Veel academische studies bevestigen inderdaad dat rode wijn gezond is. In rode wijn zitten namelijk antioxidanten die de hoeveelheid stikstofmonoxide in het lichaam doen toenemen. Dit zorgt ervoor dat bloedvaten zich ontspannen en dat de bloeddruk afneemt.
Bijkomende voordeel schijnt te zijn dat dit type wijn veel 'gezonder' is dan de witte variant. Sterker nog: dagelijks een glaasje rood is goed voor ons.
Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat er geen verschil is tussen het drinken van rode of witte wijn voor de gezondheid. Naast allerlei stoffen, die alleen in wijn voorkomen, is het ook alcohol die een gunstige werking kan hebben.
Eén glas wijn per dag gezond? Dat is niet juist. Er is geen bewijs dat matige consumptie van alcohol in het voordeel van je gezondheid kan werken, bijvoorbeeld beschermend tegen hart- en vaatziekten. Er is dus geen reden om voor je gezondheid alcohol te gaan drinken.
Uit onderzoek blijkt dat mensen die veel drinken een verhoogd risico op verschillende soorten kanker hebben. Alcohol drinken vergroot de kans op slokdarmkanker, mondkanker, keelkanker, strottenhoofdkanker, leverkanker, darmkanker en borstkanker (bij vrouwen). Hoe meer iemand drinkt, hoe groter de kans op kanker.
Alcohol bevat veel purine, wat de aanmaak van urinzuur stimuleert. Artrose is een chronische aandoening van het gewrichtskraakbeen tussen botten en wervels. Alcohol is af te raden als je last hebt van artrose.
Alcohol is een giftige stof en verhoogt de bloeddruk. Dat geldt voor alle alcoholische dranken. Dus bijvoorbeeld voor sterke drank zoals jenever, voor bier, maar ook rode wijn jaagt de bloeddruk op. Recente onderzoeken tonen aan dat ook een klein beetje alcohol de bloeddruk al doet toenemen.
Onderzoeken naar het effect van alcohol op het lichaamsgewicht tonen tegenstrijdige resultaten. Wat wel duidelijk is: wie veel (2 tot 3 glazen per dag) en/of langdurig alcohol drinkt, loopt kans op een paar extra kilo's. Of en in welke mate dat gebeurt, hangt ook af van je leeftijd, gender en erfelijke aanleg.
Alcohol heeft een bloedverdunnende werking. De polyfenolen en fytochemicaliën in rode wijn verwijden de bloedvaten. Rode wijn zorgt zodoende voor een betere doorbloeding van alle organen, waaronder nieren, lever, longen en hersenen. Dit zorgt voor een beter lichamelijk en psychisch welzijn.
Bij meer dan 15 gram alcohol (meer dan 1,5 glas) neemt het risico op een beroerte toe. Bij meer dan 2 glazen alcohol per dag, neemt de kans op tumoren van de mond- en keelholte, strottenhoofd en slokdarm, dikke darm en endeldarm en longkanker toe.
Sterke drank
En juist in het woord voelen zit t 'm. Zoals gezegd: wetenschappelijk bewijs dat rode wijn daadwerkelijk slaapverwekkender is dan witte is er niet. Het gaat om het gevoel dat jij en duizenden andere mensen bij het drinken ervan krijgen.
De risico's
- De kans op een beroerte neemt toe als je meer dan anderhalve glas per dag drinkt. - Bij meer dan twee glazen per dag neemt de kans op tumoren op verschillende plekken en longkanker toe. - Wie langere tijd drinkt heeft een grotere kans op leveraandoeningen.
Rode wijn verhoogt het goede cholesterol. Aan te raden is twee glazen wijn te drinken. Je kunt het beste kiezen voor Merlot, Cabernet Sauvignon of Pinot Noir. De druiven die voor deze wijnen worden gebruikt, zijn sterk cholesterolverlagend.
Nee. Het wordt wel eens gedacht dat wijn gezonder is dan bier, vanwege de antioxidanten in met name rode wijn, maar dat is niet zo. Voor alle soorten alcohol geldt het principe: hoe meer je drinkt, hoe groter de kans op schade aan je lichaam en ziektes.
Nu kan door overmatig alcoholgebruik het aantal bloedplaatjes erg verminderen. Er worden minder bloedplaatjes aangemaakt en ze leven korter. Ook de functie van de bloedplaatjes neemt af waardoor het bloed “dunner” wordt. Iemand die alcohol in zijn bloed heeft, bloedt dus langer.
Het aantal glazen alcohol dat je per dag drinkt, kan wijzen op een drankprobleem of een alcoholverslaving. Drink je meer dan 1 à 2 glazen alcohol per dag en minder dan 2 dagen in de week geen alcohol, dan drink je sowieso teveel. Een excessieve (mannelijke) drinker drinkt wekelijks meer dan 21 glazen alcohol per week.
Volwassenen vanaf 18 jaar maximum 10 standaardglazen per week. Zowel mannen als vrouwen. Spreid het alcoholgebruik over meerdere dagen in de week. Minstens 2 alcoholvrije dagen per week.
In melk zit namelijk calcium, wat de botten en het kraakbeen kan versterken. Ditzelfde geldt voor het eten van kaas, maar bleek niet van toepassing te zijn bij de consumptie van yoghurt. De bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in het American College of Rheumatology [1].
Er is momenteel geen directe relatie bekend tussen het drinken van alcohol en het ontstaan van reumatoïde artritis. Ook is er geen aanwijzing voor een direct verband tussen de intensiteit van de ontstekingen en het drinken van alcohol.
Die spierpijn komt door de alcohol. Het zit namelijk zo: Alcohol activeert het immuunsysteem in je lichaam (het ontstekingseffect begint binnen een paar minuten), én het is een diureticum (dat wil zeggen dat je veel moet plassen), waardoor het lastiger is om gehydrateerd te blijven. Deze combi leidt soms tot spierpijn.
Heldere alcoholische dranken bevatten de minste toevoegingen en beweegt zich het snelst door je lichaam - wat dus ook betekent dat het je lichaam sneller verlaat. Vodka op basis van aardappel is het 'gezondst', al is het met de hoge alcoholwaarde natuurlijk wel een aanslag op je lever.
Rode wijn en bier zijn redelijk donker van kleur en geven dus een grotere kans op een kater. Heldere sterke dranken bevatten de minste schadelijke bijproducten. Zo toonde verschillende studies aan dat whisky drinkers een grote kater kregen dan wodka drinkers met dezelfde hoeveelheid alcohol.
Een maand geen alcohol: langetermijneffecten
De kans op bepaalde soorten kanker neemt af. Het zorgt voor minder angstklachten. U heeft minder kans op depressie. Uw geheugen verbetert.