Als je in de spiegel kijkt zie je (tromgeroffel) je spiegelbeeld.Een gespiegelde weergave van je gezicht, dus. En dat ligt volgens Nick Stockton van Wired aan het heuse 'mere-exposure'-concept (een theorie uit de jaren zestig, ontwikkeld door Robert Zajonc).
Best een bijzonder fenomeen waar de meeste mensen last van hebben. Hoe komt dit? Het gaat erom dat we denken dat wij ons spiegelbeeld zijn. Je ziet namelijk je spiegelbeeld in de spiegel (ja, ok dat wist je wel) en dan is alles omgedraaid: je linkerkant wordt je rechterkant en je rechterkant wordt je linkerkant.
Het mere-exposure effect
Ze noemen dit ook wel het 'mere-exposure' effect. Dat houdt dus in dat je automatisch voorkeur geeft aan iets wat je vaak ziet. Zie je iets waar je niet bekend mee bent, dan vind je het minder mooi. Heel simpel dus.
Hoe zie je er nou écht uit? De meest betrouwbare manier om daar achter te komen, is om iemand anders een foto van je te laten maken (al komen bij een goede foto, fotografisch gezien, meerdere factoren kijken). Dan zie je hoe je er écht uitziet, hoe anderen jou zien. Dan zie je: de waarheid.
De fotograaf dat Het 'mere exposure effect' geldt, een psychologisch fenomeen waarin mensen een voorkeur voelen voor dingen of mensen simpelweg omdat ze er vaker aan zijn blootgesteld. Dit zorgt er voor dat je jouw spiegelbeeld prefereert boven hoe je er daadwerkelijk uitziet.
De verlammingsverschijnselen. Wanneer de aangezichtszenuw (vrijwel altijd aan één zijde) slecht functioneert, valt de functie van de spieren in die gezichtshelft uit. Dit noemt men een facialisverlamming. Het gevolg is een scheef gezicht.
Het beeld van ons gezicht lijkt in de spiegel omgedraaid; dat heeft te maken met de manier waarop onze hersenen werken. Het gezicht dat ons aanstaart vanaf de spiegel lijkt afkomstig van onze tweede ik die achter de spiegel lijkt te staan, en daardoor zien we wat rechts zit aan de linkerkant en omgedraaid.
Luister naar jezelf, ontdek welke gedachtes jou tegenhouden en … laat los. Het zijn twee simpele woorden die zoveel impact op jezelf én je omgeving hebben. De manier waarop jij jezelf ziet, projecteer je onbewust op andere mensen en neem je mee in de keuzes die je maakt voor jezelf.
Spiegels weerspiegelen zo'n 95% van het licht. Helder glas reflecteert ongeveer 6% tot 8% wanneer het licht het oppervlak loodrecht raakt. Hierdoor krijg je een minder duidelijk perspectief dan bij een spiegel. Door minder perspectief lijk je dikker.
Spiegelbeeld = [reflectie] - Het spiegelbeeld is het beeld dat men ziet als men in een spiegel kijkt. Ook de weerspiegeling in een wateroppervlak of een ander spiegelend oppervlak wordt aangeduid als spiegelbeeld.
Met optische licht – en – donker – effecten kan je dichter in de buurt komen van deze 'ideale verhoudingen'. Gewenste diepten in het gezicht, zoals de schaduw onder de jukbeenderen en de arcadebogen (vlak onder de wenkbrauwen) maak je donkerder en alles dat je naar voren wil laten komen maak je lichter.
Niet van jezelf houden doet je afvragen wat andere mensen over jou zeggen of voor jou doen. Dit is een van de indicatoren van een laag zelfbeeld, dat vaak een achterliggende factor is achter deze negatieve gedachten over jezelf.
Gewelfd voorhoofd, grote ogen, kleine neus – het kind schema
Dit staat voor opvallende sleutelprikkels zoals een kleine neus, een gewelfd voorhoofd en grote googly-ogen, die door het menselijk oog als bijzonder harmonieus en esthetisch worden ervaren.
Misschien zie je alleen de donkere kanten omdat je niet goed in je vel zit. Het kan zelfs zijn dat je alleen ziet wat er mis gaat en positieve situaties negeert. Dwing jezelf dan om ook na te denken over positieve gebeurtenissen, gevoelens en gedrag, zodat je zelfbeeld verbetert en realistischer wordt!
Laat in ieder geval zien dat je interesse hebt in een langere carrière bij het bedrijf. Noem iets wat in het verlengde ligt van de functie waarop je solliciteert. Zeg bijvoorbeeld dat je in die functie bepaalde vaardigheden verder hoopt te ontwikkelen, waardoor je door kunt groeien naar een (iets) hogere functie.
Mannen met een verzorgde huid, amandelvormige ogen, donkere wimpers en hoge symmetrie worden gezien als aantrekkelijk. Ook een lage lichaamsvet in het gezicht wordt als zeer aantrekkelijk beschouwd. Een hoog percentage lichaamsvet in het gezicht is juist er onaantrekkelijk.
Wie en wat we aantrekkelijk vinden, wordt dus voornamelijk bepaald door hoe goed iemand kan voorzien in die emotionele behoeften. Dat zijn misschien alsnog uiterlijke aspecten, maar wel dingen die een hint geven over ons innerlijk, zoals bepaalde gezichtsuitdrukkingen en andere lichaamstaal.
Hoe dit komt? Mensen hebben twee ogen/lenzen en kunnen daarom diepte en perspectief zien. Een camera heeft slechts één lens en ziet dus geen diepte en perspectief. Een camera spreidt een object hierdoor uit als een pannenkoek, waardoor een object breder lijkt.
Als een object geen spiegelsymmetrie heeft wordt het chiraal genoemd. Van twee chirale objecten die elkaars spiegelbeeld zijn zegt men ook wel dat deze enantiomorf zijn.
Zodra je een foto maakt draait iOS dit automatisch om zodat de foto overeenkomt met het beeld dat andere van je zien. Door de optie 'Spiegel camera aan voorzijde' in te schakelen wordt de foto gespiegeld en is de weergave van de live weergave in de applicatie en het uiteindelijke resultaat gelijk.