Als je kind de speen wil, kun je afleiding proberen. Een knuffel, liedjes of opwindende activiteiten zoals een toneelspelletje of een ander favoriet spel kunnen ook geruststellend werken. Geef je kind zijn/haar favoriete dekentje of knuffel in plaats van de speen.
De meeste kinderen stoppen vanzelf met een speen tussen hun tweede en vierde jaar. Er kan vanaf 9 maanden al geprobeerd worden met afbouwen, omdat in die periode de zuigbehoefte afneemt.
De een vindt dit heel fijn en de ander hoeft hem eigenlijk niet. Speenzuigen is voor baby's heel normaal, maar als dit te lang doorgaat kan het allerlei nadelige gevolgen hebben. Het is daarom belangrijk dat je kind op jonge leeftijd afleert om op een speen te zuigen, liefst vóór het 2e jaar.
Vertel je kind op een rustig moment dat de speen echt weg moet. Dit om gezonde tandjes en een gezonde mond te houden. Je kunt zeggen dat je begrijpt dat het lastig voor haar/hem is. Maar dat je het kind er goed bij gaat helpen.
Afbouwen 4-7 maanden
Als je meerdere keren per nacht uit bed moet om je kindje de speen te geven dan adviseer ik om te stoppen. Je zal merken dat je kindje meer rust vindt en beter gaat slapen. Tussen de leeftijd van 4-7 maanden doe je dit cold turkey. Dat wil zeggen dat je de speen wegneemt en niet meer terug geeft.
Het afwennen van de speen kun je beginnen door vanaf een maand of zes de speen alleen nog in bed te geven. Door de speen niet meer als troost of gewoonte te geven overdag, leert je baby om op andere manieren met frustratie en verveling om te gaan. Een paar maanden later kun je de speen ook weghalen uit bed.
Beperk het gebruik van de fopspeen overdag
Onderzoek suggereert dat je baby maximaal zes uur per dag een speen zou mogen gebruiken. 7 Maak een consequent plan voor het gebruik van de speen en houd je daar ook aan. Denk na over vragen zoals ‚Onder welke omstandigheden wil ik mijn baby een speen geven?
Gevaren van een ronde (Bibs) speen
„Door de grote kop die op de speen zit kan de kaak versmald worden en kan er na verloop van tijd een open beet ontstaan. Dit is te herkennen aan een gebit dat 'rond' gaat staan, hierbij ontstaat er een opening als de kaken op elkaar geklemd worden.
Bepaal de momenten waarop je kleine de speen wel mag en wanneer niet. Dus bijvoorbeeld in de middag even als hij een moe moment heeft en bij het slapengaan. Kies bewust en bouw deze momenten langzaam af. Bij een iets ouder kind kun je samen besluiten dat het tijd wordt om afscheid te nemen van de fopspeen.
De spenen van Bibs en Hevea zijn daarentegen gemaakt van 100% natuurlijk rubber en zijn 100% BPA vrij, deze moet je juist wel tijdig vervangen! We raden aan om deze ongeveer na 6 weken te vervangen, vanaf dan is de kans op slijtage groter.
Toch kan het je kindje helpen beter in slaap te krijgen en te houden. Zo kan je 's avonds een paar druppeltjes kamille- of lavendelolie in het bad van je baby doen wat een rustgevend effect kan hebben. Zo kan je baby heerlijk rozig worden en erg ontspannen naar bed, wat kan zorgen voor een goede nachtrust.
Je baby moet zijn mond wijd opendoen om de borst te pakken. Voor een fopspeen hoeft hij zijn mondje niet wijd te openen. De tepel komt ver achter in de mond van je kindje liggen; een (fop)speen ligt vrij voorin de mond. Je baby pakt de borst zelf; een fopspeen kan hem in de mond worden gestopt.
Met een speentje in de mond komt je kindje minder snel met zijn neus en mond op het matras te liggen. Daarnaast worden de spieren in de mond en kaak gestimuleerd en de luchtwegen beter vrijgehouden. Speenzuigende kinderen moeten door de neus ademen, dat is weer beter voor de ontwikkeling van de ademhalingswegen.
Ria Blom beschrijft twee methodes in haar boek Regelmaat en Inbakeren. In beide methoden komt dus het aanbrengen van regelmaat naar voren. Regelmaat wil zeggen dat je dingen iedere keer in dezelfde volgorde goed. Daarnaast is eenduidigheid belangrijk: zorg dat je dingen iedere keer op dezelfde plek doet.
Slaapregressie bij baby's van 4 maanden
De meeste slaapregressies, dus ook deze, hebben een aantal kenmerkende signalen. Je baby is onrustiger, ook in bed. Het kan zijn dat je kleintje ook telkens probeert om te rollen. Het voelt alsof je baby 'terugvalt' in het oude slaappatroon en dus niet meer doorslaapt.
Slaapregressie 4 maanden: omrollen. Slaapregressie 8 maanden: zitten en kruipen. Slaapregressie 12 maanden: beginnen met lopen. Slaapregressie 18 maanden: zelfstandig lopen.
Dr. Brown's heeft diverse soorten spenen. Het verschil zit in de snelheid waarmee de voeding doorstroomt. Fase 2 vloeit sneller door dan fase 1, fase 3 sneller dan fase 2, etc.
Stand 1 laat minder voeding door dan stand 3. Begin bij 1 als je kindje nog dorstig is en hard zuigt en eindig bij 3 als het moe is. Draai het gewenste cijfer onder het neusje van je kind. Gebruik de speciaal ontwikkelde 1-2-3 ring om gemakkelijk de stand te bepalen en van stand te wisselen.
Te snel drinken kan leiden tot krampjes. Bovendien leert je baby niet meer om goed naar zijn/haar eigen verzadigingssignalen te luisteren en kan je baby wellicht minder goed aanvoelen wanneer hij/zij vol zit. Ook kan het zijn dat de zuigbehoefte na zo'n korte voeding nog niet bevredigd is.
FRIGG is een nieuw Deens merk fopspenen met verschillende vormen en kleuren, gemaakt van natuurrubber of siliconen. Ze hebben dezelfde look en feel als de BIBS speentjes maar hebben ervoor gekozen om ook speentjes in een siliconen-variant aan te bieden. Deze zijn ook geschikt voor kindjes met een latex-allergie.
De BIBS fopspeen is dé trend van het moment. De speen is gemaakt van 100% natuurlijk rubber en is BPA en PVC vrij. Ook nog eens ontzettend verantwoord dus. Omdat de speen van natuurlijk rubber is gemaakt wordt aangeraden om de speen om de 4 - 6 weken te vervangen vanwege hygiëne en slijtage.