De wetenschap geeft ook daar een antwoord op. Uit een recentelijk onderzoek dat in 2021 werd gepubliceerd in Frontiers in Psychology, bleek namelijk dat koppels gemiddeld na 6 maanden minder verliefd werden op elkaar. Na die eerste fase gaat een relatie vaak over naar de fase van 'hartstochtelijke liefde'.
Onder andere blijkt uit een aantal onderzoeken dat mannen verliefd zijn als ze ongeveer 97 dagen in een relatie zitten, terwijl vrouwen er ongeveer 149 dagen over doen, aldus een studie uit 2011 gepubliceerd in de Journal of Personality and Social Psychology.
Zo wijst onderzoek uit dat in het merendeel van de relaties de periode van verliefdheid tussen de 6 maanden en 2 jaar duurt. Jouw tijdsindicatie lijkt daar mooi op aan te sluiten. Na die periode zijn de gevoelens van verliefdheid veel minder intens.
Volgens datingexpert Monica Parikh is dit moment ongeveer als je drie maanden bij elkaar bent. Maar globaal gezien kan het al vanaf een maand tot ongeveer een jaar duren voordat jullie deze eerste, verliefde fase achter jullie laten, zegt een andere expert.
Gemiddeld duurt het drie maanden van daten tot een serieuze relatie, maar dit kan ontzettend variëren. Cliché maar waar: uiteindelijk zal je merken dat naast verliefdheid het gevoel 'houden van' steeds meer gaat groeien en kun je spreken van een relatie.
Onderzoek claimt het magische aantal dates voor seks te hebben gevonden: 3.53. Na drieëneenhalve date vinden de meeste mensen het tijd om tot seks over te gaan. Kortom: op de vierde date, nét na het hoofdgerecht? (Wij zeggen: eet gerust lekker nog een dessert hoor!).
Zorg ervoor dat hij zich sterk en zelfverzekerd voelt door hem complimenten te geven die hem een goed gevoel over zichzelf geven, of geef hem het gevoel galant te zijn door hem de deur voor je open te laten houden. Als jij ervoor zorgt dat zijn ego een boost krijgt, zal hij meer tijd in jouw buurt willen doorbrengen.
Helaas – dat verliefde gevoel van het begin komt niet zomaar terug. Die overgeslagen vonk blijft zo'n zes maanden tot één jaar hangen – daarna verdwijnen de 'geluksstofjes' uit ons lichaam en gaat het verliefde gevoel over in houden van. Probeer daarom niet om datzelfde gevoel terug te krijgen.
Verliefden kunnen immers vaak alleen maar aan hun partner denken. Maar Amerikaans onderzoek bewees in 2009 dat de hersenen zelfs na een relatie van twintig jaar nog alle kenmerken van verliefdheid kunnen hebben. Paren in zo'n gelukkige toestand noemen we 'zwanen', omdat die vaak levenslang bij elkaar blijven.
Binnen 2 jaar na de eerste vonk komt er echter in veel relaties de klad. De verliefdheid neemt af, de zin in seks ook, en mensen krijgen weer oog voor hun vrienden en hobby's.
Hij vertoont onzekerheid in zijn lichaamstaal
Een verliefde man is erg onzeker (al zou hij dat zelf nooit toegeven). Een man die verliefd op je is probeert constant indruk op je te maken. De hele tijd speelt de volgende gedachte door zijn hoofd: “Ik hoop echt dat zij me leuk genoeg vindt.”
1, 2, 3. Uit onderzoek is gebleken dat we gemiddeld zo'n 3 keer écht verliefd worden op een persoon. Het gaat hier dan ook niet om zo maar een simpele verliefdheid. Het onderzoek laat namelijk ook weten dat het bij verliefdheid gaat om drie verschillende soorten verliefdheden.
Onderzoeker Brian Ogolsky van de Universiteit van Illinois onderzocht de relaties van 376 koppels en kwam erachter dat de zogenaamde 'gefocuste partners' het langst bij elkaar blijven. Dus koppels die hun partner belangrijker vinden dan andere zaken en veel tijd met elkaar doorbrengen.
Normaliter stijgt oxytocine langzaam, op één moment na: Het moment dat een vrouw tijdens de seks een orgasme krijgt. Als een vrouw klaarkomt is het level van oxytocine sky high. Om het proces van verliefd worden te versnellen moet je een vrouw dus naar een hoogtepunt brengen, want goede seks maakt vrouwen verliefd.
Het gevoel de hele wereld aan te kunnen. Rusteloosheid: wisselende stemmingen. Doodongerust als de geliefde niet reageert op een sms, dolblij als er wel een antwoord komt. Idealiseren: alles wat de geliefde doet of zegt, inclusief vervelende karaktertrekjes of vreemde interesses, plaats je in een positief daglicht.
Als die persoon zijn diepste gevoelens met je deelt en zich hierbij op zijn gemak voelt, is dat ware liefde. Als die persoon het prima vindt als hij er niet perfect uitziet, of als hij struikelt of een beetje eten tussen zijn tanden heeft, voelt hij zich zodanig op zijn gemak bij je dat je hem helemaal mag zien.
Naast testosteron maak je bij verliefdheid het stofje dopamine aan. Deze neurotransmitter zorgt ervoor dat jij je blij en zelfverzekerd voelt." Je hersenen maken de 'knuffelstoffen' oxytocine en vasopressine aan wanneer je jouw geliefde ziet, hoort, ruikt of aanraakt.
Je lichaam, je hersenen raken er erg aan gewend om deze gedachten te hebben. Het blijven denken aan die persoon is dus een verslavende gewoonte geworden omdat jouw hersenen gewend zijn aan deze “gedachtenwegen”. Dit is een puur fysieke gewenning en fysieke verslaving.
Zoek afleiding
Of trakteer jezelf op een goed boek. Praat erover en als het moet zelfs met een professional. Opgekropte gevoelens hebben niet alleen invloed op hoe je je voelt, maar ook op je lichaam. Het is een onbevredigende situatie die niets anders dan verdriet oplevert en jij verdient zoveel beter.
De winter komt eraan! Voor veel koppels betekent dat het einde van zwoele avonden en fladderende vlinders. Er is zelfs één dag in het jaar wanneer de meeste koppels hun relatie verbreken. De dag dat de meeste stellen de knoop doorhakken valt in de winter.
Niets om je zorgen over te maken, want het is volkomen normaal. Maar volgens wetenschappers is er wel een manier om opnieuw verliefd te worden op je parnter. Een studie uitgevoerd door Universiteiten van Rotterdam en Missouri heeft aangetoond dat het mogelijk is om zelf te sturen hoe graag je iemand ziet.
Veel mensen zijn nieuwsgierig naar hoe het hun oude liefdes is vergaan, zegt de Amerikaanse ontwikkelingspsychologe Nancy Kalish van California State University, Sacramento. En als oude geliefden elkaar na jaren weer ontmoeten, slaat de vonk vaak opnieuw over. Met hernieuwde relaties en zelfs huwelijken als gevolg.
Als een man op je verliefd is dan zul je dat al snel merken. Hij kan met zijn ogen niet van je afblijven. En dan niet alleen je lichaam, maar vooral je gezicht, je lach, je ogen en hoe jij je beweegt. Zoekt hij steeds oogcontact met je?
Elk mens wordt verliefd door een aantal verschillende factoren. Zo heeft elke man eigen voorkeuren op het gebied van hobby's, seks, uiterlijk, humor en andere belangrijke ingrediënten voor een relatie.
Er zit een groot verschil tussen wat een man voelt en wat hij laat zien. Zo'n 80 procent van de mannen zegt dat zijn gevoelsleven dieper gaat dan anderen weten. Als de man blijdschap of boosheid voelt, laat hij dit meestal wel merken. Maar hij houdt zijn kwetsbaardere gevoelens vaak verborgen – vooral angst.