Hyperandrogenisme: overmatige productie van androgenen Er is sprake van hyperandrogenisme wanneer vrouwen te veel androgenen of mannelijke hormonen hebben. Bij PCOS-patiënten kan zich dat uiten in overmatige lichaamsbeharing (hirsutisme), acne en haaruitval (alopecia).
Als u als vrouw veel haar hebt op 'mannelijke plekken', komt dat door uw mannelijke hormonen. Alle vrouwen hebben ook wat mannelijke hormonen in hun lichaam (zoals testosteron). Ze hebben er alleen minder van dan mannen. U kunt last krijgen van te veel haar op mannelijke plekken als u meer mannelijke hormonen hebt.
Cyproteron remt de invloed van mannelijke hormonen. Dit leidt soms, niet altijd, tot vermindering van de seksuele behoeftes. De behandeling wordt altijd gecombineerd met psychotherapie. Het duurt enkele weken tot enkele maanden voor u effect van de behandeling kunt merken.
Bij het polycysteus-ovarium-syndroom (PCOS) heb je geen eisprong of minder vaak. Je wordt niet elke maand ongesteld, soms maanden niet. Je eierstokken maken te veel mannelijke hormonen. Je kunt meer puistjes hebben en veel haar op je lichaam.
Patiënten met PCOS hebben een (licht) hoger risico om op lange termijn volgende aandoeningen te ontwikkelen: type 2-diabetes (wat het risico op hart- en vaatproblemen verhoogt) zwangerschapsdiabetes. hypercholesterolemie.
Vermijd daarom voedingsmiddelen zoals fastfood, chips, koekjes en kant-en-klaarmaaltijden. 3. Zuivelproducten met toegevoegde hormonen: Sommige zuivelproducten kunnen groeihormonen en antibiotica bevatten, wat de hormoonbalans kan verstoren.
Wat is de oorzaak van PCOS? De bekende oorzaken van PCOS zijn: erfelijke aanleg, hogere hormoonwaarden tijdens de ontwikkeling in de baarmoeder voordat je geboren bent en leefstijl. Gewicht speelt een belangrijke rol. Vrouwen die aanleg hebben voor PCOS krijgen vaak symptomen van PCOS als ze dikker worden.
PCOS schijnt vooral voor te komen bij vrouwen met overgewicht. Vrouwen die aanleg hebben voor PCOS, krijgen symptomen als ze dikker worden. PCOS is niet te genezen. Op dit moment is er helaas geen remedie voor PCOS.
Bloedonderzoek. Hormonen spelen een belangrijke rol bij PCOS. De volgende hormonen testen we in het bloed: FSH, LH, testosteron, oestrogeen, progesteron en prolactine bij een lange cyclus. Er wordt bij de uitslag gelet op de verhouding tussen FSH en LH en de hoogte van het testosterongehalte.
Bij het polycysteus-ovarium-syndroom (PCOS) heb je geen eisprong of minder vaak. Je wordt niet elke maand ongesteld, soms maanden niet. Je eierstokken maken te veel mannelijke hormonen. Je kunt meer puistjes hebben en veel haar op je lichaam.
Wat ze vonden is dat endogeen verhoogd testosteron gepaard gaat met een hoger risico op trombose, hartfalen, en myocardinfarct bij mannen. De verbanden bij vrouwen lagen veel minder duidelijk.
Als een jongen onvoldoende mannelijk hormoon (testosteron) maakt, kan hiervoor behandeling nodig zijn. Behandeling kan op verschillende manieren plaatsvinden: hormoonbehandeling via choriongonadotrofines (Pregnyl®) of hormoonbehandeling via testosteron.
In het verdere leven heeft het invloed op de ontwikkeling van de geslachtsorganen en geslachtskenmerken zoals bijvoorbeeld schaamhaar. Daarnaast heeft het invloed op (onder andere) het libido, humeur, energiehuishouding en spieropbouw.
Maar sommige stoffen uit voeding kun je als vrouw extra goed gebruiken, denk aan plantaardig oestrogeen. Dit noemen we fyto-oestrogenen. Deze komen voor in diverse groenten (zoals asperges, peulvruchten, groene paprika, broccoli), vruchten (appelen en peren) en granen (tarwe).
Langdurig sporten, zoals vier keer per week vijftien kilometer hardlopen, remt de aanmaak van het mannelijke testosteron en stimuleert de aanmaak van cortisol. En dat hormoon zorgt weer voor afbraak van de spieren. Sporten waarbij je met veel spiergroepen kracht moet zetten, helpen het testosteron juist een handje.
PCOS is een erfelijke aandoening. Veelvoorkomende symptomen van PCOS zijn een onregelmatige menstruatiecyclus, overbeharing, acne en verminderde vruchtbaarheid. PCOS kan worden vastgesteld door middel van een echoscopie en door bloedonderzoek.
8 van de 10 vrouwen met PCOS krijgen door medicijnen een eisprong. 4 van deze vrouwen worden zwanger binnen 6 maanden. Bij de andere 4 duurt het langer. 2 van de 10 krijgen geen eisprong en worden dus ook niet zwanger.
Eet minder koolhydraten
Zo'n 70% van vrouwen met PCOS zijn insuline-resistent. Dat betekent dat je cellen de effecten van het hormoon insuline niet meer herkennen. Voedingsmiddelen zoals suiker, snoep, wit brood, pasta, rijst en gebak eet je dus best met mate als je PCOS hebt en wilt afvallen.
Veel vrouwen met PCOS krijgen dan vanzelf weer een eisprong.Dit maakt de kans op een zwangerschap groter. De kans is groter dat een behandeling met hormonen lukt. Een zwangerschap is veiliger en je hebt minder kans op problemen, zoals een miskraam, hoge bloeddruk of zwangerschaps-diabetes.
Er is wel een licht verhoogde kans op een meerling en stemmingswisselingen, maar ruim 50% van de vrouwen raakt uiteindelijk zwanger. Als bovenstaande tabletten weinig of geen effect hebben, kun je overgaan op injecties met hormonen.
PCOS kan tijdelijk zijn na de pil – post-pil PCOS
Een tijdelijke reden om PCOS te krijgen, komt van de pil.
In de normale menstruatiecyclus treden ongeveer dertien tot veertien menstruaties per jaar op; bij PCOS minder dan acht per jaar. De periode tussen de menstruaties wordt dus langer dan vijf tot zes weken (oligomenorroe) of de menstruatie blijft gedurende een half jaar of langer weg (amenorroe).
Bij vrouwen met PCOS kan het extra lastig zijn om gewicht te verliezen door de verstoorde hormoonbalans (een te hoog cortisol niveau stimuleert de vetopslag en bemoeilijkt het vetverlies). Een gespecialiseerde dietist kan hierbij adviseren en begeleiden.
PCOS en buikklachten: wat is de conclusie? 96% gaf aan meer te willen weten over buikklachten en PCOS. De resultaten van de poll laten zien dat veel vrouwen last hebben van pijn in de buik. Er zijn veel overeenkomsten in de klachten, maar er zijn ook verschillen te zien.