boven water te moeten komen om adem te halen. Dit is leuk wanneer je in buitenwater zwemt, zodat je allerlei vissen en planten onderwater kunt bestuderen.
Een snorkel is een stukje persoonlijke uitrusting. Hij zit vast aan je masker, zit in je mond en je kunt er door ademen terwijl je naar beneden kijkt, totdat je er klaar voor bent om met je duikapparatuur onder te duiken.
Mocht je snorkelen naar een niveau hoger willen tillen is het wel aan te raden om te kiezen voor een snorkelset. Je hebt namelijk veel verschil in kwaliteit bij duikbrillen en snorkels, een full face snorkelmasker is qua kwaliteit meer bedoeld voor iemand die een paar keer per jaar even snorkelt.
Je ademt door je mond, hierdoor kunnen er bacteriën binnenkomen omdat je neus bacteriën tegenhoudt en ruikt wanneer er slechte stoffen zijn omdat het reukzintuig boven je neusholte zit, bij je mond heb je dat niet.
U heeft zwemvliezen nodig om te duiken of snorkelen, maar ook duikbrillen, snorkelbrillen en duikkleding zijn onmisbaar.
Waarom zwemvliezen onmisbaar zijn bij het snorkelen
Snorkelvinnen zijn ontworpen om meer water te verplaatsen dan normale zwemvliezen, waardoor je meer voorwaartse beweging krijgt met minder inspanning. Dit betekent dat je met minder energie sneller kunt zwemmen en verder kunt komen tijdens het snorkelen.
De meeste mensen kunnen hun adem onder water niet langer dan een minuut inhouden. Dan krijgt je lichaam te weinig zuurstof en moet je ademen, anders raak je bewusteloos. Maar door te trainen kun je je adem steeds langer inhouden. Freedivers kunnen dat wel tien minuten lang.
Bij snorkelen maak je gebruik van een snorkel om door te ademen en blijf je aan het oppervlak.Bij duiken ga je juist onderwater met een duikfles en adem je door een ademautomaat. Hierdoor kun je dieper onder water om de onbekende onderwaterwereld te verkennen.
Een recreatieve duiker komt tot een meter of 40
Als je een beginnerscursus SCUBA-duiken volgt, kun je tot ongeveer 12 tot 18 meter diepte duiken. Met meer trainingen en ervaring kun je als recreatieve duiker tot zo'n 40 meter diepte komen. Alles dieper dan 40 meter wordt als technisch duiken gezien.
Onder water kan je niet ademen. Daarom houd je onder water je adem in. Tot je opnieuw inademt gebruikt je lichaam het zuurstof dat in je longen en je bloed zit. Vrijduikers willen zo lang mogelijk hun adem in kunnen houden zodat ze lang onder water kunnen blijven.
Voor iedere duik of snorkeltocht moet je de duikbril behandelen tegen beslaan. Dit kan eenvoudig met een speciaal middeltje dat je altijd bij je hebt: speeksel. In je speeksel zit een bepaald soort enzym dat het beslaan van het masker tegen gaat. Spuug in je duikbril, wrijf het uit en spoel het schoon met water.
Het oog is er namelijk op ingesteld om scherp te stellen in lucht. Om dus scherp te kunnen zien onder water, is een luchthoudende ruimte nodig tussen het oog en het water. Vandaar dat het noodzakelijk is om een duikbril te dragen.
Bij een snorkelmasker is het mond- en neusgedeelte afgesloten en heb je aparte ruimtes voor het in- en uitademen. Als je uitademt, adem je de lucht niet via het ventiel naar buiten, maar via de zijkanalen door een pijp naar buiten. Hierdoor wordt voorkomen dat je je eigen lucht weer inademt.
In het water adem je altijd via de mond. Je ademt actief uit om alle lucht uit je longen te blazen en nadien efficiënter te kunnen inademen. Om uit te ademen heb je dus twee tot drie keer meer tijd nodig dan om in te ademen.
Voor Stig Seversinsen, oprichter van Breatheology en kampioen freediven, heeft 22 minuten een andere betekenis. 22 minuten lang kan Severinsen zijn adem inhouden onder water. Een record: niemand anders hield tot nu toe langer z'n adem in onder water.
Normaal ademen
Herstel door 2-3 min normaal adem te halen.
Man houdt ruim 24 minuten adem in onder water en verbreekt wereldrecord. De Kroatische Budimir Buda Šobat heeft deze week een indrukwekkend wereldrecord neergezet voor het inhouden van zijn adem onder water.
Met zwemvliezen kun je alleen met je benen zwemmen (gebruik evt een plankje om je handen voor te houden) OF gewoon armen en benen samen. Als je zwemvliezen gebruikt voor techniektraining: gebruik ze lichtjes, ter ondersteuning van je normale slag.
Bij het snorkelen worden meestal vinnen gebruikt waar je met je blote voeten in kunt. Dit zijn de vinnen met een gesloten hiel en zijn ideaal om mee op vakantie te nemen. Deze zijn vaak compacter en lichter van gewicht dan snorkelvinnen met een open hiel, omdat er geen extra bevestigingsmaterialen aan zitten.
Snorkelen is een watersport die iedereen – kind, volwassene of oudere – kan beoefenen. Met een basiszwemvaardigheid en een goede gezondheidstoestand is iedereen fit genoeg om de wereld onder het wateroppervlak te leren kennen.
Met snorkeluitrusting:
In maximaal 5 duiken een met 2 kilogram verzwaarde emmer met behulp van de snorkel omhoog blazen (minimaal 2 meter diep) Starten in het water, snorkelen, een hoekduik maken, lucht uitblazen en vervolgens 5 seconden zonder te bewegen op de bodem blijven (minimaal 2 meter diep)
Echt snorkelen is leuk voor kinderen vanaf een jaar of zes. En dan ook alleen als ze kunnen zwemmen. Maar ook jongere kinderen vinden het vaak schitterend om door een duikbril de onderwater wereld te bewonderen. Vanaf een jaar of vier kunnen kinderen al met duikbril op in het water liggen.