Eten blijft maanden tot wel een jaar goed in de diepvries. Door eten in de diepvries te doen, verleng je de houdbaarheid. Invriezen kan helpen om voedselverspilling te voorkomen.
Een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Dan heb je namelijk een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie.
De meeste producten kan je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren. Er zijn hier een aantal uitzonderingen op. Brood kan je bijvoorbeeld maar 1 maand in de vriezer bewaren. Groente en fruit blijven een stuk langer goed in de vriezer: deze kan je wel tot een jaar laten liggen.
Eten kan ook bederven in je diepvries, want bepaalde bacteriën blijven nog steeds groeien in diepvries, ook al is het in slaapstand.
Het ziet er dof uit
Het is heel eenvoudig, als je gekook eten te lang in de vriezer bewaart, verliest het zijn felle kleur en wordt het dof. Dat komt doordat er lucht aan komt of gewoon doordat het te lang in de diepvries heeft gezeten.
Omdat invriezen voedsel bijna onbeperkt veilig houdt , zijn de aanbevolen bewaartijden alleen voor de kwaliteit. Raadpleeg de vriezeropslagtabel aan het einde van dit document, waarin de optimale invriestijden voor de beste kwaliteit staan vermeld. Als een voedingsmiddel niet op de tabel staat, kunt u de kwaliteit ervan bepalen na ontdooien.
Invriezen is een geweldige manier om voedsel te bewaren. Het zal u helpen geld te besparen door vooruit te plannen. En het zal u helpen de hoeveelheid voedsel die u verspilt te verminderen als u het in de vriezer legt voordat het bederft. Als voedsel goed is ingevroren, blijft het veilig om onbeperkt te eten, hoewel de smaak en textuur na een tijdje kunnen afnemen .
Het korte antwoord is dat voedsel onbeperkt houdbaar is in bevroren toestand. Dat klopt — zolang uw vriezer is aangesloten en normaal functioneert, zal bevroren voedsel nooit verlopen, bederven of gezondheidsproblemen veroorzaken .
Wie te veel Chinees heeft afgehaald of een andere maaltijd wil bewaren van een restaurant, kan dat restant het beste in de koelkast zetten (op 4 graden Celsius) en binnen een dag opeten. Ook dit kun je beter niet invriezen vanwege het risico op voedselinfectie.
Vriesbrand zijn de uitgedroogde, en soms grijze, plekken die op bevroren voedingsmiddelen kunnen ontstaan. Om maar met het goede nieuws te beginnen; het is niet schadelijk en u kunt de voedingsmiddelen gewoon nog eten. De plekken ontstaan doordat de voedingsmiddelen niet luchtdicht in de vriezer zijn gelegd.
Invriezen om langer te bewaren
Diepvriezen gaat gepaard met de vorming van ijskristallen. Dit betekent dat het water dat in het ingevroren voedingsmiddel aanwezig is niet meer beschikbaar is voor micro-organismen waardoor zij niet meer kunnen groeien.
Verhit restjes door en door
Na bereiding is het mogelijk om eten dat je over hebt opnieuw te verwarmen. Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën.
Warm het eten door en door op. Schep goed om, zodat de hitte werkelijk overal zit. Dezelfde restjes of soep meerdere keren opnieuw opwarmen raden wij ten stelligste af. Het bevordert de groei van bacteriën en verhoogt het risico op voedselvergiftiging.
Vergeet niet dat invriezen geen bacteriën doodt, maar alleen voorkomt dat de microben zich vermenigvuldigen. Ontdooid voedsel zal dus bacteriën bevatten die zich bij kamertemperatuur kunnen vermenigvuldigen, wat betekent dat als het voedsel opnieuw wordt ingevroren, het aantal bacteriën zal toenemen tegen de tijd dat het weer wordt ontdooid .
Rijst en kliekjes – 3 maanden
Kliekjes of maaltijdrestjes zoals gekookte rijst zijn 3 maanden houdbaar in de vriezer.
Voor de beste kwaliteit kunnen gekookte vlees- en gevogelteresten in afgesloten containers in de vriezer worden bewaard bij 0 F of lager gedurende 2 tot 6 maanden . Als u al uw restjes opwarmt maar niet de hele portie opeet, zet u wat er overblijft onmiddellijk in de koelkast zodat het veilig opnieuw kan worden opgewarmd.
Restjes kunnen 3 tot 4 dagen in de koelkast bewaard worden . Daarna neemt het risico op voedselvergiftiging toe. Als u denkt dat u restjes niet binnen vier dagen kunt eten, vries ze dan meteen in. Ingevroren restjes blijven lang veilig.
Hoe lang kun je de restjes bewaren? Het Voedingscentrum heeft als vuistregel dat restjes eten twee dagen in de koelkast bewaard kunnen worden op 4°C. Na deze twee dagen neemt de kans toe dat er ziekmakende bacteriën in het eten aanwezig zijn. Restjes kunnen langer bewaard worden, maar dan wel in de vriezer.
Volgens de USDA is bevroren vlees dat op 0°F of lager wordt bewaard, technisch gezien altijd veilig om te eten . Deze lage temperatuur voorkomt de groei van micro-organismen en microben zoals bacteriën en schimmels. Maar dat betekent niet dat het altijd lekker zal smaken.
Wat gebeurt er met vlees dat te lang is ingevroren? Voedsel dat in een vriezer op nul graden wordt bewaard, is onbeperkt veilig om te eten. Als vlees echter te lang is ingevroren , kan het kwaliteit en smaak verliezen . Als u niet zeker weet of vlees nog vers is, kunt u dit bepalen nadat het is ontdooid.
Volgens de USDA is het veilig om voedsel dat op de juiste manier is ingevroren (bij -18°C of lager) onbeperkt te eten .
Gebruik deze richtlijnen bij het invriezen van voedsel
De kwaliteit en smaak van uw favoriete etenswaren kunnen in de vriezer bewaard worden van één tot twaalf maanden op de juiste vriezertemperatuur . Deze tijdsperiode varieert voor vers of gekookt vlees, fruit, groenten, soepen en restjes.
Qua voedingsstoffen is gebleken dat diepvriesgroenten gelijk zijn aan verse groenten. Als er een daling van voedingstoffen te zien is bij diepvriesgroenten dan is deze meestal klein.
Diepvriesproducten zijn onbeperkt houdbaar .