Een klein blijvende soort is Acer palmatum 'Crimson Queen'. Ook een kleiner soort met bijzonder blad is de Acer palmatum 'Wilson's Pink Dwarf'. Deze Japanse esdoorn heeft in het voorjaar roze uitlopende bladeren die later verkleuren naar groen en wit.
De esdoorn kan wel 500 jaar oud worden. Toch hoeven ze nauwelijks te worden gesnoeid, mits de ruimte toereikend is. Maar wil je de esdoorn klein houden zul je zeker moeten snoeien.
Kleiner houden is overigens geen enkel probleem. De bladeren worden, afhankelijk van de soort, tussen de 4 en 12 centimeter groot en hebben lange, spitse vingers. Ze zijn inheems in grote delen van Japan. Omdat ze relatief klein blijven groeien ze daar vaak op schaduwrijke plekken onder grotere bomen.
Welke esdoorns zijn mooi in de herfst? Wil je een boom die in de herfst prachtig geel verkleurt, dan zit je met Acer campestre 'Baronne' goed. Deze veldesdoorn heeft een dichte, zuilvormige kroon en past daarom goed in smalle straten en in (grote) tuinen. Deze sterke boom is goed bestand tegen wind.
Acer Rubrum 'Red Sunset'
Deze rode esdoorn wordt als een van de mooiste beschouwd. De forse boom heeft een breed eivormige kroon, en bloeit in het voorjaar rijk met rode bloemtuilen. Het blad is glanzend donkergroen en verkleurt in het najaar al vroeg spectaculair naar oranjerood en helderrode herfstkleuren.
In zijn oorspronkelijk groeigebied van Noordoost-Amerika kunnen exemplaren gevonden worden die 25 m hoogte bereikt hebben. Bij ons is de maximum hoogte circa 15 m. De jonge twijgen zijn opvallend roodbruin gekleurd. Ook de bladsteel van het heldergroene blad is rood.
Vanaf € 37,80. Voeg toe aan favorieten Bekijk beschikbare maten met bijbehorende prijzen. Omschrijving: De Gewone Esdoorn kan een vrij grote boom met een dichte kroon worden en biedt dan veel schaduw in uw tuin of op uw landgoed.
Acer palmatum is een langzaam groeiende grote struik tot kleine meerstammige boom die een hoogte kan bereiken tot circa 10 m, zelden tot 15 m.
Acer palmatum 'Atropurpureum' is een langzaam groeiende heester/boom met een opgaande brede groeiwijze en iets overhangende takken. Het blad is glanzend donkerrood tot paars met een prachtige rode verkleuring in het najaar. Door zijn langzame groei is hij ook geschikt voor kleinere tuinen.
Acer Palmatum 'Fireglow'
Japanse esdoornsoort die rood blijft. In de herfst verkleurt hij naar felrood. De hoogte die de soort kan bereiken ligt tussen de 2 en 3 meter. De plant is goed in een flinke pot te houden of te kweken als een soort 'op stam'.
De Japanse esdoorns zijn langzaam groeiende struiken of kleine meerstammige bomen. Acer palmatum kan met zijn waaiervormige kroon 10 m hoog worden, terwijl Acer palmatum 'Crimson Queen 'slecht 3 m bereikt. Schors en takken zijn grijs tot grijsbruin en glad.
Een Japanse esdoorn is geen moeilijke plant, zolang zijn standplaats aan een paar basisvoorwaarden voldoet. Zorg voor een goed doorlatende, humusrijke en lichtzure grond: bij het aanplanten maak je de grond goed diep los, en meng je best een ruime dosis turf of heidegrond mee in de plantput.
Bij het verwijderen van deze zaailingen, moet er ander gereedschap aan de pas komen. Vaak wordt hiervoor een steekschop gebruikt. Deze is scherp waardoor je de zaailingen er eenvoudig uit kunt steken. Wanneer er veel zaailingen staan is dit een flinke klus.
Tips voor een esdoorn snoeien
Het kan voorkomen dat de boom al meerdere toppen heeft ontwikkelt, en zo kan er dus een dubbele stam ontstaan. Dit kun je verhelpen door een van de twee toppen weg te halen. Snoei dus een top dicht tegen de stam weg, maar behoud wel de takkraag.
Een takkraag zorgt ervoor dat de tak vanuit de stam van de boom ondersteuning krijgt. De basis van de tak zit hierdoor stevig verankerd in de stam. Deze takkraag zorgt er ook voor dat de wond sneller overgroeit. Als je de takkraag wel beschadigt, heb je simpelweg een grotere wond die dicht moet groeien.
Deze esdoorn groeit langzaam en wordt in Nederland vaak niet groter dan zo'n 2 meter. De schors is vaak grijsbruin. Sommige Acer palmatums hebben het hele jaar paars of rood blad.
Standplaats Japanse Esdoorn 'Acer Palmatum'
Plant de Japanse esdoorn in een vochtige én lichtzure bodem. Ze staan graag op een plekje in de halfschaduw, echter wordt volle zon ook verdragen mits de bodem voldoende vochtig is.
Nee, de volle zon is niet echt geschikt voor deze plant. De bladeren zijn flinterdun (wat deels de reden is van hun prachtige kleuren) en zijn daarom ook gevoelig voor verbranding. Het liefst staat de Japanse Esdoorn op een plek met wat gefilterd licht door bladeren van andere bomen.
Snoeien is niet beslist nodig bij de Japanse esdoorn, de vorm is meestal van zichzelf al prachtig. Wilt u toch snoeien dan kan dit het best gebeuren in de periode juli-augustus. De snoeiwonden zullen dan het snelst overgroeien. Snoeit u in het voorjaar dan kunnen de wonden gaan 'bloeden'.
JAPANSE ESDOORN 'SUMMER GOLD',GEELBLADIGE JAPANSE ESDOORN
De Acer palmatum 'Summer Gold' kan in volle zon maar ook in lichte schaduw of halfschaduw, bij voorkeur in een vochthoudende lichtzure bodem, en enigszins beschut tegen stevige wind. Geen kustplant, wel luchtverontreiniging tolerant.
Hoe esdoorn snoeien
Neem liever enkele takken gedeeltelijk of helemaal weg om zo de kroon uit te dunnen. Haal naar binnen groeiende takken of kruisende takken weg. Knip hierbij boven een zijtakje dat naar buiten wijst. Dit geldt vooral voor jonge bomen, met de juiste manier van snoeien vormen ze een fraaie kroon.
De zaden van de esdoorn worden ook wel 'helicopters' genoemd en vallen in het najaar wanneer de wind opsteekt. Door de wind kunnen deze zaden ver van de boom verwijderd terecht komen. Dit betekent dat niet enkel esdoorns in de weide zelf maar ook verder verwijderd van de weidegang een bedreiging kunnen vormen.
In Nederland komen verschillende esdoornsoorten voor, maar volgens het laatste onderzoek bevat naast de Vederesdoorn (Acer negundo) alleen de Gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus L.) hypoglycine A en is daarmee giftig voor paarden.