Gelukkig is de soep zo klaar! Verwarm de soep in de pan tot het kookpunt of verwarm deze 2,5 minuut in de magnetron (750 watt). Het is heerlijk om de soep vervolgens te combineren met vers brood.
Opwarmen in een zwaar pannetje, heel langzaam en voorzichtig, veel roeren. Er is eigenlijk niks zo lastig in het leven als het zonder aanbranden goed warm krijgen van erwtensoep. Magnetron kan ook, maar dan wel drie keer eruit halen en doorroeren.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Ongeveer 5 minuten op 180 graden. Controleer wel of hij heet genoeg is. Warm op in de magnetron, óf in oven, niet afgedekt (want dan duurt het heel lang), ongeveer 15 minuten 175 graden.
Zo maak je de soep klaar: PAN Roerend opwarmen in een pan, niet doorkoken. MAGNETRON In een afgedekte kom 2½ minuut op ± 750 Watt. Roer halverwege goed door.
Verwarm de erwtensoep in een pannetje langzaam op een matig vuur, let op af en toe moet er geroerd worden! Opwarmen in de magnetron kan eventueel ook, ca.3 à 4 minuten op 600 Watt. Roer de soep halverwege de opwarmtijd eventueel even om.
Haal de folie van de soepbeker en giet de soep over in een soepkom. Stel de magnetron in op 800 - 1000 watt en verwarm de soep ongeveer 1-2 minuten.
Je kunt eten absoluut opwarmen in de oven, maar dat duurt wel langer dan in de magnetron. Bovendien wordt het eten, door de warme lucht, eerder droog. De magnetron is dus beter geschikt voor het opwarmen van maaltijden. Zet de temperatuur van de oven niet te hoog, bijvoorbeeld 110 of 120 graden Celsius.
Op welke stand? En hoe lang? 1000-900 W: snel bereiden of opwarmen van bijvoorbeeld soep, ovenschotels, groente en vis.800 W: opwarmen, vlees en gevogelte braden en gerechten bereiden die eieren of kaas bevatten.
Dek de schaal af met een deksel, bord of magnetronfolie. Zo blijft het vocht in de maaltijd en kan het goed heet worden. Schep het eten tijdens het verwarmen het eten 1 of 2 keer om. Ook als je een draaiplateau in je magnetron hebt is het nog steeds belangrijk goed te roeren tussendoor.
De meeste bacteriën overleven het verhittingsproces van soep niet, maar sommige bacteriën vormen sporen. Wanneer de temperatuur van de soep daalt (tussen 7°C – 60°C) kunnen deze sporen zich ontwikkelen tot normale bacteriën en snel vermenigvuldigen, want de kans op bedorven soep aanzienlijk vergroot.
Verdeel de soep in kleine portie en laat deze snel afkoelen. Bijvoorbeeld door de bakjes in een grote bak met koud water te zetten. Zet de bakjes vervolgens in de koelkast om verder af te koelen tot maximaal 7 °C. Zo kun je de soep 2-3 dagen bewaren.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Erwtensoep is in de koude wintermaanden natuurlijk erg lekker, maar wist je dat deze soep daarnaast ook erg gezond is? Zo zit er in deze soep vitamine A, B en C en allerlei mineralen. Denk bijvoorbeeld aan fosfor, kalium en magnesium. Daarnaast bevat erwtensoep veel eiwitten die licht verteerbaar zijn.
Het klinkt niet alleen vies, maar het heeft ook invloed op de smaak van je gerecht. Zo kan het zorgen voor een zure of bittere smaak. Daarom is het zaak om het witte schuim van de oppervlakte te verwijderen met een schuimspaan of een zeef. Dit wordt ook wel afschuimen genoemd.
Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Onderzoek naar straling in magnetron
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er geen reden is om je zorgen te maken over mogelijke schadelijke stoffen die vrijkomen als je eten opwarmt in een magnetron. Het opwarmen van eten in de magnetron is net zo veilig als opwarmen in een pan of in de oven.
Een nadeel van een magnetron is dat het voedsel soms niet gelijkmatig verhit wordt. Daardoor kunnen eventuele schadelijke bacteriën overleven in het voedsel dat niet goed heet wordt. Het is daarom verstandig om het voedsel een aantal keer om te scheppen tijdens het verwarmen.
Je zet gewoon het afgesloten potje in een warmwaterbad. Eens je ziet dat de randen ontdooid zijn, kun je de soep in een kookpot doen en opwarmen op een laag vuur. Laat de soep niet koken en roer regelmatig!
Een soepje kunt u ook gewoon in een pannetje op het fornuis verwarmen. Wilt u de soep echter liever in de magnetron verwarmen, dan kan dat ook. Zet het soepje in de magnetron. Stel de tijd in op 6 minuten en druk op start.
Loempia's of snacks gefrituurd zijn niet lekker uit de magnetron. Zet de oven aan gedurende 10 min op 150 graden.Als de oven is opgewarmd de snacks erin leggen – 10 minuten op 100 graden. Ze zijn gaar dus hoeven alleen warm te worden.
Opwarmen in de oven
Het is ook mogelijk om de maaltijd op te warmen in de oven. Ook hier geldt: de maaltijd kan direct uit de vriezer de oven in, ontdooien is niet nodig. Over het algemeen kunt u de kant-en-klaar maaltijden zo'n 30 – 40 minuten opwarmen op een temperatuur van 100 – 120 graden celsius.
De meeste glazen en aardewerk bakjes kunnen gewoon in de magnetron. Met plastic moet je echter extra goed opletten, want voor je het weet smelt het bakje en is 'ie rijp voor de vuilnisbak.
Stichting Tegengif, die onderzoek doet naar schadelijke chemicaliën, adviseert om sowieso alle plastics zoveel mogelijk te vermijden, zéker bij gebruik in de magnetron. En wil je toch lekker kant-en-snel-klaar eten, dan kun je je maaltijd natuurlijk ook gewoon direct opwarmen op je bord.