Hoe eet de gemiddelde Vlaming? Vlaamse vrouwen eten dagelijks relatief meer fruit (61%) dan hun mannelijke tegenhangers (50%). Meer vrouwen (34%) dan mannen (24%) raken ook aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Maar 17% van de jongvolwassenen (15 tot 24 jaar) eet dagelijks twee porties fruit.
Volgens cijfers van de Nationale Voedselconsumptiepeiling eet de Belg (3-64 jaar) gemiddeld 110 gram fruit per dag.
Een normaal eetpatroon bestaat uit regelmatig en voldoende eten. Elke dag drie hoofdmaaltijden: ontbijt, lunch en diner inclusief twee of drie gezonde tussendoortjes zoals yoghurt, een mueslireep en fruit. Op www.voedingscentrum.nl lees je meer over gezonde voeding en hoeveelheden.
kleine aardappelen (6 stuks), peulvruchten, rijst, pasta of couscous (6 opscheplepels) 250 gram groente (5 opscheplepels) en 2 porties fruit. anderhalve liter vocht: zuivel (4 porties), water of thee zonder suiker/honing. 100 gram vlees(vervangers), vis, ei of 2-3 opscheplepels peulvruchten.
Gemiddeld aanbevolen hoeveelheden per dag voor een kind van 14 tot 18 jaar: Groente (vers of diepvries): 250 gram. Fruit: 2 porties. Bruine of volkorenboterhammen, volkoren knäckebröd: 6-8 boterhammen voor een jongen, 4-5 boterhammen voor een meisje.
Een gezond eetschema betekent meerdere eetmomenten per dag
Naast de drie maaltijden op een dag (ontbijt, lunch, diner) is het goed om tussen die maaltijden ook kleine snack momentjes in te plannen. Let wel op, we hebben het hier natuurlijk over gezonde snacks!
Zo is brood een belangrijke leverancier van koolhydraten en voedingsvezels. Bovendien bevat brood een aantal essentiële mineralen zoals ijzer, koper en magnesium en voorziet voor een belangrijk deel van onze inname aan jodium. Tenslotte biedt brood ons in belangrijke mate vitaminen en andere mineralen.
In België is de grootste saamhorigheid als het gaat om hoe laat er gegeten moet worden. Meer dan een derde van de bevolking bestelt tussen vijf en zes uur eten. De zuidelijk gelegen landen zijn, zoals verwacht, de laatste eters. In Spanje bestelt de grootste groep (30%) pas na achten eten.
Volgens de laatste Belgische voedselconsumptiepeiling (VCP 2014) eet de gemiddelde Belg nog altijd te weinig gezond. En het is een probleem van de hele bevolking: jong en oud, mannen en vrouwen, met en zonder overgewicht, hoog- en laagopgeleid.
De top 5 meest verkochte fruitsoorten zijn: Banaan. Appel. Sinaasappel.
Typisch Belgisch ontbijt
Het lijkt veel op het Nederlandse ontbijt, met brood (al dan niet geroosterd) en beleg, zoals jam, pasta en ham. Verder zijn er koffiekoeken, die veel lijken op de Nederlandse koffiebroodjes.
De heerlijke goudgele frietjes, stoofvlees op Vlaamse wijze, Luikse wafel, mosselen en nog veel meer. Ontdek de Belgische keuken tijdens je staycation of bezoek. België kent namelijk heel wat traditionele en culinaire gerechten.
Bourgondisch eten
We zijn niet voor niets gekend voor onze chocolade, wafels en Belgische bieren! Daarnaast zijn witloof, spruitjes en asperges gekende groenten waar onze boeren zeer fier op zijn en die regelmatig terugkomen in typisch Belgische gerechten.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Nederlanders consumeren gemiddeld per dag 3,1 kg aan eten en drinken. Tweederde van de consumptie bestaat uit dranken. Jongens en mannen eten meer dan meisjes en vrouwen. De samenstelling van het voedingsmiddelenpakket verschilt nauwelijks per leeftijd.
Blijf gewoon gezond eten als je op je gewicht wilt letten. Eet tussendoor fruit en groente in plaats van koekjes of chocolade, drink water in plaats van frisdrank of sap, beweeg minstens een uur per dag en laat de televisie en computer wat vaker uit.
Dat betekent dat volkorenbrood maar liefst drie keer meer voedingsvezels bevat dan witbrood. Idealiter eet een volwassen vrouw zo'n 4 à 5 boterhammen per dag, voor mannen is dat 6 à 8 sneetjes. Jouw kinderen kunnen dagelijks best zo'n 2 à 3 boterhammen eten.
Meisjes kopen - als ze snacken - het vaakst snoep (14 procent) of zoute snacks (14 procent). Voor warme snacks ligt dat percentage op 13 procent en voor fruit op 12 procent.
Voor kinderen van 10 tot 18 jaar is de aanbeveling voor zuivel van het Voedingscentrum: 3 porties melkproducten (450 ml) per dag. Jongens hebben vanaf hun 14e jaar meer nodig per dag: 4 porties (600 ml) melkproducten.
Veel ouderen hebben problemen met de stoelgang. Voor een goede stoelgang is het belangrijk om veel vezels te eten: eet dus volop groente, fruit en volkorenproducten, zoals volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst. Het is belangrijk daarbij voldoende water te drinken.