Vliegtuigmodus daarentegen zorgt ervoor dat je totaal onbereikbaar bent. Zo wordt de netwerkverbinding, bluetooth, mobiele internet en wifi uitgeschakeld. Je bent dus niet meer bereikbaar voor telefoongesprekken of berichten.
Toestel aan, alle functies uit
De vliegtuigmodus schakelt alle draadloze verbindingen uit. Zoals de bel-, wifi- en bluetoothverbinding. In de vliegtuigmodus bent u dus niet bereikbaar. Ook kunt u zelf geen contact opnemen met anderen.
Vliegtuigmodus is een instelling op je mobiele telefoon. Met deze instelling verbreekt de telefoon de verbinding met het mobiele netwerk. Je bent mobiel dan niet meer bereikbaar en wifi wordt ook uitgeschakeld.
De vliegtuigmodus komt er in principe op neer dat je toestel geen signalen uitzendt. Dit betekent dat mobiele telefonie en dataverkeer niet meer werken en dat wifi en bluetooth zijn uitgeschakeld.
Wifi en Bluetooth worden in de vliegtuigmodus standaard uitgeschakeld; je kunt geen telefoongesprekken voeren, maar je kunt wel gewoon naar muziek luisteren, games spelen, video's bekijken en andere apps gebruiken waarvoor geen netwerk- of telefoonverbinding nodig is.
De vliegtuigstand is een instelling op je telefoon. Je zet dit aan als je naar je favo vakantiebestemming vliegt, zodat je tellie geen verbinding meer maakt met het mobiele netwerk. De radiosignalen die je telefoon uitzendt kunnen namelijk de communicatie tussen de piloten en de luchtverkeersleiding verstoren.
Een mobieltje in vliegmodus kan geen verbinding meer maken met de netwerktorens.Bellen, sms'en en data gebruiken is dan niet mogelijk. Vliegtuigmaatschappijen vragen je om je telefoon in deze stand te zetten, omdat de radiosignalen die telefoons uitzenden en ontvangen, de signalen in de cockpit kunnen verstoren.
De snelheid van internet in het vliegtuig kan je nog niet vergelijken met die op de vaste grond, maar je kunt er prima mee Whatsappen, e-mailen en zelfs een beetje op sociale media rondkijken.
Alle zenders van jouw iPhone of Android-telefoon staan nu uit, maar dat geeft niet. In de lucht kun je immers toch niet bellen of gebeld worden en (vroeger althans) ook niet internetten.
Verschil tussen Niet storen-functie en vliegtuigmodus
Zo blokkeert de vliegtuigmodus alle inkomende gesprekken en ben je dus totaal onbereikbaar. De Niet storen-functie biedt je de mogelijkheid uitzonderingen op te geven waardoor je bijvoorbeeld door familie of beste vrienden ook midden in de nacht bereikt kan worden.
Door de vliegtuigmodus aan te zetten schakel je alle draadloze verbindingen van de telefoon uit. Denk aan het belsignaal, maar ook de wifi- en bluetooth-verbinding. Met andere woorden: je bent helemaal niet meer bereikbaar.
Als je de vliegtuigmodus van je Android-telefoon voor het eerst aanzet, worden wifi en bluetooth uitgezet. Je kunt deze instelling wijzigen om je draadloze verbindingen aan te laten staan, zodat je verbonden blijft met apparaten zoals je smartwatch of bluetooth-oordopjes.
Regels voor elektronica aan boord
Zo'n beetje alle Europese maatschappijen hebben tegenwoordig hetzelfde beleid. Dat ziet er als volgt uit: Elektronische apparaten mogen aan blijven, mits ze in de vliegtuigmodus staan. Laptops moeten opgeborgen zijn tijdens het taxiën, opstijgen en landen.
Wel of geen bereik in de lucht
Vaak denken mensen dat hun telefoon 'toch geen bereik heeft' in de lucht. Maar niets is minder waar. Ook bij 10 kilometer hoogte geeft een mobiel een signaal af.
Het telefoonnummer is niet meer in gebruik
Heeft de ontvanger bijvoorbeeld een ander nummer, en is dit nummer niet meer in gebruik? Ook dan zal je bericht maar één vinkje blijven houden op WhatsApp.
Je kunt je telefoon dempen met 'Niet storen'. Deze modus kan geluid dempen, trillen stoppen en visuele onderbrekingen blokkeren. Je kunt zelf kiezen wat je blokkeert of toestaat.
Als het nummer helemaal niet meer in gebruik is dan hoor je dit inderdaad. Als het nummer nog wel actief is (~6 maanden bij prepaid) maar niet in gebruik dan gaat het over of gaat ie naar voicemail.
Je telefoon wordt afgesloten
Je kunt dan niet meer bellen en ook niet meer gebeld worden. Je openstaande factuur is daarmee nog hoger geworden, want voor het opnieuw aansluiten van je telefoon worden behoorlijke kosten in rekening gebracht.
Aangezien je in vliegtuigmodus niet kan bellen, geen berichten kan verzenden en niet op het internet kan surfen, schakelen heel wat mensen hun toestel gemakshalve gewoon uit. Muziek beluisteren die op je telefoon is opgeslagen kan je echter gerust blijven doen.
Nu bieden steeds meer luchtvaartmaatschappijen wifi aan boord met de mogelijkheid gratis berichten te versturen via apps zoals Facebook Messenger, WhatsApp en Viber.
Dat doe je door je vliegtuigmodus in te schakelen. Hiermee zet je je internetverbinding ook uit.Zodra je dit hebt gedaan, kun je de berichten bekijken zonder een leesbevestiging te sturen. Deze truc werkt op WhatsApp en in Facebook Messenger.
Met het inschakelen van de vliegtuigmodus log je letterlijk even uit. Je hoeft niet meer om de nanoseconde het scherm te checken, want er kunnen geen meldingen binnenstromen. Dat zorgt ervoor dat je net wat relaxter in bed ligt.
Wanneer alles wat je nodig hebt een goede nachtrust is
Het inschakelen van de flight mode betekent dat je niet wordt gestoord in je slaap door late night appjes of mailtjes. En bang zijn dat je wekker afgaat hoeft ook niet, want die doet 't nog gewoon!
WIFI in het vliegtuig word ingezet door middel van 4G, dit is de vierde generatie van mobiele telecommunicatie. De vliegtuigen vangen 4G signaal op en zetten dit om tot een WIFI netwerk.
'Je iPhone uitzetten is beter voor de batterij'
We spreken eerder over het batterijpercentage. Als jij je telefoon 's nachts uitzet, verbruikt deze geen stroom. Daarnaast kan het ook geen kwaad om af en toe de telefoon te rebooten.