Diagnostiek van latente infectie. Met behulp van de tuberculinehuidtest ( THT ) en/of met de interferongamma release assay ( IGRA ) kan worden vastgesteld of de onderzochte persoon besmet is geraakt met de tbc-bacterie.
Soms wordt er op de GGD sputum afgenomen en in sommige gevallen krijgt u potjes mee om, zo nodig meerdere dagen achter elkaar, thuis sputum op te hoesten. Door microscopisch onderzoek, bacteriekweken of DNA-onderzoek (PCR) kan worden vastgesteld of de tuberculosebacterie in het sputum aanwezig is.
Tuberculinehuidtest (mantoux)
Hiermee kan een infectie met de tbc-bacterie worden aangetoond. Bij deze test wordt een kleine hoeveelheid vloeistof in de linker onderarm gespoten.
Afwijkingen op de longfoto kunnen wijzen op tuberculose.
Een tuberculine-huidtest ofwel mantouxtest toont aan of je ooit in aanraking bent geweest met tuberculose. Voor de huidtest hoef je je niet speciaal voor te bereiden. De test duurt enkele minuten. Er wordt een kleine hoeveelheid vloeistof in de huid van je linker onderarm gespoten.
De uitslag
De huidtest is positief als na 2 - 3 dagen rond de inspuitplaats een rode verdikking in de huid te zien is. Een positieve reactie betekent niet altijd dat u een actieve tuberculose heeft.
Als u een latente tuberculose-infectie (ook wel LTBI genaamd) heeft, bent u geïnfecteerd met de tuberkelbacterie zonder dat u ziekt bent. De tuberculose is slapend en niet besmettelijk voor anderen.
Het onderzoek
Met een hele dunne injectienaald wordt er een kleine hoeveelheid testvloeistof in de huid van uw linker onderarm gespoten. Het inspuiten van de vloeistof kan pijnlijk zijn.
Mensen met longtuberculose hebben meestal al langere tijd hoestklachten (langer dan drie weken), en geven soms wat (bloederig) slijm op. Zonder goede behandeling kan de patiënt steeds ernstiger ziek worden en uiteindelijk zelfs overlijden. Het is dus essentieel om tuberculose tijdig te ontdekken en te behandelen.
Tuberculose (tbc) is een ernstige ziekte. Deze wordt veroorzaakt door de tuberculose-bacterie. Tbc zit vooral in de longen, maar soms ook op andere plekken in het lichaam.
Behandeling van tuberculose
Mensen met de ziekte tuberculose moeten snel behandeld worden. Denk je dat jij of iemand in het gezin tuberculose heeft? Bel dan met de afdeling tuberculose van de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) of ga naar de huisarts.
De meest voorkomende vorm is longtuberculose, maar de bacterie kan ook een ziekte veroorzaken op andere plaatsen in het lichaam (hart, nieren, lymfeklieren, wevels, etc.). Tuberculose is niet altijd besmettelijk.
Na blootstelling aan een besmettelijke patiënt kunnen mensen besmet raken; er is dan sprake van een zogenaamde latente tuberculose-infectie (LTBI), die asymptomatisch en niet besmettelijk is. Bij 5-10% van de geïnfecteerden ontwikkelt de infectie zich tot actieve tuberculose.
Tuberculose (tbc) wordt veroorzaakt door een bacterie. De ziekte komt het meest voor in de longen, maar kan ook voorkomen in andere organen, zoals hart, wervels en lymfeklieren.
Iemand met besmettelijke tuberculose mag niet naar werk of school totdat na onderzoek blijkt dat de besmettelijke periode voorbij is. De meeste patiënten kunnen tijdens de medicijnenkuur wel aan het werk gaan of naar school.
Een Interferon Gamma Release Assay (IGRA) is een bloedtest waarmee kan worden vastgesteld of iemand geïnfecteerd is met de tbc-bacterie.
1 persoon: € 36. 2 of meer personen: € 45.
Tachtig procent (509) van alle tbc-patiënten in Nederland komt uit landen waar tuberculose veel voorkomt. Hiervan kwamen de meeste personen uit Eritrea (70), gevolgd door Marokko (59) en Somalië (36).
De standaardbehandeling van een normaal gevoelige tuberculose bestaat uit een 'intensieve fase” van twee maanden isoniazide (H), rifampicine (R), pyrazinamide (Z) en ethambutol (E), waarin een snelle en sterke reductie van de bacterieload word beoogd, gevolgd door een continueringsfase van vier maanden met isoniazide ...
Er bestaan twee vormen van tuberculose: gesloten TBC en open TBC. Tuberculose is een besmettelijke ziekte en verspreidt zich door druppeltjes in de lucht die ontstaan door niezen en hoesten. In Nederland wordt jaarlijks bij circa 1100 mensen tuberculose gediagnosticeerd. Tuberculose wordt veroorzaakt door een bacterie.
Tuberculose is een besmettelijke infectieziekte en zit in de top 10 doodsoorzaken wereldwijd. In Nederland is tuberculose een meldingsplichtige ziekte. De ziekte komt in Nederland steeds minder voor, maar staat ook in ons land nog steeds op de ranglijst van meest voorkomende aandoeningen en doodsoorzaken.
Iedereen kan tbc krijgen, maar kinderen zijn veel vatbaarder. Bovendien ontwikkelen zij sneller dan volwassenen een ernstige vorm van tbc of een bijkomende hersenvliesontsteking. Vooral baby's onder de 6 maanden lopen een groot risico, net als kinderen met HIV (zie ook bij AIDS en HIV).
Uw bloed wordt in het laboratorium onderzocht op de aanwezigheid van afweerstoffen tegen tuberculose. Na 2 tot 3 weken krijgt u de uitslag van het onderzoek per brief of via e-mail.
Tuberculose is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door de tbc-bacterie (Mycobacterium tuberculosis). Deze bacterie veroorzaakt in het lichaam ontstekingen; er worden als het ware knobbeltjes van bacteriën gevormd in het lichaam (tuberculose betekent eigenlijk knobbeltjesziekte).