De lege spuit in een draaiende beweging van de ballonpoort verwijderen. Wanneer er bij balloncontrole blijkt dat er niet meer voldoende water in de ballon aanwezig is, de balloncontrole na 1 à 2 dagen herhalen.
Meestal is eens per drie weken voldoende. Voor het vullen van de ballon mag alleen steriel water gebruikt worden (of datgene wat de fabrikant aanraadt). Kraanwater, fysiologisch zout en lucht zijn geen alternatief.
De ballon voorkomt dat de katheter uit de blaas valt. Via het ventiel wordt de ballon met een steriele water/glycerine-oplossing gevuld, standaard met 10 ml., tenzij anders aangegeven staat op het ventiel van de katheter. Zorg ervoor dat de ballon op de juiste manier gevuld wordt.
De constante aanwezigheid van het catheteruiteinde en het ballonnetje kunnen irritatie van de blaaswand geven. Soms reageert de blaas hierop met verkramping, dit geeft buikpijnklachten. Daarnaast kan de geïrriteerde blaaswand extra slijm gaan vormen als reactie op dit lichaamsvreemde object.
Wanneer de ballonkatheter er niet vanzelf uitvalt en je hebt tussentijds geen spontane weeën of gebroken vliezen gekregen dan zal ongeveer 24-36 uur na het plaatsen van de ballonkatheter de verloskundige bij je thuis langskomen.
Flip flo (kraantje)
Dit doet u door het kraantje te openen boven het toilet of de maatbeker. Door gebruik te maken van de flip flo blijft de blaasfunctie behouden. De flip flo moet elke zes weken verwisseld worden.
Daarnaast zorgt de druk voor het vrij komen van natuurlijke hormonen (prostaglandinen) die de rijping van de baarmoedermond versnellen. Het inbrengen van de ballonkatheter is meestal niet pijnlijk, maar voelt soms onplezierig aan. Na afloop kunt u een beetje oud (bruin) bloedverlies hebben.
Een verblijfskatheter kan maximaal 10 tot 12 weken blijven zitten, afhankelijk van het materiaal.
U voelt de baarmoeder samentrekken tegen de ballon aan. Hierdoor wordt nog meer bloedverlies voorkomen. De Bakri ballon blijft 12-24 uur zitten. Vaak wordt deze dan in één keer geleegd en verwijderd door de arts.
Vaak valt de ballonkatheter er na een dag vanzelf uit, maar het is niet ongebruikelijk dat dit langer duurt. Na 24 uur controleren we de ligging van de ballon. Ligt deze los en heeft u zo'n 2-3 cm ontsluiting dan kunnen we de vliezen breken.
Om te voorkomen dat de katheter uit de blaas glijdt, zit er aan het uiteinde een ballonnetje dat gevuld wordt met water. Door de katheter kan de urine aflopen in een opvangzak.
Lekkage van de urine
Af en toe kan urine lekken langs de katheter. Dit komst meestal door blaaskrampen of een verstopte of afgeknikte katheter. Controleer daarom of er geen knik in de katheter(slang) zit en of deze verstopt zit. Zorg ervoor dat de slang tussen de katheter en de opvangzak goed zit.
Hoe weet ik dat de katheter goed zit? U weet zeker dat de katheter goed zit als na inbrengen van de katheter de urine uit de katheter loopt. Wordt mijn blaas niet lui als ik me langdurig katheteriseer? De blaas wordt niet lui door katheteriseren.
Wat zijn de gevolgen als de verblijfskatheter niet goed blijft zitten? De verblijfskatheter gaat dan verschuiven met als mogelijk gevolg het verliezen van de verblijfskatheter. Daarnaast kan een niet goed gefixeerde verblijfskatheter irritatie geven, weefselschade, pijn of een urineweginfectie veroorzaken.
De opvangzak moet dag en nacht lager hangen dan de blaas en deze mag niet op de grond liggen. Zorg er voor dat het kraantje nergens tegenaan komt. De kans op infecties wordt dan kleiner. Voor de nacht kunt u de nachtzak aan de dagzak koppelen.
De urine die uit de blaas komt, wordt opgevangen in een urinezak. Overdag kunt u hiervoor een dagzak gebruiken, voor de nacht is er een nachtzak. De urinezak kunt u om de zeven dagen vervangen voor een nieuwe zak in verband met mogelijke nare luchtjes.
Het kraantje (flipflow) dat tussen de katheter en de dagzak geplaatst kan worden, moet elke zes weken worden vervangen, of eerder als het gaat lekken.
Na plaatsing wordt gewacht tot de ballon er spontaan uitvalt. Dan is er namelijk een paar centimeter ontsluiting en kunnen de vliezen worden gebroken. Meestal duurt dit ongeveer 12 uur maar soms kan het ook tot 48 uur duren.
Heb je nog geen ontsluiting, dan krijg je eerst een ballon in de baarmoedermond. Vaak lukt het dan in 24 tot 48 uur voldoende ontsluiting te krijgen. Lukt dit niet, dan kun je in overleg gel krijgen. Vliezen breken en weeën opwekken Heb je voldoende ontsluiting, dan kan de verloskundige je vliezen breken.
Na plaatsing van de katheter wordt het ballonnetje met zoutoplossing gevuld tot het de grootte heeft van een stuiterbal. Door de druk van het ballonnetje op de baarmoedermond wordt er steeds meer ontsluiting gemaakt . Daarnaast zorgt de druk ervoor dat het lichaam hormonen aanmaakt die de baarmoedermond rijpen.
Een katheter is een kunststof slangetje. Om te kunnen dialyseren wordt dit slangetje in de hals geplaatst. De plaats waar het slangetje de huid ingaat, noemen we de huidpoort. Als de huidpoort genezen is, mag u douchen.
's Nachts sluit u de grotere urine-nachtzak op de urine-beenzak aan. Deze heeft een inhoud van twee liter, zodat u rustig door kunt slapen. De opvangzak kunt u in een rekje aan de zijkant van uw bed hangen.
Als er urine langs de katheter naar buiten lekt
De katheter doorspoelen. De katheter weer op de juiste plaats brengen. Een nieuwe katheter inbrengen.