Over het algemeen heb je om in Nederland in de winter te surfen een wetsuit van 5/4 mm (en surfschoenen, surfhandschoenen en een cap) nodig, voor het najaar een wetsuit van >4/3 mm en in de zomer een >2/2mm. Op echt warme zomer dagen kun je ook in een shorty of badkleding surfen.
Wij raden in de Nederlandse winters minimaal een 5 mm wetsuit aan. Als je gaat surfen in Scandinavië zelfs 6 mm. Sommige surfers hebben al genoeg aan 4 mm wetsuit, maar voor de meeste zal dit wel koud zijn. De meeste winter wetsuits hebben ook een goede lining en naden in het wetsuit die je warm houden.
In de Noordzee en Atlantische Oceaan blijven de zeewatertemperaturen koud. Kies daarom voor een lange wetsuit van 4/3 mm of meer. Een groot gedeelte van de winter in eigen land surfen wij met een 5/4 mm wetsuit, liever te warm dan te koud.
Een wetsuit moet strak zitten zodat er geen water doorheen stroomt tijdens het zwemmen, maar niet te strak dat je er niet meer in kan bewegen. Er mag in een pak wel water komen, dat opwarmt, maar het mag er niet doorheen stromen. Bij verschillende winkels is er ook een mogelijkheid om de wetsuits te passen.
Wanneer zit een wetsuit dan goed? Een wetsuit zit goed als deze overal goed aansluit. Het is niet de bedoeling dat er water je pak in kan stromen. Een wetsuit hoort vrij strak te zitten als 'ie droog is, maar het moet je niet belemmeren in je bewegingen.
Wetsuits zijn verplicht bij een watertemperatuur van 16 tot 18 graden. Wetsuits zijn optioneel bij een watertemperatuur van 18 tot 20 graden. Wetsuits zijn verboden bij een watertemperatuur van 20 graden of warmer. Boven de 31 graden wordt er niet gezwommen.
Een natpak van goede kwaliteit gaat een tot vijf jaar mee, afhankelijk van hoe vaak je ermee duikt en hoe je het pak onderhoudt. Om je natpak een zo lang mogelijk leven te geven, moet je het natpak na elke duik (of na elke duikvakantie) wassen met neopreenshampoo.
De prijs van een wetsuit wordt onder andere bepaald door het soort, de dikte en flexibiliteit van het neopreen en aanvullende zaken als de aanwezigheid van kneepads. Een shorty is verkrijgbaar vanaf +- 50 euro, een volledig wetsuit vanaf +- 75 euro. Een wetsuit voor een kind is vanaf +- 40 euro verkrijgbaar.
Een wetsuit is een pak die jou beschermd tegen onderkoeling in wateractiviteiten. Naast onderkoeling beschermen wetsuits het lichaam tegen rotsen bij bijvoorbeeld canyoning of tegen verwondingen van koraal bij duiken.
- een trisuit trek je aan onder je neopreen wetsuit en draag je de hele race lang. Het heeft een snit die zorgt voor een optimale aerodynamica. Je hoeft geen ondergoed te dragen onder je trisuit. Dames kunnen wel een sporttopje of -beha aantrekken als ze daar de nood toe voelen.
De warmste en droogste periode is de zomer met temperaturen rond een aangename 25°C en de watertemperatuur is 23°C. In het voorjaar en najaar zijn de temperaturen gemiddeld 20-23°C en in de winter daalt de temperatuur tot 16-20°C. Ook in de winter kun je nog in zee zwemmen.
Je zou voldoende kunnen hebben aan een shorty. Ga je duiken in water tussen de 20 en 27 graden, dan heb je een pak nodig tussen de 4mm en 6 mm dik. Ga je duiken of snorkelen in water beneden de 20 graden dan heb je een natpak nodig met een dikte van minimaal 7mm of een tweedelig natpak.
19.6°C. De watertemperatuur van vandaag te Wijk aan Zee is 19.4°C.
In het water is het ook geen probleem: plassen in je wetsuit, je moet er misschien even aan wennen, maar onthoud: de meeste triatleten doen het!
Let op: stop een wetsuit nooit in de wasmachine, aangezien het pak hier niet voor is gemaakt. Het neopreen en de gelijmde naden kunnen namelijk niet tegen de warme temperaturen van een wasmachine, waardoor de kans op schade dus vrij groot is.
Het neopreen van je wetsuit is kwetsbaar. O.a. chloor, zout, zand etc. kunnen de structuur van het neopreen beschadigen doordat het neopreen van je wetsuit uitdroogt. Hierdoor kunnen de naden en het neopreen 'breken' en zelfs uitscheuren.
blijf niet te lang in het water. In het algemeen geldt dat je 1 minuut per graad Celsius watertemperatuur in het water kan blijven. Als het water twee graden is, kun je volgens die regel maximaal 2 minuten zwemmen.
De ideale zwemtemperatuur ligt volgens het Zwem Informatie- en Documentatiecentrum op 28 à 29 graden. Bij die warmte kunnen magere mensen hun temperatuur gemakkelijk constant houden. Kleine kinderen, ouderen, en invaliden moeten idealiter iets warmer water hebben.
Neopreen is erg gevoelig en kan makkelijk scheuren of beschadigen. Eens je het wetsuit aanhebt moet het strak om je lichaam zitten. Eigenlijk moet het een beetje knellen rondom je benen, schouders en bovenlichaam. Dat knellende gevoel verdwijnt van zodra je in het water ligt.
Voor de winter en het voorjaar heb je minimaal een 5/4 mm wetsuit nodig voor het kitesurfen. Mocht je maar één wetsuit aanschaffen, dan is een 5/4 mm aan te raden. Deze dikte is in Nederland eigenlijk het hele jaar door te gebruiken met uitzondering van de echte koude winterdagen met een schrale wind uit het noorden.