Beslissingen nemen wordt ook moeilijker als je lang achter elkaar opruimt. Maak daarom je opruimsessies bij voorkeur niet langer dan een of twee uur. Te lang achter elkaar opruimen heeft ook invloed op je motivatie. Je wordt moe en hebt het gevoel dat je eerst een paar dagen bij moet komen.
Het kan dus zijn dat je het nooit geleerd hebt, maar door een 'life-event' tijdelijk nog meer moeite hebt met opruimen en overzicht houden. Ook kan het zijn dat je bijvoorbeeld ADD hebt en je vroeger wel een manier geleerd hebt om op te ruimen, maar dat deze manier van opruimen nog nooit voor jou gewerkt heeft.
Voor sommige mensen voelen deze voorwerpen als een manier om hun leven te documenteren. Weggooien voelt alsof ze dat deel van hun leven verliezen. ' Door de emoties die hun bezit oproept, hebben mensen die aan verzamelzucht lijden moeite hun spullen in verschillende categorieën in te delen.
Begin met een kleine plek
Als je niet weet waar je moet beginnen met opruimen, zijn kleine plekken of ruimtes in huis ideaal om mee te starten. De badkamer, de voorraadkast, het aanrecht, de kapstok of de eettafel zijn een aantal voorbeelden van ideale beginplekken.
De methode van Marie Kondo betekent in het kort: in een keer rigoureus je hele huis opruimen, opruimen per categorie, niet per locatie. Het belangrijkst is dat je alleen de dingen bewaart waar je echt van houdt.
Door op te ruimen en eventueel spullen weg te gooien of te geven word je veel bewuster van al je bezittingen, en word je een stuk dankbaarder voor je belangrijkste bezittingen. Zo haal je in het vervolg waarschijnlijk ook minder snel onnodige dingen in huis, omdat je precies weet wat je thuis allemaal hebt liggen.
Drang om te verzamelen is universeel
De meeste mensen hebben ooit in hun leven wel eens iets verzameld. De drang om te verzamelen en spullen te vergaren is vrij universeel. Veel dieren verzamelen ook, maar dan voornamelijk voedsel in plaats van spulletjes.
Mensen met een verzamelstoornis (in de volksmond ook wel 'verzamelwoede', 'verzameldrang' of 'hoarding' genoemd) hebben een sterk gevoelde behoefte om bepaalde voorwerpen te bewaren. Het wegdoen van deze spullen gaat samen met een gevoel van lijden.
Dwangmatig verzamelen kan al op jonge leeftijd beginnen. Vaak uiten de eerste symptomen zich tussen het 11e en 15e jaar. Achteraf rapporteren mensen vaak een traumatische gebeurtenis als begin van de verzamelwoede. Als kind gepest worden omdat je armer bent dan andere kinderen, kan bijvoorbeeld een oorzaak zijn.
Poets van boven naar beneden. De gouden regel van schoonmaken is altijd: poets van boven naar beneden. Dat geldt zowel voor je hele huis als voor iedere kamer op zich. Als je eerst de vloeren reinigt en daarna de kasten afstoft, valt het vuil zo weer op de schone vloer!
Een opruimcoach of professional organizer zorgt voor rust, overzicht, structuur en routine. Zodat jij niet meer geleefd wordt door je huishouden maar meer tijd over houdt voor de leuke dingen in je leven.
Er zijn verschillende goede doelen waaraan je kleding van een overledene kunt schenken. Denk aan het Leger Des Heils bijvoorbeeld, of het Rode kruis. Ook zijn er speciale inzamelpunten voor kinderkleding, waar Stichting Kinderfonds er één van is.
Als het gaat om de spullen in de categorie 'weggeven of verkopen' is er een aantal opties waar je uit kunt kiezen: geef het aan familie of vrienden, doneer het of verkoop het aan bijvoorbeeld een kringloopwinkel. De spullen die je niet meer wilt behouden kan iemand anders misschien wel goed gebruiken.
Je krijgt over het algemeen meer rust, ruimte en energie als je opruimt. Je wordt minder afgeleid door spullen om je heen. Je kunt makkelijker vinden wat je zoekt (want alles heeft een vaste plek). Je irriteert je minder aan de rommel over je heen.
inruimen, opkramen, opredderen, opschikken, sorteren, wegbergen, wegruimen. opruimen (ww) : opbergen, uit de weg ruimen, verwijderen, wegdoen, wegmaken, wegwerken.
Dit zijn tijdelijke bestanden die apps of sites op je telefoon opslaan om sneller te werken. Maar die blijven ook opgeslagen als ze niet meer nodig zijn. Die cache mag je dus af en toe gewoon leeg gooien om je telefoon op te schonen.
Kondo woont sinds drie jaar met haar man Takumi Kawahara en hun twee dochters in Californië. Haar boeken over opruimen waren wereldwijd bestellers, de Netflix-serie werd een hit. Een van haar belangrijkste adviezen: bewaar alleen dat waar je plezier aan beleeft.
Een verzamelstoornis, naar het Engels ook wel hoarding genoemd, is een psychiatrische aandoening die volgens de DSM-5 behoort tot het obsessieve-compulsieve spectrum. Er is sprake van persisterende moeilijkheden met het bijeenbrengen en weggooien van bezittingen.
Allereerst blijkt dat de familie waarin je geboren wordt van grote invloed is. Bijna elke extreme verzamelaar heeft namelijk wel een (eerstegraads) familielid dat ook last heeft van verzamelwoede. Anders gezegd lopen kinderen van hoarders een vergrote kans zelf ook de stoornis te ontwikkelen.