Kamille bevat namelijk ingrediënten met een belangrijke invloed op de receptoren in onze hersenen. Dat doet je sneller in slaap vallen en zorgt voor een rustigere slaap. Drink een half uurtje voor je gaat slapen en kopje kamillethee en je begint goed uitgerust en energiek aan je dag.
Het werkt licht ontstekingsremmend en ontsmettend. Het heeft ook een licht ontspannend effect op maag en darmen. Het wordt gebruikt bij maag- en darmklachten, keelpijn, hoest, verkoudheid, nervositeit, mondinfecties en huidklachten.
Drie of vier glazen thee per dag moet een goed therapeutisch effect geven. Als dat niet werkt, kun je ook 30 tot 45 minuten voor het naar bed gaan een kopje kamillethee drinken. Als je kamillethee niet zo lekker vindt, kun je ook proberen om het met honing of bruine suiker te drinken.
Kamille thee is er voor je om tot rust te komen, te ontspannen of te ontstressen. Het is een écht wonderkruid. Naast rustgevend en kalmerend, werkt het namelijk ook ontstekingsremmend en verlichtend. Bovendien zijn de zacht bloemige en milde smaken om helemaal verliefd op te worden!
Neem per kop kamillethee twee eetlepels gedroogde kamillebloemen of vier eetlepels verse bloemen. Voeg naarmate je de smaak wilt versterken of verzachten meer of minder bloemen toe. Schenk het warme water over de kamille heen en laat dit ongeveer vijf minuten trekken.
Er zijn vrijwel geen bijwerkingen. In zeldzame gevallen kunt u overgevoelig worden voor kamille. Raadpleeg dan uw arts.
Een kop kamillethee voor het slapen: kamillethee doet het lichaam ontspannen en verbetert de slaap (kamillethee is niet enkel goed voor de slaap, maar ook voor het lichaam. Volgens recent onderzoek* blijkt dat mensen die kamillethee drinken minder kans hebben om te overlijden).
Een populair voorbeeld van een geschikte slaapthee is kamillethee. Daarnaast zijn theesoorten zoals valeriaan, lavendel, citroenmelisse en passiebloem ook goede opties.
Kamille geeft bovendien glans aan je haar. Glans, zonder het haar te verzwaren. De bloem werkt als natuurlijk verzachtend middel en daardoor werkt het goed bij kroeshaar, pluis en gespleten haarpunten. Voor natuurlijk lichtblond haar wordt bovendien al eeuwenlang kamille gebruikt.
Rustgevende kruidenthee
Kruidenthee wordt rustgevende eigenschappen toegedicht. ,,In de meeste theesoorten die rust beloven zit kamille, valeriaan en lavendel. Aan kamille wordt een licht ontspannen effect op de maag en darmen toegekend.
Kamillethee bevochtigd
Heb je meer vocht nodig bij bijvoorbeeld uitdrogingsverschijnselen? Drink dan deze thee.
Wanneer je te veel kamillethee drinkt, kun je misselijk worden en zelfs gaan braken. Huidreacties zijn helaas ook veel voorkomende bijwerkingen van kamille. Dus wees voorzichtig met een overdosis kamillethee.
Kamille zit bomvol antioxidanten, die goed zijn voor je huid. Het ingrediënt doet je huid stralen en maakt deze egaler. We zeiden het al, kamille is een antioxidanten-bommetje. Hierdoor helpt het de huid beschermen tegen vrije radicalen, die je huid kunnen beschadigen.
Citroengras thee
Citroengras heeft flavonoïden in zich die zorgen voor een antibacteriële werking. Daardoor is het goed voor je maag en je darmen.
Van sommige soorten thee, zoals paardenbloem, paardenstaart, brandnetel en peterselie, is bekend dat ze het lichaam overtollige vloeistoffen verwijderen door te plassen, vergelijkbaar met de werking van diuretica of waterpillen.
Breng het water aan de kook en wacht vervolgens tot het water is afgekoeld tot ongeveer 85 tot 75 graden Celsius voordat je het over de theebladeren giet. Het duurt zo'n 30 tot 60 seconden totdat het kokende water tot deze temperatuur is afgekoeld.
Haaruitval verminderen: groene thee of zwarte thee. Haargroei stimuleren: groene thee, hibiscusthee. Haar versterken of verdikken: zwarte thee. Roos bestrijden: groene thee, brandnetelthee.
Een ophoping van zware metalen is ongunstig voor haargroei en voor de huid. Witte en groene thee, witte thee en in mindere mate groene thee, zijn de beste in dit rijtje.
Kamillethee helpt ook tegen allerlei huidproblemen en vooral bij eczeem, huiduitslag, jeuk en netelroos. Naast zijn sterk ontstekingsremmende en ontsmettende werking stilt kamille ook jeuk.
Bovendien helpt het om de neuronactiviteit in de hersenen te ontspannen. Kortom: groene thee drinken is zeker verstandig voor een goede nachtrust, maar vooral overdag. Door cafeïne is het verstandig om minstens 2 uur voor het slapengaan geen groene thee meer te drinken.
U voelt zich moe, kunt zich minder concentreren of bent wat prikkelbaar. Maar als het slaapgebrek langer aanhoudt, bouwt u een slaapschuld op. Dat resulteert in een chronisch slaaptekort. Dat is moeilijk te herstellen, maar moet wel ernstig genomen worden.
Bananen bevatten melatonine and serotonine, chemische stoffen die erom bekend staan dat ze het lichaam helpen om te slapen. Bovendendien bevat deze voeding ook nog magnesium en tryptofaan. Neem in de avond een banaan voordat je naar bed gaat en je slaapt als een roos.
Kies 's avonds voor een zachte witte thee (laag in theïne) of kruideninfusies (geen theïne). Let wel op de samenstelling van je infusie. Gember werkt bijvoorbeeld opwekkend en drink je dus beter niet voor je gaat slapen. Kamille, linde en valeriaan zijn dan weer echte aanraders.
Een warm drankje voor het slapen gaan
Cafeïne werkt opwekkend en stimulerend. Niet echt slaap bevorderend dus. Thee bevat ook cafeïne (of theïne), maar in mindere mate. Hierdoor is de keuze voor thee beter dan de keuze voor koffie zo vlak voor het slapen gaan.