Je kan sinaasappelschillen zonder probleem in composthoop doen. Als composteert om tuin en keukenafval weg te werken ipv om zelf de ideale bodemverbeteraar te maken, zijn de regels voor composteren veel simpelere.
Citrusschillen zitten vol mineralen die goed zijn voor je planten. maar vaak zijn sinaasappels en dergelijke zwaar bespoten met een soort glansmiddel en gifstoffen. Een andere reden om voorzichtig te zijn met citrusschillen in de wormenbak, is dat deze schillen snel schimmelen.
Zo wordt dikwijls afgeraden om citrusschillen op de composthoop te gooien. Dit is absoluut geen probleem. Deze schillen zijn een bron van stikstof en zullen vergaan. Ook degene waar veel bewaarstoffen op en in gespoten zijn, worden verteerd.
Nu wordt er vooral sinaasappelolie uit de schillen gehaald. Die wordt gebruikt in onder meer bier, allesreiniger, sterke drank en muffins. Het restproduct komt in veevoer terecht. Straks worden er ook voedingsvezels van de schillen gemaakt die in vleesvervangers kunnen worden gebruikt.
Andere toepassingen
Als het eten van bananenschillen je toch iets te ver gaat, kun je de schillen ook nog anders gebruiken. Zo kun je ze toevoegen aan je compost. Het kalium en fosfor dat in de bananen zit, draagt eraan bij dat je planten beter groeien.
Een veelgestelde vraag is, kun je eierschalen in composthopen plaatsen? Het antwoord hierop is ja, dat kan. Door eierdoppen toe te voegen aan compost, wordt calcium toegevoegd aan de samenstelling van uw uiteindelijke compost. Deze belangrijke voedingsstof helpt planten bij het bouwen van celwanden.
Breng de sinaasappels met zoveel water dat ze drijven aan de kook. Houd ze 1½ - 2 uur tegen de kook aan of tot ze boterzacht zijn. Laat ze uitlekken en afkoelen. Snijd ze vervolgens horizontaal door, ontdoe ze van pitten en pureer ze met schil en al in de keukenmachine.
Culinair. Schillen worden al langer gebruikt in de keuken, dan sinaasappels gegeten worden. Het meest bekend is het gebruik in gebak, maar er zijn talloze andere toepassingen, zoals het voorkomen van klonterende basterdsuiker. Basterd en andere natte suikers worden een klomp als je ze langer bewaart.
Gedroogde sinaasappels kunt u gebruiken voor bijvoorbeeld: sinaasappelthee of sinaasappellimonade. U kunt ze in een blender heel fijn mixen (verwijder dan de schil) en het sinaasappelpoeder gebruiken in uw recepten. Denk bv aan sinaasappelsaus, kwarktaarten enz.
Afval scheiden
Brood en gekookte etensresten, maar ook koffiepads en theezakjes, zijn niet geschikt voor de composthoop.
Je kunt onkruid composteren. Zorg dat je het wiedt voor het in zaad staat. Klop de aarde af van de wortelkluit en zorg dat jouw composthoop enkele dagen broeit.
Als hij te vochtig is, moeten u de rottende delen verwijderen. U kunt er ook wat houtsnippers doorheen mengen om het vocht te absorberen. Compost moet eens in de twee maanden worden gekeerd. In dat geval zal hij aarde produceren waarmee u na zes tot maanden uw tuin kunt bemesten.
Compost is meststof uit plantaardig afval. Op natuurlijke wijze breken bacteriën en andere micro-organismen groente en fruitresten af. Deze beestjes verteren het geheel tot een bruinachtige substantie, die voedzaam is voor nieuwe planten en gewassen. Het kan geen kwaad om aardappelschillen op de composthoop te gooien.
Voor de composthoop komen alle soorten bladeren in aanmerking.
Het beste kies je zoveel mogelijk voor Europese sinaasappels. Het grootste deel van het gif zit op de schil van de sinaasappel en verdwijnt na goed wassen van de vrucht, maar helaas dringt een deel van het gif ook langzaam door in de schil en soms zelfs in het vruchtvlees.
De perfecte oppepper. Niet alleen de partjes van de sinaasappel bevatten veel vitamine C en antioxidanten, ook de schil. Door geregeld een kopje schillenthee te drinken kan deze vrucht je immuunsysteem oppeppen en helpen om hoest te verminderen.
Appelschillen zijn heel gezond en kunnen perfect dienen om confituur van te maken. Het enige wat je nodig hebt om een heerlijke homemade appelconfituur te maken, zijn appel- en citroenschillen, water, suiker en een klein uurtje geduld. Lekker en veel gezonder dan het beleg dat je in de winkel koopt!
De aromatische schil
Ook lekker: droog de schillen goed, snijd in reepjes om er thee van te trekken. Kies voor een biologisch geteelde mandarijn of boen de schil goed schoon voordat je hem gebruikt in je eten of drinken.
Snij de schil van de sinaasappel. Snij de schil in dunne plakjes en leg ze op een bakplaat met een bakpapier of ademend vel (zoals op foto). Zet je oven op 70°C en laat het enkele uren bakken tot je ze kan breken. Een andere optie is de droogoven op ongeveer 45°C.
Snijd de hele citrusvrucht in plakjes, leg ze in een bakje en stop die in de vriezer. Dat geldt ook voor andere citrusvruchten, zoals sinaasappel, limoen en grapefruit. Lekker om water, een koud drankje of een cocktail mee op te fleuren.
Wat te doen als je de zuurheid kent? Indien je grond zuurder wil maken om sommige planten een juiste bodem te geven, vul de grond dan aan met turf of afgemaaid gras. Is de grond te zuur om planten te kweken, voeg dan kalk toe of compost. De grond meer of minder zuur maken, doe je niet in één seizoen.
Je kan er zelfs alleen bladeren met hakselen alleen moet je dan onderaan de kooi een andere filter steken met grotere mazen.
De kunst van het composteren
Per vierkante meter heb je minstens 5 kg goed verteerd organisch materiaal nodig, alleen al om het organische gehalte van de grond op peil te houden. De kwaliteit van compost staat of valt met de verhouding bruin en groen materiaal, water en lucht.