Deze methode komt uit de horeca. Flessen die de ene avond werden geopend, kregen een lepeltje in de hals, zodat je snel kon zien, welke fles al open was geweest. De dag erna kon deze dan nog gebruikt worden.
Hoe kun je champagne het beste bewaren? De beste bewaarcondities voor champagne zijn: horizontaal liggend, trillingsvrij, geurvrij, tochtvrij, in het donker, bij een constante temperatuur tussen de 10 en 12 graden Celcius en bij een luchtvochtigheid rond de 80%.
Tip 5: Sluit de fles champagne goed af
Mocht er aan het einde van de avond nog champagne over zijn, sluit de fles dan goed af met een speciale champagnestop. Met deze stop op de champagnefles kun je de bubbels met een gerust hart tot vier dagen langer in de koelkast bewaren.
De kurk wordt in water geweekt om hem soepel te maken, daarna samengeperst en onder hoge druk machinaal in de fles gestopt. Een champagnekurk bestaat uit twee soorten kurk: een hardere, duurzame soort die boven de opening uitsteekt, zodat de kurk niet afbreekt bij het openen.
De smaak van de champagne wordt versterkt door aardbeien en komt zo helemaal tot zijn recht. Verse aardbeien zijn super gezond vanwege hun hoge vitamine C gehalte en daarnaast zorgt de champagne natuurlijk voor een extra feestelijk effect.
Of je een champagnekurk wilt laten knallen moet je natuurlijk helemaal zelf weten. Maar officieel kun je het beter niet doen. Door de knal ontsnapt er namelijk meer koolzuurgas en daardoor slaat de champagne sneller dood. En net als cola zonder prik is champagne zonder prik geen feest om te drinken.
Als de champagne al geopend is, is hij houdbaar tot maximaal 5 dagen nadat hij is geopend. Champagne die geen jaartal hebben, zijn houdbaar tot 9 maanden. De overige champagnes mits ze van een goed jaar komen, zijn van 1 tot maximaal 15 jaar houdbaar.
Champagne kun je maar het beste op een donkere plaats bewaren, vrij van tocht en temperatuurschommelingen. Een kelder dus of een wijnbewaarkast waar het continu 12 °C is en doorgaans ook vochtig. De koelkast werd altijd afgeraden.
Wanneer een fles champagne, cava, prosecco of andere mousserende wijn niet direct op gaat. Dan kan deze nog wel even in de koelkast bewaard worden. Wel in de koelkast dus en niet op het aanrecht of in een kastje. Champagne is dan maximaal drie tot vijf dagen houdbaar.
Over de houdbaarheid van champagne bestaan veel vragen en je vindt op zo'n fles dan ook geen houdbaarheidsdatum. Als er al een datum op staat is die van het degorgement en als je een jaar ziet is dat het oogstjaar van de druiven.
Millésime champagne moet minimaal 3 jaar rijpen, terwijl 'reguliere' champagne minimaal 15 maanden moet rijpen. Langer rijpen komt de kwaliteit en de smaak ten goede.
Prestige champagnes, ook wel premium vintages genoemd, zijn de allerbeste champagnes die een champagnehuis kan maken. Het is hun trots waarmee ze de klemtoon leggen op de stijl van filosofie van het huis.
Soorten champagneglazen
Daarom is het beste glas om champagne uit te drinken natuurlijk de flûte. Goede flûtes hebben een dunne wand, omdat het glas dan binnen enkele seconden de temperatuur aanneemt van de champagne, waardoor die niet wordt beïnvloed door de, meestal hogere, temperatuur van het glas.
Het ligt aan de fles en je glas hoeveel je kunt vullen. Als we ervan uit gaan dat je je champagne uit een standaardfles (0,75 liter) in een flûte serveert, krijg je 5 goedgevulde (lees: volle) glazen. Heb je een magnumfles (1,5 liter), dan kun je 10 tot 24 glazen vullen.
De meeste champagnes hebben geen jaartal op de fles, in tegenstelling tot vrijwel alle stille wijn en dit komt omdat champagne ondanks verschillende weersomstandigheden en wisselende kwaliteit per jaar altijd hetzelfde moet smaken.
Leg de champagne op zijn zij op de bodem van je koelkast en laat hem daar vier uur lang koelen. Leg een fles champagne nooit in de vriezer. Gebruik daarnaast nooit voorgekoelde champagneglazen. Dit heeft een negatieve invloed op de mousse van je champagne.
Champagne die je binnen enkele dagen of weken gaat drinken, kun je staand in de koelkast bewaren, hoewel liggend natuurlijk beter is. Heb je een goede fles dan kun je deze buiten de koelkast bewaren, bijvoorbeeld in kelder of wijnrek.
Ervaring heeft uitgewezen dat de ideale serveertemperatuur van Champagne tussen 8° en 10° C ligt. Als de wijn te koel is, heeft hij een verdovend effect op de smaakpapillen en wordt het aromapalet beperkt. Boven de 10°C worden de wijnen echter ervaren als te “zwaar” en minder sprankelend.
Vintage champagnes worden gemaakt van de beste druiven. Vintage champagnes rijpen vele jaren meer dan de gewone champagnes en winnen daardoor aan aroma, smaak en complexiteit. Vintage champagnes worden alleen in de beste oogstjaren gemaakt. Geen vintage champagne is gelijk en dat maakt het proeven zo interessant.
Prijs € 34,90.
Als een wijn in aanraking komt met zuurstof, vindt er oxidatie plaats. Hierdoor krijgt de wijn uiteindelijk een soort bruinige kleur. Absoluut een teken dat de wijn niet meer geschikt is om te drinken. Nog een teken dat de wijn niet meer goed is, is als er bubbeltjes zichtbaar zijn.
Blijf de champagnefles draaien en houd ondertussen genoeg druk op de kurk en de kooi. De kurk zal steeds meer druk gaan uitoefenen maar als hem met beleid en een goede grip losdraait hoef je je nergens druk over te maken. De fles zal met een fijn geluid opengaan: 'fssssszz'. Je fles champagne is geopend!
Draai dus alleen de fles tijdens het openen. Als je voelt dat de kurk wat losser komt te zitten is het belangrijk dat je wat meer druk zet, zodat de kurk er niet uit knalt of afbreekt. Hoe langzamer de kurk uit de fles komt, hoe zachter de 'knal'.