Wil je ze liever wat milder? Ga dan voor de rode variant. Deze zijn lekker knapperig en lichtzoet, met een beetje bittere nasmaak. Daarnaast veroorzaken ze minder tranen tijdens het snijden en geven ze een minder heftige geur na het eten.
De rode ui is iets zoeter dan de gele. De milde smaak en mooie kleur maken hem geschikt voor salades en andere rauwe toepassingen. Week rode ui voor een mildere smaak een halfuur in ruim water. Bij verhitten gaat de frisse kleur verloren.
De bosui wordt ook wel stengelui, lente-ui of sla-ui genoemd. Hij heeft een zachte, zoete smaak en doet, door de stengel, een beetje denken aan de prei. Ze worden altijd in bosjes verkocht. Deze ui is lekker in salades en soepen, maar ook bij gestoofde groenten of door een omelet.
De zoete witte ui
Zoete uien hebben een mildere en zoetere smaak dan de gewone ui. Daardoor zullen kinderen deze ui sneller waarderen. Nog een voordeel: sweet onions hebben een lager gehalte aan de 'prikstof' pyrodruivenzuur dan gewone uien. Je kunt ze daardoor zonder tranende ogen verwerken.
Wat is het verschil tussen een ui en een sjalot? Een sjalotje heeft een fijnere smaak dan de ui. Wanneer je een sjalot verwarmt karamelliseren de suikers, waardoor een zoetige smaak ontstaat. Sjalotjes worden vaak gebruikt in sauzen en salades.
Rode uien zijn de beste uien om rauw te eten, en ze zijn dus ook heerlijk door je guacamole, salade of om in te maken. Daarnaast zijn ze verrukkelijk gebakken op een hamburger of broodje (zowel rauw als gebakken). Tot slot de meest subtiele ui, die eigenlijk niet eens een ui is.
De rode ui smaakt iets minder scherp dan de gele ui en is zeer geschikt voor een salade.
De lente-ui wordt simpelweg eerder geoogst dan de bosui. Het verschil zit hem dan ook vooral in de vorm. De lente-ui is wat dunner en kleiner dan de bosui en lijkt een beetje op een kleine prei. De bosui is dus wat groter en dikker en heeft het iconische witte bolletje aan de onderkant.
Gebruik de gele ui het liefst als basis in soepen, sauzen, stoofschotels, risotto's of curry's. Op deze manier komt hij het beste tot zijn recht.
Meloesuitjes zijn hele kleine ronde uitjes, het soort waarvan ook zilveruitjes en Amsterdamse uien worden gemaakt. Eigenlijk is het een gewoon uitje, maar dan een stuk kleiner. Ze zijn verkrijgbaar bij de goed gesorteerde groenteboer of bij de groothandel.
Tips om optimaal gebruik te maken van het gezonde effect van uien. Neem bij voorkeur de rode uien. Zij bevatten het meeste werkzame stoffen.
Zoete uien brengen je gerecht op een milde manier op smaak. Doordat ze meer water bevatten dan andere uien zijn ze zachter van smaak. Lekker in salades, gestoofd of als gebakken garnering bij gerechten. En nog een voordeel: geen tranende ogen van het snijden van een zoete ui!
De gezondheidsvoordelen van rode uien zijn nog groter dan die van hun witte tegenhangers, omdat zij een hoger gehalte aan de antioxidanten quercetine en anthocyanine bevatten, die effectief zijn bij het doden van menselijke kankercellen.
De Roscoff ui is een Franse, roze ui. Deze uiensoort is afkomstig uit de Roscoff gemeente in Zuid-Frankrijk. Voornamelijk kunt u de uien herkennen van de oude, Franse boeren die uienketting droegen.
Sjalotten zijn zoeter en zachter van smaak dan gele of witte uien. Daarnaast zijn ze minder scherp en doen ze het goed als ze rauw worden verwerkt in dressings en salades. Ook kun je sjalotten goed gebruiken door aan te bakken in wat olie om er daarna een lekker gerecht mee te maken.
Gele ui smaak
Het vruchtvlees is stevig en heeft een pittige smaak. De gele ui is super veelzijdig. Hij is geschikt om mee te koken, stoven of bakken en past bij vele gerechten, soepen en sauzen. De ui kun je ook prima rauw gebruiken.
Het woord uijen is weer een variant van ajuin, afkomstig uit de Brabantse, Zeeuwse en Vlaamse dialecten. Vanwege de -en aan het eind werd uijen door de sprekers na verloop van tijd als meervoudsvorm opgevat. In de 17e eeuw ontstond daarom het nieuwe enkelvoud ui. ← Het eten is klaar!
Je kunt witte uien gebruiken in allerlei culinaire toepassingen zoals koken, stoven of bakken. Ze worden vaak te scherp gevonden om rauw te eten. Waar komt de witte ui vandaan: De ui werd oorspronkelijk in Azië geteeld.
Ook het eten van uien helpt bij griep of verkoudheid. Het liefst rauw, dan bevat de ui namelijk de meeste vitaminen en 'antibiotische' eigenschappen.
Deze kleinere uisoort is eigenlijk geen echte ui maar wel familie van de lookplant. Net zoals lookteentjes groeien sjalotten in trosjes aan elkaar. Ook heeft de smaak iets lookachtig maar toch gebruiken we sjalot zoals een ajuin. De verfijnde smaak maakt sjalotten trouwens erg populair bij veel (hobby)chefs.
Je kan ui in recepten vervangen door sjalotjes. Ze hebben een iets fijnere smaak. Je kan ze gebruiken om te fruiten, te verwerken in salades of te stoven bij groenten en ovenschotels. Vervang sjalotjes niet door uien, want dan verliest het gerecht zijn verfijnde smaak.
De lente-ui en de bosui zijn eigenlijk precies dezelfde ui, ze worden alleen op een ander moment geoogst. Waar de lente-ui heel vroeg wordt geoogst, laten ze de bosui iets langer in de grond zitten. Hierdoor zal over het algemeen een lente-ui een dunner wit gedeelte hebben, en de bosui een dikker, boller wit stuk.
Je kunt namelijk de scherpe randjes van een witte ui er vanaf halen door de gesneden ui tien minuutjes in een badje met ijswater te leggen. Zo hou je wel de frisse smaak van de ui, maar hoef je geen tissues naast je bord te zetten.
De knoflook is qua smaak het scherpste lid van de uienfamilie. Gele uien worden het meest gebruikt in de keuken en hebben een vrij scherpe, maar toch ook zoete smaak. Wanneer je deze bakt wordt hij minder scherp en een stuk zoeter.
Rode ui smaak
Het is lastig om te zeggen of een rode ui scherper is dan een gele ui. Je kunt wel stellen dat een rauwe ui scherper is, dit geldt zowel voor een rode als een gele. En omdat de rode ui vaak rauw wordt gebruikt, wordt deze ook als scherper ervaren.