Omdat de symptomen van RLS vooral in de late avond en 's nachts optreden, heeft het een negatieve invloed op de slaap. Onrustige benen in bed zorgen ervoor dat in slaap vallen moeilijker lukt en dat men herhaaldelijk wakker wordt. Dat kan leiden tot een chronisch slaaptekort en de bijbehorende vermoeidheid overdag.
Advies. Bij rustelozebenen-syndroom vindt behandeling met geneesmiddelen alleen plaats als de klachten, ondanks niet-medicamenteuze maatregelen, ernstig zijn. Dopamine-agonisten, bij voorkeur pramipexol of ropinirol, komen dan in aanmerking, waarbij de dosering langzaam wordt opgebouwd.
Bij vermoeide en onrustige benen kan het wenselijk zijn de inname van magnesium te verhogen. Magnesium draagt onder andere bij tot de normale werking van het zenuwstelsel en de spieren, en de vermindering van vermoeidheid.
U heeft vooral 's avonds en 's nachts last van tintelingen, kriebel of een vervelend gevoel in de onderbenen. Daarbij voelt u een onbedwingbare onrust in de benen: u 'moet' bewegen om het vervelende gevoel even kwijt te raken. Het is lastig om rustig te liggen.
Restless legs kan de kwaliteit van leven ernstig beïnvloeden. Helaas is RLS (nog) niet te voorkomen of te genezen. Wel zijn er mogelijkheden om de klachten leefbaarder te maken. RLS kan een forse negatieve impact hebben op uw kwaliteit van leven en in ernstige vorm zelfs invaliderend zijn.
Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels bevatten meestal wat magnesium. Sommige soorten voedsel hebben echter de neiging om het magnesiumgehalte in jouw lichaam te verlagen. Deze boosdoeners zijn onder meer koolhydraatarm voedsel, suiker, koolzuurhoudende dranken, cafeïne en alcohol.
Oorzaak van rusteloze benen
Een precieze oorzaak is niet bekend. Men vermoedt dat RLS ontstaat door een verstoorde werking van bepaalde zenuwcellen in de hersenen waar de spierbewegingen bestuurd worden. Een tekort aan dopamine, dat aangemaakt wordt door die zenuwcellen, kan daarbij een rol spelen.
Naast het gebruik van medicatie, veranderen van levensstijl of voedingspatroon kan het innemen van vitaminen ook bijdragen aan het verminderen van uw klachten. Een vitamine-supplement dat in het bijzonder genoemd wordt in relatie tot RLS is vitamine B12 en foliumzuur.
Oz Show raadt ook Dr. Mehmet Oz lavendelzeep aan voor rusteloze benen.
Het rusteloze benen syndroom (RLS) kenmerkt zich door een vervelend, branderig, jeukend of krampend gevoel in de benen, meestal in de kuiten. Het gevoel neemt tijdelijk af door bewegen. De klachten ontstaan vaak in de loop van de avond en duren tot het begin van de nacht.
Bij rusteloze benen lukt het u niet om uw benen stil te houden. Het rusteloze benen syndroom (ofwel restless legs syndroom, afgekort RLS) is een neurologische bewegingsstoornis. Hierbij is sprake van een niet tegen te houden neiging om uw benen te bewegen als u in rust bent. Dit gebeurt meestal 's avonds en 's nachts.
Na een paar dagen zijn de meeste mensen voldoende gewend geraakt aan de effecten. U mag dan weer autorijden. Maar doe dat alleen als u geen last meer heeft van de bijwerkingen. Let op: ook de ziekte van Parkinson kan een reden zijn dat u niet mag autorijden.
Oorzaken die veel voorkomen:
Die spanningen kunnen onbewust zijn. Door het gepieker kunt u zich niet goed ontspannen. Lichamelijke klachten, zoals pijn, jeuk, benauwdheid, hoesten of 's nachts moeten plassen. Of zuurbranden, hartkloppingen, nachtzweten (opvliegers), kuitkramp of rusteloze benen.
Erg belangrijk is ook om voldoende te bewegen. Zorg ervoor dat u minstens 30 minuten per dag actief beweegt, bijvoorbeeld door te fietsen, zwemmen of wandelen. Als u last heeft van vermoeide benen, is het eveneens aan te raden om uw benen regelmatig omhoog te leggen en geen strakke, beknellende kleding te dragen.
Pijn in de benen kan verschillende oorzaken hebben. Er kan gedacht worden aan gewrichten, spataderen en oedeemvorming, maar de meest voorkomende oorzaak is spierspanning. Bovendien kan spierspanning de voorheen genoemde aandoeningen veroorzaken. Spierspanning komt wanneer de spieren in de benen overbelast zijn.
Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
Waar zit magnesium in? Magnesium komt voor in verschillende voedingsmiddelen, zoals noten pitten, zaden, (groene) groenten, peulvruchten, vlees, vis, volkorenproducten en melkproducten. Met name in noten, zaden, pitten en cacaopoeder (pure chocola) zit veel magnesium.
Naast je blaas stuurt je ruggenmerg ook het gevoel in en de motoriek van je benen aan. Beide controlecentra zitten zo dicht bij elkaar, dat ze elkaar beïnvloeden. Als je je benen wiebelt, onderdruk je de activiteit van de zenuwcellen in het blaascontrolecentrum. En daarmee kun je de drang om te plassen verminderen.
Wat doet pramipexol en waarbij gebruik ik het? Pramipexol werkt hetzelfde als dopamine, een stof die van nature in de hersenen voorkomt. Artsen schrijven het voor bij de ziekte van Parkinson en bij rusteloze benen ('restless legs').
Het antidepressivum bupro- pion (Wellbutrin) lijkt de periodieke beenbeweging- en juist te verminderen. Van deze stof is bekend dat hij de opname van dopamine remt.
Ropinirol werkt als dopamine, de boodschapperstof waarvan bij de ziekte van Parkinson een tekort in de hersenen is. Binnen enkele dagen tot weken merkt u dat u minder stijf bent en makkelijker kunt bewegen.
SIFROL 0,088 mg tabletten Elke tablet bevat 0,125 mg pramipexoldihydrochloride-monohydraat, wat overeenkomt met 0,088 mg pramipexol.
De dagelijkse dosering mag niet hoger zijn dan 6 tabletten SIFROL 0,088 mg ofwel in totaal 0,54 mg pramipexol base (overeenkomend met 0,75 mg pramipexolzout). Als u langer dan enkele dagen stopt met het innemen van uw tabletten en weer wilt beginnen met de behandeling, dient u weer bij de laagste dosis te beginnen.