Dat katten graag in dozen liggen is een constatering die vrijwel iedereen kan bevestigen. De hamvraag is natuurlijk waarom? In feite is het antwoord heel simpel: een doos geeft extra bescherming en geborgenheid, en dat is precies waar de meeste katten behoefte aan hebben.
En dus zien ze een kartonnen doos als harnas, waarmee ze zich beschermen tegen andere dieren, mensen of verrassingen. Een kartonnen doos voelt dus als iets vertrouwds. Als ze zich thuis voelen in jouw huis en er staat een lege doos, dan kunnen ze het gewoon niet laten erin te gaan zitten of er mee te spelen.
Pica komt voor bij bloedarmoede, bij ondervoeding en bij maagdarmproblemen, bijvoorbeeld bij een worminfectie of ontstekingen aan de darmwand. Daarentegen komt pica ook vaak samen voor met (ander) dwangmatig gedrag.
Er zijn echter katten die materialen ook daadwerkelijk opeten. Voorwerpen die het meest ingeslikt worden zijn veters, touwtjes, plastic, karton en papier. Daarnaast slikt meer dan de helft van de katten die op wol of textiel sabbelen, het materiaal ook in.
Genegenheid tonen
De mooiste en meest waardevolle reden waarom katten mensen likken: de kat wil een grote genegenheid uitdrukken. Als je je kat aait en die als antwoord al spinnend je hand likt, mag je jezelf gelukkig prijzen. Je kat vindt je aardig en vind het fijn om samen te zijn.
Zoals vriendelijke katten en nestgenoten elkaar vaak verzorgen, soigneren katachtigen ook hun mensen door hun huid of haar te likken. Soms knabbelen ze zelfs op of zuigen ze aan kleding en kwijlen ze overvloedig. Dergelijk gedrag is voor katten over het algemeen een manier om genegenheid te tonen.
Een andere reden waarom je een kat geregeld terug kan vinden op onvoorziene plekjes zoals in de Zebra rugzak van je dochter of in jouw nieuwe Ted Baker handtas is omdat ze gewoon heel erg nieuwsgierig zijn. Ze zullen in de tas nieuwe onbekende geurtjes vinden waar ze graag even aan willen snuffelen.
Uitdroging. Als je kat een koel en glad oppervlak likt dan kan dit een teken zijn van uitdroging. Onder de juiste omstandigheden kunnen zich door condensatie kleine hoeveelheden water vormen op het oppervlak van tegel- en betonvloeren.
Op een aangenaam warm plekje slaapt een kat het best. Vooral in de koudste tijd van het jaar zoeken katten het liefst een plekje op bij de verwarming, kachel of openhaard. Hang een mandje aan de verwarming of maak een plekje vrij op de vensterbank.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Waarom loopt een kat je altijd achterna? Sommige katten 'helpen' je bij alles wat je doet en lopen je graag voor de voeten. Dat betekent dat hij je heel graag mag. Dus ook katten die niet heel graag knuffelen of aanhankelijk zijn kunnen zo toch hun affectie tonen.
Heeft ze geen honger of pijn, is ze comfortabel en weet je zeker dat ze zich niet verveelt of stress ervaart, dan is haar reden om jou wakker te houden vaak een roep om aandacht.
Het eten van voorwerpen die niet eetbaar zijn, wordt ook wel pica genoemd. Dit komt voor bij katten en andere huisdieren. Exacte redenen waarom je kat dit doet, zijn niet bekend. Het voorwerp kan ook per ongeluk ingeslikt worden en daarom hoeft het niet direct om een gedragsprobleem te gaan.
Een gelukkige kat herkennen aan gedrag
Diep en relaxt slapen. Uitgebreid in de zon slapen of rollen. Jou begroeten wanneer je thuiskomt. Zichzelf, een soortgenootje of jou regelmatig wassen, maar niet te veel; overmatig wassen kan ook wijzen op pijn.
Het wanneer en waar is daarom belangrijk bij het ontcijferen of het spinnen een teken van liefde is. Als je kat bij je is, en op schoot zachtjes ligt te spinnen, dan is dat een vrij duidelijk teken dat hij of zij smoorverliefd op je is. Ogen dicht en spinnen is de manier waarop je kat zegt: 'IK AANBID JE'.
Het aan de kont ruiken is een “Hoi, hoe gaat het?” onder de katten. Het is een vriendelijke en beleefde “handdruk” tussen twee katten die elkaar al kennen. Het word dus ook vaak gezien tussen katten die samen leven. Katten doen dit omdat ze elkaar niet herkennen van gezicht of kleur, maar door middel van geur.
Als je kat of hond in de REM-fase zit en je zou ze wakker maken, kunnen ze erg schrikken. Door het schrikken zouden ze dan wel eens kunnen uithalen naar jou of je kind.”
Nu blijkt dat niet alleen honden, maar ook katten ons vanalles proberen duidelijk te maken. Daarvoor doen ze zelfs zo veel moeite dat ze een eigen, voor mensen begrijpbare taal hebben ontworpen. Als katten met elkaar communiceren, doen ze dat niet met hun 'typische' miauw. Wilde katten miauwen zelfs bijna nooit.
Katten herkennen ons eerder aan onze stem en geur dan aan ons uiterlijk. Wie denkt dat alle katten het gezicht van hun 'baasje' herkennen heeft het mis. Ruim 46% van de katten in een onderzoek naar gezichtsherkenning, kon het gezicht van zijn eigenaar niet onderscheiden van andere gezichten.
Liefdesbeetjes. Katten bijten om twee redenen. Een pijnlijke beet geven ze enkel als ze zich bedreigd voelen, maar soms delen ze ook zachte beetjes uit. Die zachte liefdesbeetjes betekenen dat ze je echt super vinden.
Katten laten bijvoorbeeld hun achterste zien als begroeting en laten hun oogjes toevallen als ze ons 'kusjes' willen geven. Wij echter gaan naar hen toe en kijken hen aan, want dat is nu eenmaal wat we doen: we trekken instinctief onze ogen open als we iets schattigs zien en willen dit graag aanraken en strelen.
Begroeten. Veel katten geven kopjes wanneer je weg bent geweest en thuiskomt. Op dat moment heb je waarschijnlijk allerlei geuren opgepikt. Door kopjes te geven wrijft je kat zijn eigen geur op jou, waardoor hij de andere, nieuwe geurtjes maskeert met zijn eigen, vertrouwde geur.
Mensen krijgen tranen als ze boos zijn, verdrietig of juist heel blij. Dieren niet. Een hond gaat bijvoorbeeld kwispelen, een kat gaan miauwen. Er zijn dus wel emoties maar er komen geen tranen bij.
Gemiddeld heeft de mens een zichtscherpte van 20/20. De visuele scherpte van een kat fluctueert tussen 20/100 tot 20/200. Ofwel: een kat moet op ongeveer 6 meter van een object zijn om te kunnen zien wat een mens van 30 tot 40 meter afstand kan zien.