Het bezoeken van een sauna wordt ook wel als saunabad aangeduid. In de vroege historie van Finland, woonden de mensen in deels onder de grond gebouwde hutten. Om deze hutten te verwarmen werden stenen, die eerst in het vuur hadden gelegen, in de hutten gelegd waardoor de temperatuur opliep.
De sauna is een echte Finse traditie. Om de koude winters door te komen woonde men in ondergrondse hutten die verwarmd werden door hete stenen uit het vuur. Gedurende de nacht bleef de ondergrondse hut lekker warm.
Een sauna zorgt voor een sterker immuunsysteem
De blootstelling aan hoge temperaturen in een sauna zorgt ervoor dat het immuunsysteem geactiveerd en versterkt wordt. Hierdoor ontstaat er een productie van witte bloedcellen en antilichamen waardoor u beter bestand bent tegen ziektes en temperatuursschommelingen.
De Finse sauna en de Berkensauna hebben een temperatuur van 90° Celsius. In de Kristalsauna is het met 85° Celsius iets minder warm. In het Saltarium is het rond de 70° Celsius. In de Infraroodsauna ligt de temperatuur een stuk lager; hier is het tussen de 60 en 65° Celsius.
We adviseren je niet langer dan 15 minuten in een sauna te blijven, dat is het beste voor je lichaam. Korter in een sauna zitten mag natuurlijk ook, 5 minuten kan al heel effectief zijn! Je kan altijd de sauna verlaten zodra de warmte niet langer prettig aanvoelt.
Een koude douche zorgt voor een ontspannen gevoel. Een koude douche zorgt ervoor dat je lichaam stopt met zweten. Een koude douche zorgt voor een betere bloedsomloop.
Wat mag je niet meenemen naar een sauna? Een dagje sauna is vooral ontspanning én offline zijn. Het is belangrijk dat iedereen zich ontspannen voelt en zich niet druk hoeft te maken over zijn of haar privacy. Daarom moeten camera's, tablets en mobiele telefoons in je kluisje blijven.
In een sauna is het 60-90 °C, maar als je binnenstapt, verbrand je je niet. Als je echter water van 60° op je hand laat lopen, doet dit pijn. In een sauna mag je ook geen metaal aanhouden, want dan verbrand je je.
Het opgieten in de sauna zorgt voor een extra hitte-effect waardoor de zweetklieren keihard moeten werken. De deur van de cabine moet tijdens het opgieten gesloten blijven. Het opgieten vindt normaal gesproken aan het einde, als afsluitend hoogtepunt van het saunaritueel plaats.
De juiste tijd is per persoon verschillend, maar met het oog op de gezondheid is het verstandig om maximaal 10 tot 15 minuten in de sauna te blijven. Stap er dan even uit om af te koelen voor een paar minuten en dan kun je er best weer een kwartiertje tegenaan.
De muts beschermt je tegen oververhitting. Omdat je in de sauna met hoge temperaturen te maken krijgt, kan je lichaam oververhit raken. Dit kan benauwdheid, hoofdpijn, duizeligheid, jeuk of onwel worden als gevolg hebben.
Door de stimulerende werking van de sauna op de stofwisseling worden afvalstoffen sneller door het lichaam afgevoerd. Dit heeft weer een algemeen beter functioneren van het lichaam tot gevolg, waardoor de sauna een goede aanvulling is op een programma om gewicht te verliezen.
Door het zweten in een sauna gaat je lichaam wel calorieën verbranden maar de hoeveelheid calorieën is vrij gering. Tijdens een half uur sauna verbrand je ongeveer 300 Kcal. Om 1 kg. lichaamsvet kwijt te raken moet je ongeveer 7000 Kcal.
Sauna is een van oorsprong Finse benaming wat badhuis betekent. Het gebruik van de term sauna verwijst niet specifiek naar de verwarmingsstructuren die in Finland worden gebruikt, maar eerder naar een algemeen heteluchtbad dat bedoeld is om het lichaam te verwarmen.
Een regelmatige saunasessie is gezond, maar als je te vaak naar de sauna gaan of te lang in de sauna blijft zitten, dan krijg je last van hoofdpijnen en zal je juist meer stress en pijnklachten gaan ervaren.
De ideale sauna temperatuur ligt om en nabij rond de 90 graden Celsius. Dit is een temperatuur die gemakkelijk te verdragen is, als de luchtvochtigheid ook laag is. In een droge sauna, wanneer u niet opgiet, ligt de luchtvochtigheid rond de 15%.
Het bezoeken van de sauna is gezond voor je lichaam. Er zit daarom geen maximum aan het aantal saunasessies dat je per week of per maand mag doen. Uit een onderzoek uit Journal Neurology blijkt zelfs dat als je vier tot zeven keer per week een heteluchtbad neemt, de kans op het krijgen van een beroerte met 60% daalt.
Wij raden aan om na elk bezoek aan een saunacabine dezelfde tijd te nemen om weer af te koelen. Heeft u 15 minuten in een sauna, stoombad of whirlpool gezeten, neem dan ook 15 minuten de tijd om weer af te koelen.
Veel drinken
Omdat je zoveel vocht verliest, is het belangrijk om na je rondje sauna voldoende te drinken. Drink vooral veel thee, water en vruchtensap en probeer alcohol te vermijden. Probeer na een rondje sauna een halve liter tot een liter water te drinken om al het vocht weer aan te vullen.
Iedereen weet dat je lichaam zweet tijdens een sauna bezoek, en je huid daarvan kan uitdrogen, maar we vergeten soms dat het ook een effect op ons haar heeft. Door de warmte verliest je haar namelijk veel vocht en hierdoor kan het droog en stug worden.
Het is altijd beter om ziekte te voorkomen, maar bij een beginnende verkoudheid is het zeker aan te raden om af en toe een bezoekje te brengen aan de sauna. Door de warmte en de stoom wordt de ademhaling en doorbloeding gestimuleerd. Voel verlichting bij het ademhalen doordat u dieper (en dus beter) in kunt ademen.
Het zal niemand ontgaan: tijdens een saunabezoek verliest je lichaam veel vocht. Dit vocht komt uit je bloed, uit vetweefsel, spieren en je huid. Je verliest 20 tot 40 gram zweet per minuut. Zo verlies je tijdens een hele saunaronde 0,5 tot 1,5 liter vocht.
Wanneer je badkleding of een badlaken gebruikt in de sauna kan het zweet je lichaam minder goed verlaten. Daarnaast zorgt het zweten ervoor dat de badkleding nat wordt. Omdat een nat lichaam slechter afkoelt dan een droog lichaam heb je bij het dragen van badkleding grotere kans op oververhitting van je lichaam.
Zwem niet met uw AirPods en dompel ze niet onder in water. Stop AirPods niet in de wasmachine of droger. Draag AirPods niet in een sauna of stoomcabine. Stel AirPods niet bloot aan hoge watersnelheden, zoals tijdens het waterskiën.
Alleen naar de sauna, wel of niet doen? Alleen naar de sauna gaan is iets persoonlijks of je dat wel of niet moet doen. Ga je voor de eerste keer naar een sauna dat kan het voor de een prettiger zijn omdat alleen te doen en voor de ander fijner als er iemand bij is die bijvoorbeeld al vaker naar een sauna is geweest.