Wijting is meestal zo'n 25 cm lang bij de vangst, maar kan tot 70 cm bereiken. Het visvlees is zeer mager en zeer licht verteerbaar, maar bevat veel graatjes.
De smaak van wijting lijkt op kabeljauw, maar de structuur van het 'visvlees' is zachter. Wijting is geschikt om te bakken, stoven en roken. De filets vragen om weinig bereidingstijd vanwege het kwetsbare vlees, dat snel gaart. Van wijting maak je lekkere lekkerbekken.
Wijting wordt meestal of in filetvorm gebakken, of als hele vis. Natuurlijk kun je er allerlei gerechten bij eten, en je kunt de gebakken filet bijvoorbeeld ook in stukken gesneden eten door een salade of op brood.
De wijting (Merlangius merlangus) is een straalvinnige vis uit de familie van kabeljauwen (Gadidae), orde kabeljauwachtigen (Gadiformes), die voorkomt in het noordoosten van de Atlantische Oceaan van de Barentszzee en IJsland tot aan Portugal, ook in de Noordzee, Zwarte Zee en in delen van de Middellandse Zee.
Wat voor iedere verse vis geldt, geldt ook voor wijting en wel dat de vis een frisse visgeur, glanzende gesloten schubben, roze of rode kieuwen, bolle ogen en een stevig aanvoelende staart moet hebben. De beste periode om wijting vers te kopen is in de zomermaanden.
In kanalen of langs pieren en de diepere stranden kan je ze overdag soms wel goed vangen. Als onderlijn is ook hier de rode bezemafhouder of een driehaaks onderlijn favoriet. Neem de afhouders niet te kort, zo'n 20cm is prima.
In tegenstelling tot kabeljauw, wordt wijting niet erg groot en oud. Meestal is de vis zo'n 25cm lang bij de vangst, maar ze kan tot 70cm groot worden. Wanneer gevangen, is wijting gemiddeld 35cm groot. Jonge wijting leeft vooral in de kustwateren.
Steenbolk is ook een kabeljauwachtige vis die qua smaak enorm lijkt op wijting maar qua structuur nog net iets fijner is. Ook bij deze vis ga je best voorzichtig te werk want hij valt makkelijk uiteen tijdens de bereiding. Verse steenbolk koop je dus meestal op het vel om dat te voorkomen.
Merlangius merlangus
De wijting is een bodemvis die voorkomt in het noordoosten van de Atlantische Oceaan, op een diepte van 30 tot 100 m. Hij is een kabeljauwachtige dat tot 70 cm groot kan worden (gemiddeld 20-30 cm) en zo'n 3 kg kan wegen.
Wijting is 3 dagen houdbaar in de koelkast en 3 maanden in de vriezer.
“Beetje gekookte kabeljauw, wat garnalen, beetje gekookte kip … Om katten via je eigen kookkunsten volledig van voedsel te voorzien, heb je wel recepten nodig, want bij volledig kattenvoer hoort ook bot en huid etc.”
Het fileren
We zagen hoe je filets van de graat af snijdt, maar ook hoe je moet vlinderen, waarbij je de graat er meer tussenuit snijdt.
Goede plekken wijting vissen
Bekende plekken om te wijting vissen zijn de pier bij Scheveningen, de pier bij IJmuiden, en havenhoofden en kades aan het Callandkanaal en de nieuwe Waterweg. Wijting laat zich ook vanaf het strand vangen maar hier maak je in de winter wel de beste kans in het donker (avond).
De zeeduivel is een straalvinnige vis uit de familie van zeeduivels. Deze vis wordt ook wel hozemond, staartvis of lotte genoemd. Samen met de zeewolf is deze vis een van de lelijkste (monsterachtig uiterlijk), maar ook een van de lekkerste vissoorten.
Wel, met schelvis, heek, tong, Alaska pollak, kabeljauw, koolvis en pladijs zit je goed. En ook mosselen, garnalen, kreeft en sint-jacobsschelpen zijn een goede keuze.
Zeewolf, filet
De zeewolf heeft, behalve dat ze zeer smakelijk is, geen graten. Dus geen gefileer of gepeuter maar gewoon eten. De zeewolf is een stevige vis met een grote kop en zeer sterke kaken.
Tong: de lekkerste platvis van de zee. Tong is verkrijgbaar in allerlei soorten en maten.
U kunt zeebaars kopen voor €24.50 per 500 gram.
Jonge wijting leeft in de kustwateren en groeit snel. Ze migreren na hun eerste levensjaar naar dieper water. Wijting kan tot 70 cm lang en 20 jaar oud worden. Jonge wijting heeft de gewoonte om in de nabijheid van kwallen en hun netelende tentakels te vertoeven, en zich zo te beschermen tegen predatoren.
Wijting verplaatst zich, vaak afhankelijk van de getijden, naar dieper of ondieper water. In het begin van de herfst zijn de wijtingen die je vangt meestal klein en ondermaats. Maar later in het seizoen worden ze steeds wat groter en vang je mooie maatse exemplaren.
Heek is een hele smaakvolle vis te noemen met een vrij losse structuur. De wit/crèmekleurige filet kun je bakken, stomen, frituren en grillen. Heek is van nature een vrij zachte vis, die wat slap kan aanvoelen. Het kan daarom wat lastiger zijn om deze vis te fileren of in moten te snijden.
Veel vissers zoeken rond het laagste tij het strand op; het moment dat je het dichtst bij de diepere (vaar)geulen kunt komen. Je kunt bijvoorbeeld van twee uur voor, tot twee uur na laagwater vissen. Vreemd genoeg zijn er ook strandstekken die meer richting hoogwater de beste vangsten noteren.