Dit is de natuurlijke groei van de plant. Wil je dat er wat meer stekjes in de pot verschijnen, dan wil het nog wel eens helpen, je plant te verpotten. Met extra ruimte en nieuwe voedingsstoffen, wordt je plant gestimuleerd om meer te gaan groeien.
De oplossing kan ook heel simpel zijn: hij krijgt niet genoeg water. Je pannenkoekenplant heeft water nodig als de potgrond tot vijf centimeter diep droog aanvoelt. Je kan dit checken door je vinger in de potgrond te steken. Let wel op want je kan deze plant ook heel makkelijk te veel water geven.
Je kunt de top van de stam afknippen, deze weer laten wortelen in een glaasje water en daarna in een nieuw potje zetten. Zo heb je weer een kort stammetje, vol met blad. Je kunt ook stekjes gebruiken om de plant opnieuw mee te starten.
De gemakkelijkste manier om een pannenkoekplant te stekken is met behulp van de uitlopers die uit de wortels van de moederplant groeien. Een gezonde pannenkoekplant met genoeg ruimte produceert gedurende de groeimaanden (lente en zomer) vanzelf uitlopers. Je ziet deze vanzelf verschijnen in de pot naast de moederplant!
Je snijdt dan het steeltje van het blad met een heel klein 'hapje' uit de stam, zoals je op de foto ziet. In de stam zitten namelijk de juiste cellen om een nieuw plantje te vormen. Pas wel op dat je niet de hele stam van je plant doorsnijd. Dit stekje kan je zowel in het water zetten als direct in de grond planten.
Waar kan je de Pilea Peperomioides het beste neerzetten? De Pannenkoekenplant staat graag op een zonnige standplaats, zonder te veel direct zonlicht. Let er dus op tijdens warme zomerdagen dat je de plant tijdelijk een ander plekje geeft. Dit geldt voornamelijk als de plant voor een raam op het zuiden staat.
De Pilea is niet een hele dorstige kamerplant, in de meeste gevallen is één keer per week water ruimschoots voldoende. Let er vooral op dat er geen water onderin de pot blijft staan waardoor de wortels gaan rotten. En eens in de week zijn bladeren besproeien met de plantenspuit zal hij je erg dankbaar voor zijn.
Water geven
Een Pannenkoekplant houdt er niet van om met z'n wortels in zompige grond te staan, en twee dagen te droog trekt 'ie ook slecht. Wel een plant om in de gaten te houden dus, je moet echt even gevoel krijgen voor z'n water behoefte.
De plant is droogtetolerant en kan water in zijn bladeren opslaan, daarom is het belangrijk haar niet te veel water te geven. Als je water geeft, laat je de grond helemaal uitdrogen voor je weer water geeft. Geef grondig water, maar laat de plant niet in het water zitten.
Je herkent de pannenkoekplant aan zijn ronde, leerachtige blaadjes die zo plat zijn als een pannenkoek: de pannenkoekplant. Als bordjes op stokjes lijken ze te balanceren op dunne stengels. En dat maakt deze Pilea peperomioides ook zo decoratief. De plant groeit snel en wordt zo'n 40 cm hoog.
Waarom krullen de bladeren? De bladeren van een kamerplant kunnen gaan opkrullen al ze te weinig water krijgen. Dit doen ze omdat er minder water verdampt kan worden als de bladeren opgekruld zijn. Om te controleren of je plant meer water nodig heeft kan je een vinger in de potgrond steken.
Hoe ouder de plant, hoe groter de bladeren zullen worden. Na een tijdje zal de plant een stam vormen en in de hoogte groeien. De stam zal steeds dikker worden maar, soms is het nodig om de stam te ondersteunen doormiddel van een kleine stok. De pannenkoekplant is eenvoudig te onderhouden.
De eerste twee maanden na het kopen van je pannenkoekenplant hoef je geen mest te geven, er zit dan nog voldoende mest inde potgrond. Bemest de Pilea daarna van april tot oktober 1 x per maand door universele kamerplantenvoeding voor groene planten in het water te doen.
Want hoe verser, hoe sneller de stekjes wortelen. Wel moet je rekening houden dat de blaadjes niet zelf onder het water komen (dan gaan ze rotten) en dat het minimaal wel twee weken duurt voordat je goede wortels hebt gecreëerd. Zie ze eens wortels schieten!
Luchtzuiverend. De Pilea is over het algemeen een fijne luchtzuiveraar, maar door zijn kleine formaat zal hij niet zo veel lucht zuiveren als zijn grotere concurrenten. Doordat de Pannenkoekplant vrij klein is, kan hij ook maar kleine beetjes zuiveren.
De juiste grond
De pannenkoekplant kan je in normale kamerplanten potgrond zetten, maar in professionele grond, zoals Zeoponic of Lechuza Pon is nog beter. Beide zijn substraten en zuigen het water en de voeding op in de pot en geven dit langzaam weer af aan de wortels.
De pannenkoekenplant is een echte huiskamerplant. U zou de plant buiten kunnen zetten, maar dan alleen als de temperatuur niet onder de 10 graden Celsius komt.
We raden aan om slechts 2-3 stekken per keer te nemen van kleine, jonge moederplanten.
Pannenkoekplanten hoef je niet te snoeien. Pluk blaadjes die lelijk geworden zijn af. Mocht je er per ongeluk een keer een blad afstoten (of als overijverige kinderhandjes een steeltje hebben geplukt) zet dat dan in een glaasje en wacht tot er wortels aan komen. Grote kans dat er een nieuwe Pannenkoekplant is geboren.
Gele bladeren bij de pannenkoekenplant kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder te veel of te weinig water, slechte drainage, te veel zonlicht en een gebrek aan voedingsstoffen.
Pannenkoekplant (Pilea Peperomioides)
Het is een luchtzuiverende plant die ideaal is voor de slaapkamer.
Het stekken van een pilea peperomioides is heel simpel. Je snijdt gewoon het stekje van de plant af. Wees hierbij voorzichtig, want je zou niet de eerste zijn die een stengel van de moederplant afbreekt! Je kunt gewoon een keukenmesje gebruiken, maar zorg er wel voor dat hij scherp is.
Pilea peperomioides, beter bekend als de pannenkoekenplant is een plant uit de brandnetelfamilie (Urticaceae). Pilea peperomioides komt van nature alleen voor in China in het bergachtige gebied van de provincie Yunnan.
De Pannenkoekenplant hoeft u niet vaak te verpotten; ongeveer eens in de twee jaar. Dit komt omdat de plant niet heel snel groeit. Het verpotten kunt u het best doen in de lente of vlak na aankoop. Dan is de plant het best in staat om zich aan te passen aan de nieuwe pot.