De exacte oorzaak van tandenknarsen en kaakklemmen is moeilijk te achterhalen. Slaapstoornissen, stress, alcoholgebruik, roken, bepaalde medicijnen en drugs (bijvoorbeeld XTC) worden in verband gebracht met knarsen en klemmen.
Tandenknarsen treedt meestal 's nachts op. Hoewel het vaak wordt gerelateerd aan stress, kan bruxisme ook veroorzaakt worden door slaapstoornissen of mechanische problemen met het gebit, zoals ontbrekende of gebroken tanden of niet goed op elkaar passende tanden.
Wanneer je 's morgens wakker wordt met een vermoeid of verkrampt gevoel in de kaak kan dit duiden op kaakklemmen. Je kunt het idee hebben dat je een gat in je je tanden hebt, pijn in je kaken of oren voelen, en zelfs ook in je hals of nek. Je kunt door uitstraling naar je hoofd ook hoofdpijn voelen.
Een overbelast kaakgewricht is niet verontrustend. Deze afwijking komt veel voor. De klachten zijn hinderlijk maar niet schadelijk voor uw gezondheid.
Stress kan extreme gevolgen hebben, zo hebben veel mensen last van gespannen kaken. Ze klemmen hun kaken te hard op elkaar en krijgen last van gespannen kaken.
Wat kun je doen tegen gespannen kaken? Het helpt, obviously, om je kaken te ontspannen. Dat kun je doen door de kaak een paar keer per dag losjes heen en weer te bewegen. Het is ook het belangrijk om de oorzaak van de spanning te achterhalen, zodat je daarmee aan de slag kunt gaan.
De kauwspier kan aan de binnenkant van de mond ook gemasseerd worden. Door middel van uw duim aan de binnenkant te zetten en de wijsvinger aan de buitenkant kunt u de spier precies pakken.Door middel van strijkbewegingen te maken over de spier masseert u de spier.
Tandenknarsen gebeurt vaak 's nachts en komt vaak voor. Partners, familieleden of vrienden kunnen aangeven of jij 's nachts knarst. Het kan nadelige gevolgen hebben zoals gebitsslijtage, breuk van vullingen, kaakklachten en het vergroten van de kauwspieren. Maar meestal is het onschuldig.
Makkelijk te genezen is bruxisme niet. Zijn de gevolgen niet zo ernstig, dan kan de lezer zich beter met het knarsen verzoenen, vindt Lobbezoo. Het is niet erg en heeft zelfs voordelen: wie 's nachts ligt te kauwen, masseert de speekselklieren.
Temporomandibulaire dysfunctie (TMD) is een verzamelnaam voor stoornissen van het bewegingsapparaat van het kauworgaan.
Als de pijn meer dan een paar dagen aanhoudt, is het waarschijnlijk een goed idee advies in te winnen van een arts. Hoewel de kaakpijn soms vanzelf weer over gaat, kan het zijn veroorzaakt door problemen met je gewrichten, zenuwen, gebit of iets anders.
In conclusie, oefeningen zijn een effectieve en natuurlijke manier om een strakkere kaaklijn te krijgen. Door regelmatig kauwgom te kauwen, kaakoefeningen te doen en yoga te beoefenen, kunnen de spieren in de kaak en het gezicht worden versterkt en kan een strakkere kaaklijn worden bereikt.
Neem meer rust, want het verminderen van stress zorgt voor minder tandenknarsen waardoor een knakkende kaak minder vaak voorkomt. Met de warm-koud kompres van HeltiQ kun je de pijn en (mogelijke) zwelling op je kaak verminderen. Afhankelijk wat voor jou het prettigst werkt, kun je gaan voor koude of warme kompressen.
Spanning kan zich op verschillende manieren uiten. De een krijgt last van zijn nek of buik, een ander gaat meer snoepen of kan slecht stilzitten. Soms merk je wel dat je je niet prettig voelt, maar besef je niet dat het door spanning komt.
Verkeerde tongpositie in rust en bij slikken
Bij de juiste positie van de tong in rust ligt de tongpunt nét achter de boven- ste snijtanden tegen het gehemelte aan.
Als u gestrest bent, houdt u onbewust uw kaken meer en steviger op elkaar. Vaak merkt u dit niet op en dit kan jarenlang onopgemerkt gebeuren. Slijtage van de tanden en kiezen kan het gevolg zijn.
Pijn of vermoeidheid van de kauwspieren. Knappend of krakend geluid in het kaakgewricht. Abnormale slijtage van het gebit. Soms kan de overbelasting zich ook uiten in oor-, hoofd- of nekpijn.
Bij knappende kaken ligt de discus meer naar voor dan normaal. Hij springt tijdens de openings- beweging terug op zijn plaats en veroorzaakt daarbij het knappende geluid. Tijdens de sluitbeweging valt hij weer naar voor en begint de cyclus opnieuw.
Als we langdurig met stress te maken hebben, dan blijft het stresshormoon actief en dat kan, door een niet goed werkend immuunsysteem, gevolgen hebben voor uw mondgezondheid. Denk bijvoorbeeld aan bloedend tandvlees, tandvleesontstekingen of andere tandvleesaandoeningen.
Bij inspanning of in rust voelt u een drukkend, zwaar gevoel midden op de borst. Deze pijn kan uitstralen naar de nek, kaak, armen of rug. Deze pijn, ook wel angina pectoris genoemd, ontstaat doordat het hart tijdelijk te weinig zuurstof krijgt door een vernauwing in de kransslagader.