Een blokkade kan ontstaan op het moment dat we niet mee willen of kunnen bewegen met wat zich voordoet in ons leven. Bijvoorbeeld omdat wat zich voordoet te heftig is op dat moment en we er ons daarom voor afsluiten uit zelfbescherming. Meestal verdwijnt wat we hebben ervaren daarmee uit ons bewustzijn.
De blokkade betekent dat de energie aan- en afvoer voor organen en andere vitale delen van het lichaam minder goed of helemaal niet meer functioneren. Dit kan op den duur lichamelijke, emotionele en psychische klachten geven.
Wat je eronder kunt verstaan
Bij emotionele blokkade kun je denken aan: niet bij je gevoel kunnen, gevoelens niet durven herbeleven, niet open staan voor bepaald gevoel, kortom in je gevoelsleven een probleem hebben.
Doorbreek je blokkades met de volgende stappen: Kies een specifiek, negatief gedrag of negatieve blokkade die je graag wilt veranderen. Bijvoorbeeld: ongezond eten, belangrijk werk uitstellen of weinig contact met vrienden onderhouden. Sluit je ogen en denk aan de gevolgen van dit gedrag.
Een emotionele blokkade ontstaat door een conflict tussen verstand en gevoel. Wanneer emoties steeds onderdrukt worden, is het op den duur bijna niet meer mogelijk om deze emotie te uiten, dit is een emotionele blokkade.
Een emotionele blokkade is aan een aantal zaken te herkennen: Je kunt niet meer bedenken hoe jij je doelen behaalt. Je hebt het gevoel vast te zitten in je leven. Je hebt het gevoel dat je niet meer vooruitgaat.
Er zijn ook mensen die niet kunnen huilen. Ze hebben het nooit echt gekund of zijn er opeens mee gestopt na bijvoorbeeld een traumatische gebeurtenis. Als jij zo iemand bent en je hebt er verder geen last van. Niet druk om maken.
Een blokkade rondom seksualiteit kan ontstaan bij seks zelf of als iemand te dichtbij komt, maar ook als je iemands opwinding ziet. Je kunt dan lichamelijk reageren: bijvoorbeeld verstijven, terugtrekken, schrikken, blokkeren.
Pijn en emoties hebben zich opgeslagen als spanning in het bindweefsel. Door met zachte manuele technieken deze spanning op te zoeken en te behandelen, gaat het lichaam aan het werk om de spanning op te ruimen. Dit noemen we het zelfherstellende vermogen.
naamw. (v.) Uitspraak: [blɔˈkadə] Verbuigingen: blokkade|s (meerv.) 1) iets wat een weg afsluit Voorbeeld: `een blokkade opwerpen` 2) keer dat je geblokkeerd bent, dat je niet verder kunt Voorbeelden: ...
Uit emotionele zelfbescherming zal jouw brein het oude patroon herkennen en het overlevingsmechanisme activeren. In dit geval herval jij dus in je oude overlevingsstrategie door het overnemen van de emoties van een collega of medewerker.
Dankzij ons zenuwstelsel en onze hersenen zijn we in staat om lichamelijke structuren en toestanden 'in kaart te brengen', door het vormen van neurale patronen. Vervolgens zetten we deze patronen, die zelf nog lichamelijk zijn, om in mentale patronen en beelden. Zo ontstaan gevoelens.
In biologische zin is een emotie een reactie van de hersenen op een affectieve prikkel. Dit komt zowel bij mensen als dieren vrijwel automatisch tot uiting in een bepaald patroon van gedrag zoals vluchten of toenadering en fysiologische reacties.
Het staat in verbinding met de wervelkolom, de voortplantingsorganen, de bijnieren en het bloed. Dit kun je merken als het eerste chakra uit balans is: Fysiek: rusteloosheid, problemen met het gewicht, krampen, constipatie, traagheid, vermoeidheid, te hoge of te lage bloeddruk, een stijve onderrug.
Met een Energetische Massage ben je heel bewust bezig om mogelijke blokkades, op welk niveau dan ook, op te lossen zodat alles in het lichaam weer prettiger gaat stromen: emoties, gedachten, energie… Je bent bezig met het totale plaatje, dus je hebt een holistische benadering als je gaat masseren.
Er zijn allerlei redenen waarom blokkades kunnen ontstaan. Dat kan zijn door angst, onzekerheid, verveling, over je heen laten lopen, boosheid, wanhoop enzovoorts. De emoties die deze zaken losmaken, komen vaak voort uit de neiging om de dingen (te) negatief te bekijken.
De kleinste taken zijn al te veel gevraagd en dat kan zorgen voor gevoelens van falen. Als je een burn-out hebt, dan heb je vaak ook veel klachten die voorkomen bij een depressie. Zo voel je je vaak somber, lusteloos en heb je last van schuldgevoelens. De ziektebeelden zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden.
Na een stresssituatie moet er weer ontspanning komen, om het effect op je lichaam uit te balanceren. Je spieren moeten zich weer ontspannen, je ademhaling moet zich weer verplaatsen van je borst naar je buik en je hartslag moet weer naar beneden gaan.
Hevige emoties
En wat bleek: vernedering leidt inderdaad vaak tot heviger emoties dan boosheid of blijdschap. Sterker nog: het is een van de sterkste emoties die een mens kan voelen.
Een antwoord op de vraag 'hoe lang is te lang? ' is verschillend per persoon. Vaak wordt het antwoord helder in een relatie, waarvan een van de twee mensen laat blijken behoeften te hebben aan een potje seks.
Een echte norm bestaat niet
Je behoefte aan seks wordt door heel veel interne en externe factoren bepaalt. Iedereen z'n seks drive is anders. Dus: een echte norm voor hoe vaak je seks 'moet' hebben, bestaat niet. Als jij je goed voelt bij jouw seks leven, dan heb je genoeg seks.
In heteroseksuele relaties korter dan een jaar heeft 86 procent van de mannen een paar keer per week zin in seks; bij de vrouwen is dat 79 procent. Na vijf jaar relatie heeft 70 procent van de mannen een paar keer per week zin in seks en nog maar 29 procent van de vrouwen.
Hoofdpijn, borstpijn, duizeligheid en obstipatie bleken allemaal meer voor te komen onder de rouwenden. Datzelfde gold voor angst en depressie, die volgens de onderzoekers ook aardig voorspelden of iemand last had van lichamelijke klachten.
Als je verdriet maar niet overgaat, of als je vaak zomaar verdrietig bent zonder duidelijke aanleiding, dan ben je misschien depressief. Doe de depressietest om te ontdekken of dat zo is.
Eigenlijk zijn tranen niets anders dan zweet of speeksel. Dit kun je steeds opnieuw aanmaken. Als je uitgehuild bent kan het zijn dat je emotie verandert of afneemt, maar de tranen kunnen niet fysiek op zijn.