Het gemiddeld aantal lesuren voor het rijbewijs is ongeveer 43 (volgens CBR-onderzoek onder examenkandidaten in 2021). Het aantal rijlessen dat je kind nodig heeft, is voor iedereen anders. Niet iedereen leert even snel. Laat de instructeur van de rijschool van je kind inschatten hoeveel rijlessen er nodig zijn.
In Nederland slaagt 51 procent van de mannen in één keer voor het rijexamen.Bij vrouwen is dit 48 procent. Dat lijkt misschien op het oog geen groot verschil. Maar bij 1000 examens zakken er 30 vrouwen meer dan mannen.
Als je elke week actief je rijlessen volgt, op tijd je theorie examen haalt en rijexamen aangevraagd wordt, kan je binnen 6 maanden je rijbewijs halen. Het kan natuurlijk langer of korten. Als je sneller wilt dan kan je spoedcursus rijbewijs aanvragen.
Geen praktijklessen nodig
Andere 'gemakkelijke' landen zijn Frankrijk, Ierland, Italië, China, Rusland en Slowakije. Het moeilijkste land om je rijbewijs te halen is Kroatië, waar je gemiddeld ongeveer 85 rijlessen nodig hebt voordat je je examen kunt afleggen.
Nederland, België en Duitsland
De uitslag wordt gepresenteerd in een lijst van landen waarin het halen van je rijbewijs het moeilijkst is, en een lijst van landen waar het halen van je rijbewijs juist erg makkelijk is. Uiteraard staat Nederland in de 'moeilijk'-lijst, zij het wel op een schappelijke veertiende plaats.
Een gemiddelde leerling heeft ongeveer 30 tot 40 autorijlessen nodig. Als gemiddelde leerling kun je na de uitleg en ongeveer 3 keer oefenen de handeling voldoende en veilig uitvoeren. Een matige leerling heeft ongeveer 32 tot 47 autorijlessen nodig.
De meest voorkomende reden dat mensen zakken, is niet goed kijken. Tijdens het autorijden is het ontzettend belangrijk dat je weet wat er om je heen gebeurt. Vooral tijdens het afslaan moet je daarom altijd goed in je spiegels en naar achter kijken. De examinator houdt goed in de gaten of je goed kijkt.
Wat fout gaat:
Het veel dicht langs geparkeerde auto's, obstakels of fietsers rijden. Niet goed of onvoldoende voorsorteren. Het te ruim of krap nemen van bochten, dit kan komen door nonchalant sturen. Te veel naar links blijven rijden op een smalle weg met tegenliggers.
In één keer slaagde 48% van de mannelijke kandidaten, en 39% van de vrouwelijke kandidaten. Dus 52% van de mannen en 61% van de vrouwen doet één of meer keren herexamen. Ongeveer 20% zakt vier of meer keer. Gemiddeld slagen kandidaten na 2½ keer examen doen.
Gemiddeld aantal rijlessen volgens het CBR
In 2022 heeft het CBR een onderzoek gedaan onder de examenkandidaten. Hieruit is gebleken dat een leerling gemiddeld 43 lessen nodig heeft. Dat lijkt misschien heel veel, maar denk hier maar eens over na. Je rijdt gemiddeld 30 kilometer in een rijles van 60 minuten.
Je kunt ook kiezen voor reguliere rijopleiding. Gemiddeld duurt een rijbewijs halen 4-6 maanden.
Een snelle leerling heeft ongeveer 19 lesuren nodig. Een minder snelle leerling heeft meer dan 30 lesuren nodig om het motorrijbewijs te behalen. Een gemiddelde leerling heeft ongeveer tussen de 40-45 lesuren nodig. Een snelle leerling heeft rond de 35 lesuren nodig en een minder snelle leerling meer dan 50.
Daarom is het aan te raden om je rijexamen in het midden van de week te plannen, idealiter op dinsdag, woensdag of donderdag. Deze dagen bieden over het algemeen een meer ontspannen verkeersomgeving, wat helpt om je zenuwen onder controle te houden.
Als je geen dag meer kunt kiezen, probeer dan wel om een goed tijdstip af te spreken. De slechtste tijd is 08:00 uur 's morgens. Dan slaagt slechts 45,6 procent van de kandidaten. De beste tijd is vlak daarna om 08:55 uur en 09:50 uur, het slagingspercentage is dan hoger dan 52 procent.
Het examen is de afgelopen jaren namelijk ook daadwerkelijk moeilijker geworden. Dat komt onder meer doordat de verkeersregels flink zijn veranderd. Doordat de verkeersregels lastiger zijn geworden, is het examen ook pittiger geworden.
4 keer of meer gezakt voor rijexamen
Als je 4 keer binnen 5 jaar bent gezakt voor je rijexamen, doe je de keren daarna een speciaal examen bij het CBR. Dat heet een nader onderzoek rijvaardigheid. De rijschool kan dit voor je reserveren.
Indien u opnieuw tweemaal niet slaagt, dient u geen nieuw attest voor te leggen. De pogingen voorafgaand aan 3 februari 2014 worden niet in rekening gebracht voor de toepassing van deze regel. Indien u niet geslaagd bent, mag u zich dezelfde dag niet meer aanmelden voor een nieuw theorie-examen van dezelfde categorie.
De examinator let onder meer op uw beheersing van de auto, kijkgedrag, voorrang verlenen en het rekening houden met andere weggebruikers. De examinator beoordeelt u op zeven examenonderdelen, zoals het in- en uitvoegen, het gedrag bij kruispunten en de bijzondere manoeuvres.
Op bijzondere verrichtingen kun je niet zakken, zolang je maar kijkt bij wat je doet, dus beter een slechte uitvoering en goed kijkgedrag dan goeie uitvoering en slecht kijkgedrag. Uiteindelijk kom je terug, het examen zit erop, je loopt samen met de examinator terug naar het examencentrum.
Een examinator kan je ook op te langzaam rijden laten zakken. Doe dit dus niet en rijd zoals je tijdens je normale rijlessen hebt gedaan.
In examenjaar 2023 slaagde 89,4% van alle kandidaten voor hun eindexamens. Dit percentage is lager dan de periode waarin er extra examenmaatregelen getroffen waren vanwege de coronapandemie (examenjaren 2020, 2021 en 2022).
Vragen praktijkexamen auto
Je kunt niet zakken als je de vragen niet weet maar je begint dan wel onzeker aan je rit. Tijdens het rijden moet je 10 minuten zelfstandig route rijden, dit kan door middel van cluster opdrachten, navigatie of een orientatiepunt.