De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om per dag 200 milligram omega 3-vetzuren uit vis (visvetzuren) binnen te krijgen. Er zijn geen aparte adviezen voor EPA en DHA. Als je 1 keer per week vis eet, krijg je voldoende visvetzuren binnen. Kies bij voorkeur vette vis, zoals haring of zalm.
De belangrijkste essentiële vetzuren zijn twee families van vetten: de omega 3 en omega 6 vetzuren. De omega 3 vetzuren (alfa linoleenzuur) zit o.a. in vette vis, lijnzaadolie, walnootolie en de omega 6 zit vooral in plantaardige vetten en margarines. Er bestaat ook een omega 9 en die zit voornamelijk in olijfolie.
Toch mogen we de zalm tot winnaar kronen, met name omdat tonijn een stuk meer kwik bevat dan zalm. Dat komt omdat tonijn grote hoeveelheden plankton eet, dat kwik bevat. Diëtist Maggie Michalczyk benadrukt dat voor de meeste mensen het risico van kwik door het eten van vis en schaaldieren geen gezondheidsrisico vormt.
Zelfgemaakte vissticks kunnen een stuk gezonder zijn dan de variant die je in de supermarkt koopt. Om te beginnen kun je zalm gebruiken in plaats van kabeljauw of koolvis, daar zitten namelijk veel meer gezonde vetten in.
Omega-3-eieren
De kippen krijgen bij zo'n dieet groenten die rijk zijn aan omega-3-vetzuren, zoals bijvoorbeeld postelein. Ook kan het voer verreikt worden met omega-3-vetzuren. Deze omega-3-vetzuren komen dan voornamelijk in de vorm van EPA terecht in de eieren.
De gemiddelde hoeveelheid omega 3 in avocado's is 0,111 gram per 100 gram. En dit is in de minder biologisch bruikbare vorm van ALA. De vetten in avocado zijn dus wel gezond, maar voor meer omega 3-vetzuren in een hoge dosering en in de meer bruikbare vormen EPA en DHA, kan je beter vette vis eten.
Een tekort dat zich onder andere uit in minder scherp zicht, een droge huid en gebrek aan concentratie. In dit artikel lees je het belang van omega 3, de symptomen van een tekort en hoe we ons hier tegen wapenen.
DHA en EPA zijn de belangrijkste twee omega-3 vetzuren. Vooral DHA is heel gunstig voor je hart en bloedvaten en je hersenen. Ook lijkt DHA het achteruitgaan van je hersenfuncties, wat normaal is bij het ouder worden, te kunnen vertragen (1). Omega-3 supplementen die alleen ALA bevatten zijn af te raden.
Omega-3 is bekend van onder andere visolie. Omega-3 is een zogenaamd vetzuur. Dit kan onder andere helpen bij beschadigd en droog haar, maar ook bij haaruitval. Voedsel met Omega-3 vetzuren zorgen ook voor het herstellen en beschermen van huid- en haarcellen, door ze van binnenuit te hydrateren.
Vis en vooral vette vis is de belangrijkste voedingsbron van EPA en DHA. ALA, het plantaardige omega 3-vetzuur, wordt aangebracht door zaden, noten (vooral walnoten) en hun oliën (vooral lijnzaad-, koolzaad-, soja- en walnotenolie), bepaalde groenten en peulvruchten.
Het slikken van omega 3 vetzuren als EPA heeft binnen een paar weken effect. Elk medicijn kent nadelen, ook het slikken van omega 3 vetzuren. "Mensen kunnen last hebben van een visachtige smaak bij oprispingen. Ze kunnen ook maag- en darmklachten krijgen als een lossere ontlasting.
Het advies voor de hoeveelheid omega 3 per dag is voor vrouwen twee gram ALA-omega 3 en voor mannen drie gram ALA-omega 3. Voor EPA en DHA adviseert de Gezondheidsraad om per dag 200 milligram omega-3 vetzuren uit vis binnen te krijgen.
Vaak lees je over de juiste verhouding of balans tussen Omega 3 en Omega 6: de Omega 3/6-ratio. Voor een optimale gezondheid zou je ongeveer evenveel Omega 3 als Omega 6 binnen moeten krijgen. In de praktijk krijgen mensen met een Westers dieet vaak meer Omega 6 dan 3 binnen.
Kenmerken van olijfolie
Olijfolie bevat verzadigde vetten en percentages omega-3 en omega-6. Maar de grote sterren van zijn vetzuurprofiel zijn de enkelvoudig onverzadigde vetten, meestal in de vorm van oleïnezuur.
Per 100 g ei zijn 876 mg omega-3 vetzuren aanwezig. Van kippen die lekker beschut in de overdekte buitenren rondscharrelen en natuurlijke voeding krijgen.
Voor je gezondheid maakt het niets uit welk ei je eet. De eieren zijn allemaal even (on)gezond. De Consumentenbond testte 17 merken biologische, vrijeuitloop- en scharreleieren. Daaruit blijkt dat de samenstelling van vet en cholesterol bij alle eieren vrijwel hetzelfde is.
Bruine en witte eieren zijn even gezond. De kleur van de schil of dooier maakt geen verschil. De kleur van de schil heeft te maken met het ras van de kip. De kleur van de dooier is afhankelijk van het voer.
Roofvissen zoals zwaardvis, marlijn, snoekbaars, tonijn en haai zijn ook minder veilig. Dat komt doordat roofvissen aan het eind van de voedselketen zitten en andere dioxine houdende vissen eten. Deze vissen bevat vooral veel methylkwik. Tonijn bijvoorbeeld kunt u beter niet meer dan één keer per maand eten.
Tonijn is een populaire vissoort. Tonijn veel omega-3 en daarnaast ook de vitamines D, A en B2, en mineralen als jodium en ijzer.
Tonijn bevat, zoals alle vis, veel eiwitten, vitamines A, B2 en D, en mineralen als jodium en ijzer. Het vlees is magerder dan dat van bijvoorbeeld makreel en haring, maar er zitten nog steeds flink wat gezonde omega 3-vetzuren in. Tonijn in blik is net zo gezond als verse tonijn.