In theorie kan Rotterdam daadwerkelijk de nieuwe Nederlandse hoofdstad worden, maar daar is wel een grondwetswijziging voor nodig. In de grondwet staat niet dat Amsterdam de hoofstad van Nederland moet zijn. Wat er wel in staat, is dat de koning in hoofdstad Amsterdam moet worden beëdigd.
De Geschiedenis van Rotterdam als stad strekt zich uit over ongeveer negen eeuwen. Rotterdam kreeg stadsrechten in 1340, later dan steden als bijvoorbeeld Amsterdam, Delft, Dordrecht of Utrecht. Sinds 1360 had het een stadsmuur.
In 2020 is het 750 jaar geleden dat de dam in de Rotte is gelegd. Een historisch moment waar de stad Rotterdam door is ontstaan. Klik hier voor de tijdlijn met highlights in de historie van de Rotte en de Dam. Deze tijdlijn is gemaakt door Jan van den Noort.
Wist je dat er officieel helemaal geen dorpen en steden meer bestaan in Nederland? Dat betekent dat Rotterdam officieel ook geen stad is. Stadsrechten zijn al meer dan tweehonderd jaar afgeschaft en in de Nederlandse wet gaat het alleen nog maar over gemeenten.
Rotterdam is de grootste stad in Zuid-Holland, maar niet de hoofdstad, dat is Den Haag.
Het bombardement
De Duitse strijdkrachten stonden 's ochtends 14 mei voor Rotterdam, maar het Duitse opperbevel was bang voor grote verliezen en viel de stad niet aan. De Nederlandse commandanten waren ook niet van plan zich over te geven. Hermann Göring besloot tot een algeheel bombardement op Rotterdam.
Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Al rond het begin van onze jaartelling werd Nijmegen dankzij de gunstige ligging een belangrijke uitvalsbasis voor het Romeinse leger. Rond het jaar 100 na Chr.
Integendeel, Rotjeknor wordt vaak liefdevol gebruikt. Het is een bijnaam waar een Rotterdammer zich niet voor geneert.
Het woord Rotterdammer staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
De bewoners van Rotterdam vormen een bont geschakeerde cultuur: zo waren er op 1 januari 2020 55.885 mensen ingeschreven met een Surinaamse, 49.699 met een Turkse, 45.676 met een Marokkaanse, 25.562 met een Antilliaanse en 15.971 met een Kaapverdische migratieachtergrond.
Hoewel de steden qua inwonertal vergelijkbaar zijn, is Rotterdam ongeveer 100 km2 groter in omvang dan Amsterdam, wat betekent dat het minder dichtbevolkt is. Rotterdam heeft een uitgesproken stadsgevoel, terwijl Amsterdam meer een stad is.
In de stad van voor de oorlog was het altijd sneller om in plaats van paard en wagen van de ene wal naar de andere wal te sturen met een boot. Er kon ook veel meer. Passagiersschepen, stoomschepen, duwboten, loodsboten, zeilschepen en avontuurlijke pieremachochels. De haven van Rotterdam lag er vol mee.
Werkmentaliteit. De ´niet lullen maar poetsen´ mentaliteit kan als iets typisch Rotterdams gezien worden. Rotterdammers zijn over het algemeen harde werkers die gewend zijn om de schouders eronder te zetten. Deze mentaliteit is er al vroeg ingekomen door het harde werken in de havens van Rotterdam.
Rotterdam staat bekend om zijn moderne architectuur met blikvangers als de kubuswoningen, de Markthal, de Erasmusbrug en de vele wolkenkrabbers. Daarnaast is er een bruisend nachtleven, met talloze bars, cafés en nachtclubs. En de stad is natuurlijk beroemd om zijn haven, de grootste van Europa.
Rotterdam is een hyperdiverse stad en telt ongeveer 170 verschillende nationaliteiten. Daarmee lijkt Rotterdam op andere grote steden van Nederland. Iets meer dan de helft van de Rotterdammers heeft een migratieachtergrond. De afgelopen jaren is Rotterdam gegroeid met tussen de 4000 en 6000 in- woners per jaar.
Als gebouw in het geheel is de Laurenskerk uit 1450 toch echt het oudste. Maar als je torens gaat meerekenen is het zeker dat de kerktoren van de Hillegondakerk uit 1300 dateert.
Roffa is straattaal voor Rotterdam. En elke Rotterdamse wijk heet ook weer anders in deze jongerentaal, je komt bijvoorbeeld niet uit Oosterflank maar uit Flanka of Flankoe.
In 54 gemeenten is het aandeel moslims onder de bewoners hoger dan het landelijke gemiddelde. Gemeente Leerdam staat op nummer één met 18,6%, Rotterdam staat op de derde plek, met 13,7%. Van de migranten die tussen 1996 en 2015 naar Nederland zijn gekomen, is slechts een kwart moslim.
En naast veel typische uitdrukkingen is er ook een eigen Rotterdams idioom ontstaan. Woorden als gers, kapoentje, aftaaien, tebbie, groos of een bakkie pleur behoren tot de standaard woordenschat van de Rotterdammer.
Dat Rotterdam een eigen een taal heeft, is algemeen bekend. Woorden als 'nassen' en 'bakkie pleur' zul je nergens anders in Nederland horen. Zo spreken Rotterdammerts met een typische natte 'T'. De Rotterdamse manier van spreken neemt steeds meer af, vinden sommige mensen op Blaak.
#1 De veelzijdige stad Amsterdam
De stad Amsterdam is altijd in beweging en behoort zeker tot de mooiste steden van Nederland. De stad met haar mooie grachten en leuke buurten verrast je iedere keer opnieuw. In Amsterdam zijn er ontzettend veel musea te bezoeken.
Staverden, de kleinste stad van Nederland. Er wonen hier nu zo'n zestig mensen en in 2012 is Staverden officieel uitgeroepen tot het kleinste stadje van de Benelux.
San Marino zou in het jaar 301 gesticht zijn door de heilige Marinus, een monnik en steenhouwer die probeerde te ontkomen aan de christenvervolgingen van keizer Diocletianus en daarmee de oudste nog bestaande republiek ter wereld zijn.