Zeebaars is niet alleen erg lekker, maar ook erg duur en komt dan ook voornamelijk voor op de menukaarten van dure restaurants. Brasems zwemmen in kleine groepjes langs de kust. Het zijn vissen die aan de zijkanten een beetje zijn afgeplat.
De zeebaars (Dicentrarchus labrax) is een straalvinnige vis die behoort tot de orde van de baarsachtigen. Het dier komt voor in de Atlantische Oceaan, de Zwarte Zee, de Middellandse Zee, en in de zuidelijke Noordzee, waar het zowel in open zee als in kustgebieden zwemt, én in zoet- en zoutwater.
De Zeebaars staat natuurlijk bekend om zijn zoetige en milde smaak met een fijne structuur, ook is de Zeebaars een erg gezond stukje vis waar je maar geen genoeg van kan krijgen. Al ontdaan van de graten hoef jij deze alleen nog maar naar wens klaar te maken om goed te genieten.
De kweek van zeebaars vindt voornamelijk plaats in zuidelijke landen rond de Middellandse Zee, zoals Kroatië, Griekenland, Turkije. De vis kan in zowel zout, zoet als brak water worden gekweekt.
Rondvissen zoals wijting, poon, heek en schelvis zijn op hun best in de winter. 2 Kies voor vis van bij ons. Zalm, tonijn en scampi's ogen erg feestelijk, maar hun ecologische voetafdruk is groot. Vervang tonijn eens door een goedkoper alternatief zoals makreel en scampi's door bouquetgarnalen.
De vetzuren in vis zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zicht bij ongeboren baby's. Let op: bepaalde vis kun je beter niet eten. Vissen zoals tonijn, makreel, sardines en paling kun je beter vermijden.
In Hokkaido (Japan) is een grote blauwvintonijn gevangen en verkocht voor maar liefst 396.000 dollar. Het is een nieuw donker record in het bestaan van de soort.
Is zeebaars gezond? Zeebaars is een magere vis, maar bevat veel proteïne en weinig vet en calorieën. Hierdoor past deze vis heel goed bij een gezonde leefstijl, zolang je ook af en toe afwisselt met vette vis. Zeebaars bevat omega-3 vetzuren, die je beschermen tegen hart- en vaatziekten.
U kunt zeebaars kopen voor €24.50 per 500 gram.
Harder is een relatief onbekende vis die over de hele wereld voorkomt. Deze vis lijkt op de zeebaars en is te herkennen aan de twee korte gescheiden rugvinnen. Harders eten met name algen en kleine bodemdieren. In totaal zijn er ongeveer 100 soorten harders.
Een zeebaars heeft weinig graten dus de vis is makkelijk van de graat te eten wanneer je deze in zijn geheel bereid. Ook blijft de smaak van de zeebaars het beste wanneer je hem in zijn geheel bereid, eventueel in een dikke zoutkorst.
Zeebaars is een delicaat visje met een pure en milde smaak. Het liefst eten we zeebaars op de huid gebakken. Zeebaars bakken vergt wel even wat aandacht, want je wilt natuurlijk een lekker krokant velletje. Lekker met gebakken aardappeltjes en een gemengde salade.
Bij zeebaars drink je vaak een lichte droge en heldere witte wijn. Denk hierbij aan een Riesling, Grüner Veltiner of Pinot Grigio. Ook een rode wijn kan je erbij drinken als je de zeebaars goed gekruid in de oven doet of op de grill.
Het verschil is vooral te kenmerken aan de vorm van de vis, zeebaars is smaller en langwerpiger vergeleken de dorade. De vis is goed te grillen, bakken en stoven. De dorade heeft een stevige, volle smaak. De dorade word veel gegeten door Antillianen en noord-afrikanen.
Verschillende vissoorten
Matig vette vissoorten: bevatten van nature 2 tot 10 % vet. Voorbeelden: ansjovis, forel, geep, griet, harder, heilbot, meerval, mul, pangasius, rode poon, roodbaars, sardien, schar, tonijn, zeebaars, zeewolf, zwaardvis. Magere vissoorten: bevatten van nature 0 tot 2 % vet.
Hoeveel vis heb ik nodig per persoon? Visfilet Voor visfilet kunt een hoeveelheid aanhouden van tussen de 160-180 gram per persoon.Hele vis Als u een hele vis bereid houdt dan ongeveer 320-360 gram aan per persoon.
Deze zoute roofvis heeft vooral een voorkeur voor rotsen, havenhoofden, zandbanken/muien en strekdammen. De zeebaars is vrijwel overal te vangen aan de Nederlandse “zoute” kust.
U mag maximaal 2 zeebaarzen per dag meenemen. De zeebaars die u meeneemt is minimaal 42 cm. Zeebaars die gevangen is in een recreatief staand want mag u niet meenemen. In februari en maart 2023 is het verboden om zeebaars te houden, te verplaatsen, over te laden of aan te landen.
Het maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, uit de diepvries of in blik. Voor de gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij zoute vis moet je denken aan haring, gerookte zalm, gerookte paling, stokvis of ansjovis. Bij vis in blik is ook vaak zout toegevoegd.
Onderzoek wijst erop dat vis de kans op hart- en vaatziekten verlaagt en een gunstig effect heeft op je bloeddruk. Dit komt waarschijnlijk vooral door de visvetzuren EPA en DHA uit vis. Dit zijn meervoudig onverzadigde vetten (omega-3). EPA en DHA zitten vooral in vette vis, zoals haring, makreel, sardines of zalm.
Wat is de slimste vis ter wereld? Misschien is het de reuzenmanta, een zeegigant waar niets normaals aan te ontdekken is. Met 135 gram heeft de reuzenmanta, een rog die tot 7 meter breed en 3 ton zwaar kan worden, de grootste hersenen van alle vissen. Ter vergelijking: een witte haai komt niet verder dan zo'n 45 gram.
Het CBS noemt de stijgende brandstofprijzen als belangrijke oorzaak voor de dure vis. Dit voorjaar bleek bijvoorbeeld dat sommige vissers niet meer konden uitvaren, omdat dat vanwege de brandstofkosten niet meer rendabel zou zijn. Voor een groep vissers in de problemen is er inmiddels wel steun vanuit de overheid.